TOP LISTA: Najčešća imena za bebe u Zagrebu u 2017. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u glavnom gradu Hrvatske? Na osnovu analize i obrade podataka ovdje Vam nudimo rezultate za 2017. godinu. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Zagreba

 

 

Ako Vas zanima koja imena su se našla na listi popularnosti u prvih 20, ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama u Zagrebu u 2017. godini. Klikom na ime imate pristup podrijetlu i značenju svakog ovog imena.

 

Najpopularnija Zagrebačka ženska imena u 2017.

 1. Mia
 2. Lucija
 3. Nika
 4. Ana
 5. Marija
 6. Sara
 7. Marta
 8. Elena
 9. Ema
 10. Petra
 11. Lana
 12. Eva
 13. Dora
 14. Iva
 15. Lara
 16.  

Najpopularnija Zagrebačka muška imena u 2017.

 1. Luka
 2. Jakov
 3. David
 4. Ivan
 5. Petar
 6. Matej
 7. Marko
 8. Mihael
 9. Filip
 10. Fran
 11. Josip
 12. Karlo
 13. Mateo
 14. Leon
 15. Jan
 16.  

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

Top 100 imena za djecu u cijeloj Hrvatskoj 2017 »

Najpopularnija imena u Splitu 2017. godini »

Najpopularnija imena u Zagrebu u 2016. godini »

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 muških imena u RS 2017 »

top 100 ženskih imena u BiH 2017 »

top 100 muških imena u BiH 2017 »

top 100 imena u BG 2017 »

značenje imena Zagreb

Pošto se lista po sadržaju nije promijenila u odnosu na prošlu godinu,ove godine smo umjesto top 100 imena se ograničili na top15. Opširnije liste možete pogledati u statistikama za prošlu godinu, a mi ćemo ove godine navesti i imena koja su se u matičnim uredima u liste unijela samo jedan put.

 

IMENA ZA DJEČAKE 2017. U ZAGREBU

I ove godine u glavnom gradu Hrvatske je najviše dječaka ponijelo ime Luka, kao i u Splitu i većini gradova Hrvatske. Ovo ime je najpopularnije i u susjednim zemljama bivše Jugoslavije, pa se i u Beogrdu našlo na na ubjedljivom prvom mjestu. Ostala imena na listi su malko promiješala pozicije, ali se u biti nije desila nikakva velika promjena među prvih 20 imena, osim jednog izuzetka. Jan se naime po prvi put našao među 15 najpopularnijih imena. Ovo je jedna od varijanti imena Ivan, koja u ovom obliku nije bila česta na našem podneblju. Ime Jan je u susjednoj Nejmačkoj već posljednjih decenija prisutno na top listama.

IMENA ZA DJEVOJČICE 2017. U ZAGREBU

značenje imena Nika

Kao i prošče godine Mia i Lucija su se našle na prvom i drugom mjestu. Nika se popela na treće a Ana je ostala tu gdje je i bila - na 4. mjestu. Jedino u generaciji rođenih između 1960. i 1970. Ana je napravila pauzu. Inače u posljednjih 100 godina je uvijek bila na listi omiljenih imena. Tako da ako ne znate koje ime treba da date vašoj djevojčici, prosto joj dajte ime Ana. Što tu ima uopće da se pogriješi?! Na petom mjestu je ponovno dobra stara Marija, koja je po prvi puta prošle godine odahnula i bila na 17. poziciji, ali to je bila samo kratka pauza sudeši po statistikama. Ako izuzmemo još Elenu kod koje bilježimo uzlazni trend i koja se sa 13. mjesta popela na 8., ostala iena su manje više zauzela ista mjesta na rang listama kao i prošle godine.

Fenomen zvani Maša

Iako se nije našla među prvih 15, izdvajamo Mašu, koja je u Zagrebu 2016. prvi put ušla među prvih 30 imena. Razlog zašto ovom imenu posvećujemo pažnju je da ime u ovom obliku postoji samo na našim prostorima. U susjednom Beogradu je čak na samom vrhu liste najomiljenijih imena već nekoliko godina. Maša je varijanta imena Marija tj. skraćeni oblik imena Marija. U Rusiji je naime zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marije, a Maša je jedno od najčešćih, ali se u ovoj formi samo nadimak a ne ime. Može se reći da se ovako zovu ruske bake od milja, kojima je pravo lično ime u stvari Marija. Da li je poznati crtani film "Maša i Medvjed" uticao na uslazni trend ovog imena, o tome možemo samo nagađati.

IMENA PRIJE 100 GODINA I SAD

značenje imena Ana

Ako pogledamo statistike posljednjih 100 godina, uočavamo da su se trendovi smijenjivali i imena su bila popularna a potom nestajala s liste. No kao Ana i Marija kod djevojčica, Ivan i Petar su čini se oduvijek tu. Posebice ime Ivan, koji je još u generaciji 1920. do 1930. bio najčešće dodijeljivano ime. Petar se pojavio u top 10 listi poslije 1930. godine. Zanimljivo je da su te davne 1920. roditelji češće davali naša domaća stara izvorna imena a manje biblijska, nego li je to danas slučaj. Tako su se Imena kao što su Dragutin, Milan, Vladimir, Mirko, Branko još prije 2. svjetskog rata redovito nalazila na listama najpoželjnijih imena. A poslije 1940. na scenu su došli i Željko, Mladen, Zlatko, Darko, Zoran, Goran. Sva ova imena su stara domaća imena slavenskog porijekla, i danas su na žalost skoro potpuno nestala sa scene.

značenje imena Hrvoje

Hrvoje se prvi puta našao na listi od 1980, a Tomislav tek poslije 1990. iisto kao i Domagoj. Dodaćemo još Damira i Davora koji su bili zastupljeni u generaciji od 1970. do 1980. Danas su sva ova imena maltene pala u zaborav i biblijska imena u raznim oblicima su prisutna više nego ikad u Hrvatskoj. Tako se pored Ivana u top 15 našao i Jan, ali u biti oba ova imena imaju isto značenje.
Čak 560 dječaka rođenih u Zagrebu prošle godine nije imalo imenjaka u generaciji. Znači ne može se reći ono što mnogi tvrde "ma svi daju djeci uvijek ista imena". Naravno, ova lista je i prepuna bizarnih imena i za neka od njih se s razlogom pitamo "ma kako je uopće mogućno da se smije ovo ime dati djetetu?!". Mnoga opd tih imena su možda stranci koji su se zatekli ili žive u Zagrebu dali svom djetetu, pa ta imena nećemo ni pominjati. Ali Đasmin i Đildo, samo zbog ovog prisutnog "Đ" su zasigurno plod bujne mašte domaćih roditelja, a isto važi za Mišel i Mače. No ako ostavimo po strani ta ekstravagantna imena, i ovi dečki neće imati imenjaka u generaciji: Dubravko, Vatroslav, Žarko, Damir, Branko, Božidar, Boštjan i Dalibor. Daliboru će za utjehu praviti društvo Daliborka, također samo jedna u Zagrebu iz generacije 2017.

Pored Daliborke sa liste djevojčica izdvajamo imena Anka, Bisera, Darinka, Dubravka, Ljubica, Mirjana, Mirna, Mladenka, Vinka, Željka, Zorana, Vjera i Nada. Moramo priznati da nas čudi da je Mirna rođena samo jedna u Zagrebu, jer cijenimo da ovo ime ima potencijal da bude u trendu. A nadamo se da krasna imena Vjera i Nada će opet naši put do srvca mladih roditelja.

I sa liste ekstravagancije izdvajamo samo jedno žensko ime ove godine, a to je Dejzi.

Loading...