Najpopularnija ženska imena za bebe u Federaciji BiH u 2017.

 

 

Evo nas na kraju 2017. godine i već imamo preliminarne statistike najčešće davanih imena u BiH sa top 100 listom. Ima li iznenađenja i novih trendova u nadijevanju imena djevojčicama, ili su mladi roditelji odabrali ista imena kao lani? Skroz na dnu vam je cijela top 100 lista sa značenjem imena.

 

 

Amina vlada

 

Amina je pauzirala jednu godinu ustupivši prošle godine mjesto Sari. Ali izgleda pravila je samo malu pauzu i ove godine je ponovo ubjedljivo na prvom mjestu.

značenje imena Amina

Sara je pala na treću poziciju a na drugo mjesto se popela Merjem. Merjem (arapski: مريم) ima značenje: čista, nevina.  Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog "mir"= "gorko" i "jam"="more", pa bi značenje bilo "gorčina mora". Merjem je varijanta imena Marija i oba imena imaju isto značenje i porijeklo.  Dok je Merjem kod nas veoma omiljeno kod muslimana u BiH, Marija je već godinama na vrhovima top lista u Republici Srpskoj.

Asja se popela na četvrto mjesto. Značenje ovog imena je liječnica. Za njom slijede Lamija, Ema i Emina. Emina ima isto značenje kao i Amina i u ovom obliku je ime bilo u BiH popularno oduvijek.

 

Hana je univerzalna

 

Hana je jedina nova među top 10.  Ovo ime je sve popularnije ne samo u BiH nego i u ostalim zemljama u regionu.

značenje imena Hana

 Kratko, lijepo, univerzalno, internacionalno- Hana je definitivno ime bez greške. Ove godine se našsla na 8. mjestu najpopularnijih imena za djevojčice u Federaciji BiH, a mjesto u prvoj desetorci joj je ustupila Ajna.

 

Osamdesetčetvrta se vuče o, moj boze, ...

 

Tako vele u onoj pjesmi o Esmi, od Bijelog Dugmeta. Esma je te neke 1984. Bilo ime koje su nosile djevojke onomad.  Godine 1981. Vajta je nastupio na Euroviziji s pjesmom "Lejla". I ime Lejla je bilo u trendu osamdeset i neke.

značenje imena Esma

Dobre stare Lejla  i Esma imaju nešto slabije pozicije nego prošle godine, ali su i dalje obje među prvih 10. Lejla je zauzela deveto i Esma deseto mjesto.

Lejla je ime arapskog porijekla i znači " tamna noć, veče ". Pretpostavka je da je ovo ime preuzeto iz popularne arapske legende o Medžnunu (značenje imena: bezuman, lud), tj. o momku koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku poglavara susjednog plemena. Priča " Medžnun i Lejla" je nastala u 7. vijeku i u arapskim zemljama ima značenje kao i "Romeo i Julija" na evropskim prostorima.

Esma je takođe  arapskog porijekla i nosi značenje  "najuzvišenija, najplemenitijeg karaktera".

Ima li šta novo?

 

Amila je bila lijepa kao vila, starci su joj radili negdje u Iraku. Ako ste mislili da ovo ime postoji samo u pjesmi Zabranjenog Pušenja, onda se varate. Amila je dospjela na 20. mjesto najpoželjnijij imena za djevojčice u Federaciji.

značenje imena Una

Iako lista za djevojčice, sa nekim malim premetanjima, izgleda maltene isto kao i prošle godine, ipak imamo jedno ime koje je doživjelo najveći uspon a to je Una. Ovo ime se našlo na 18. mjestu ove godine i čini se da će ovo ime biti sve popularnije. U 2015. se Una nije nalazila ni među prvih 50 mjesta. Ono što je veoma interesantno da Una nije trend samo u BiH. Analizom najnovijih statistika možemo vam reći da  Una, po značenju "jedna, jedina" se nalazi na listama popularnosti  u Republici Srpskoj  a i ostalim zemljama i gradovima u regionu, kako u Beogradu tako i u Splitu.

 

 

top 100 muških imena u Fed. BiH 2017 »

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2014 »

top 100 muških imena u BiH 2014 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

 

 

Analizu najpopularnijih imena u 2017 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

Analizu najpopularnijih imena u 2017 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

 

Loading...