Najčešće nadijevana osobna imena u Splitu u 2017. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u gradu pod Marjanom? Na osnovu analize podataka Ureda državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj  županiji već imamo preliminarne rezultate za 2017. godinu. Ovdje Vam nudimo odvojene top 100 liste za dječake i djevojčice.Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena.

 

Godišnje statistike imena i analize bi bile poprilično jednolične, da ne kažemo dosadne, da nije Splita. Grad pod Marijanom  je po mnogo čemu poseban grad, pa i sa onomastičnog stanovništa.

Vodeća Momčad je u Istom Sastavu

značenje imena Split

U stvari, top lista bi bila skroz jedinstvena da nije tog Luke. Luka je najčešće dodijeljivano ime ne samo u skoro svim većim gradovima Hrvatske. Luka , u značenju „svjetlost“, je osvijetlio cijelu deceniju i u svim većim gradovima Srbije, u Banja Luci a i u varijanti Lukas je  među 10 najčešće dodijeljivanjih imena u Njemačkoj.

No ako izuzmemo Luku koji je osvojio ubijedljivo prvo mjesto, ostavljajući za sobom Ivana sa 40% manje „poena“ , splitska lista imena, kako za dječake tako i za djevojčice izgleda kreativno, šarenoliko i dakako posebno.

Dakle kao i prošle godine, prvih pet imena su Luka, Ivan, Josip, Ante i Marko, s tom razlikom što su Josip i Ante  samo zamijenili mjesta ove godine. Luka se prvi put pojavio među najpopularnijim imenima u generaciji 1990, zauzevši tada 5. mjesto. Od tada pa do danas se ovo ime i zadržalo na samom vrhu rang liste. I prije 100 godina u Splitu su u prvih 5 imena bili Ivan, Ante i Josip- točno tim redosljedom su ova tri imena bila zastupljena u Splitu još 1920 godine, i od 1920. pa do dan danas su se nalazlili u top 10 listi najpopularnijih imena.

Jakov je Izmiješao top 10

Na  6. mjestu je ove godine je Roko. Ovo ime tipično za primorje se pojavilo u vrhu lista popularnosti 2000. godine. Slijede ga Toma, Petar i Ivano.

 

Značenje imena Roko:

Roko latinskog porijekla -lat. Rochus znači "visok čovjek". Na francuskom "roche" ili na španskom "roca"znači "mala stijena". Roko je jedno od imena, koja su karakteristična pretežito u Splitu i okolici.

značenje imena Jakov

Na desetom mjestu se ove godine našao Jakov, koji je sve omiljenije ime u Splitu a i šire. Ovo ime je 1930 bilo među najčešće davanim imenima dječacima. Poslije toga se više nije pojavljivalo u statistikama najčešće dodijeljivanih muških imena, sve do 2010., kada opet sve više roditelja se odlučuju baš za ovo ime.

Značenje imena Jakov:

Ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Jaaqov (‏יַעֲקֹב‎) koje vodi značenje od starohebrejske riječi " ‏עָקֵב‎" što znači "peta". Po biblijskoj legendi Jakov je rađajući se uhvatio svoga prvorođenog brata blizanca Isava (Ezava) za petu kako bi se rodio. 

 Slijede ga Marin Duje i Lovre. Posebno potonja dva su tipično splitska. Duje je verzija imena zaštitnika grada Splita -Dujma.

Splitska Ženska Imena Danas i Prije 100 Godina

značenje imena Rita

Ime Rita je prošle godine ponijelo najviše djevojčica rođenih u Splitu. Dok je prošle godine bila na 6 mjestu, ove godine je Rita pravi hit, i uspjela je da skine Martu sa trona i potisne je na drugo mjesto. Rita inače sve do 2016. godine nije uopće bila prisutna na top listama i može se reći da je popularnost ovog imena porasla rapidno, što je inače rijetkost kad su u pitanju imena. Roditelji su oprezni i radije koriste stare šeme. No Split za razliku od ostalih većih gradova ima šarma i na onomastičkoj sceni.

Na trećem mjestu je Mia koja se popela sa desetog mjesta, a za njom slijede bez velikih iznenađenja Petra i Sara kao vodeća petorka. Sva tri imena su takođe popularna i u ostalim gradovima Hrvatske, ali ne samo U Hrvatskoj. Sara je npr. bila ila najpopularnije ime u Sarajevu prošle godine, a I Petra i Sara su u Beogradu u top 15 ove godine.

Na 6. mjestu je dobra stara Ana. Ana je i 1920. godine bila na drugom mjestu najčešćih imena odmah iza Marije, koja je najčešće žensko hrvatsko ime. Danas je Marija na 10. mjestu najpopularnijih imena za djevojčice u gradu Splitu.

No Marija i Ana nisu jedina imena koja su nosile lijepe Splićanke još prije 100 godina. Sve do 1960. godine Iva je uvijek bila među 10 najomiljenijih ženskih imena. U razdoblju od 1920 do 1930 godine na četvrtom mjestu iza Marije, Ane i Mare. Prošle godine je Iva bila na 12. mjestu u Splitu a Mara na 61. mjestu

U odosu na prošlu godinu i prognoza za 2027.

U odnosu na prošlu godinu osim Rite, je primijetan porast popularnosti troslovnih imena. Prosto je začuđujuće koliko kreativnosti sa samo tri slova se može postiši, te tako imamo pored Ive i Ane, Mia, Ema i Ena. Ena je čak ime koje je imalo najveći porast popularnosti popevši se sa 38. na 13. mjesto.

Ena na keltskom ima značenje "strastvena ili vatrena".

A Maris, koje smo prošle godine hvalili i predvidjeli porast popularnosti je na žalost pala za cijelih 10 mjesta sa 23. na 33. poziciju. Priznajemo da smo pogriješili, ali i dalje mislimo da Maris ima svijetlu budućnost .

Značenje imena Maris:

Ovo ime se daje i dječacima i djevojčicama a njegovo značenje se može tumačiti na više načina. Maris je ime latinskog porijekla i znači ''živjeti na moru'' ili ''dolazi iz mora'' od lat. riječi ''mare'' što znači ''more''. 

značenje imena Hana

Za 2027 predviđamo da će Hana i Maja biti prisutne na top listama. Pogotovo Hana koja je sve popularnija i u zemljama u regionu. Ime je veoma popularno u BiH a takođe popularno i u Češkoj i u Njemačkoj je veoma zastupljeno kao "Hanna" nastalo od hebrejskog "Hannah" što znači "obdarena". Ime je kratko, internacionalno i nekako novo a staro. A ta kombinacija se traži. Iz istog ovog razloga mislimo da će Cvita biti u top 20. Za razliku od Hane ovo ime je više lokalnog karaktera.

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjem stoljeću kliknite ovdje. U našoj banci podataka imate naravno i pristup značenju svakog ovog imena.

 

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

SPLIT top 100 imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

ZAGREB top 200 imena u 2016. »

ZAGREB top imena u 2015.»

 

 

Loading...