Top liste ženskih i muških imena za bebe u Beogradu u 2016. godini

Koja imena za decu su bila najpopularnija ove godine u glavnom gradu Srbije? Na osnovu analize i obrade podataka ovde Vam nudimo rezultate za 2016. godinu. Za sve one koji traže stara srpska imena, dole ispod ovih aktuelnih tabela su i srpska imena od 1900 godine pa do danas. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Beograda.

 

150 najpopularnijih ženskih imena u Beogradu 2016.

 

Interesuju Vas moderna srpska ženska imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 150 najčešće davanih imena devojčicama u Beogradu u poslednjoj godini i njihovo značenje

 

Mudrost i Svet

značenje imena Sofija

Kao i protekle godine Sofija je na tronu a sledi je Dunja. Maša i Lena su zamenila mesta, a slede ih Sara, Milica, Teodora, Nikolina i Petra. Dakle postavka je skoro pa ista kao i prošle godina, osim što je Ana pala na 13. poziciju i ustupila svoje mesto u vodećoj desetorki Nikolini.

Sofija je ime grčkog porijekla izvedeno od riječi "sophia" u značenju "mudrost". Otuda i filozofija što znači "ljubav prema mudrosti". Ime je u raznim varijantama zastupljeno širom hrišćanskog sveta od najstarijih vremena do danas.

značenje imena Dunja

Dunja ima više tumačenja. Na našem jeziku naravno asocira prvo na mirisnu voćku, dunju.  Postoji tumačenje da je ime prevod grčkog imena Eudokia (gr. εὐδοκία), u značenju „dobar glas. Na arapskom ili Dünya na turskom znači "svet" . U Bosni je odavde izvedena poznata riječ "dunjajluk"- "svijet".

Maša je poznata varijanta imena Marija. Naime Marija od milja je Maša. Zvuči veoma umiljato i bezbrižno, ali ime Marija nikako nije tako lahorasto i bezbrižno.

Kao ime Isusove majke ime je povezano i za isusove patnje ali ima simbol čiste i duboke ljubavi.Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog "mir" = "gorko" i "jam" = "more", pa bi značenje bilo "gorčina mora".

 

Imena u usponu

Iskra je i ove godine poboljšala svoju poziciju za 14 podeoka i definitivno se nalazi među imenima u usponu. Značenje je "varnica" ili kao što samo ime kaže- iskra.

Nika i dobra stara Sonja su takođe imena koja su se popela za 20 podeoka.

Nika je takođe sve popularnije u susednoj Hrvatskoj, gde se nalazi na samom vrhu top liste. Ime je izvorno grčkog porekla. Nika je bila boginja pobede. Kći je Titana Palanta i personificirane božice Stiks. Njezin je pandan u rimskoj mitologiji Viktorija. 

A Sonja je, kao i ostala imena poznata kod nas koja se završavaju na "nja", umiljata ruska varijanta nekog imena. U ovom slučaju to je Sofija.

I na kraju najveći uspon u odnosu na prošlu godinu je doživela Eva, koja se popela za celih 35 podeoka na 66. mesto.

Ime potiče iz starohebrejskog Hawwa. Saglasno starozavetnom mitu Eva je žena prvog čoveka Adama, stvorena od njegovog rebra, pramajka čovečanstva odnosno majka svih živih.

Napominjemo da je i ime Adam ove godine ušlo među prvih 100 muških imena.

 

značenje imena Beograd

150 najpopularnijih muških imena u Beogradu 2016.

 

Interesuju Vas moderna srpska muška imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 150 najčešće davanih imena dečacima u Beogradu u poslednjoj godini i njihovo značenje

 

My Name Is Luka

Prošle godine nam se beše samo učinilo na kratko da je Luka napustio tron?!

Stefan je bio najpopularnije ime u 2015. Nakon skoro jedne decenije je uspio da smeni Luku, ali ove godine je Luka opet suvereno preuzeo krunu. Bez sumnje možemo da tvrdimo da je Luka "osvetlio" deceniju.

Luka je muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke reči "luks" što znači "svetlost".  Luka je na vrhu liste najpopularnijih imena za dečake ne samo u Srbiji, već je i u susednoj Hrvatskoj na ubedljivoj prvoj poziciji već godinama. A u Austriji i Nemačkoj je ime u formi  Luca dospelo na listu popularnosti posle hita  od Suzanne Vega " My name is Luka  " još davne 1987. godine,  i više od deceniju je takođe na samom čelu liste .

 

Rokada „malenog“ i „gospodina“

U odnosu na prošlu godinu se među top 10 imena ništa bitno nije promenilo. Luku kao i prethodnih godina slede  Lazar, Stefan, Vuk, Filip, Aleksa, Petar i Nikola. Pavle je napustio desetorku i ustupio svoje mesto Urošu u vodećoj desetorci ove godine.

 Za razliku od imena za devojčice, gde srećemo Iskre, Višnje i Srne, lista imena za dečake ostaje poprilično trezvena i ustaljena. Čini se da roditelji imaju kreativniji pristup imenovanju svojih kćerki a veoma su oprezni kad biraju imena za sinove.  Da li je to zato što dečaci moraju da budu ozbiljniji a devojčice bar na tren obećavaju “lakoću postojanja”, ili je nešto drugo po sredi, o tome možete da ostavite Vaš komentar na našoj Fejsbuk stranici.

značenje imena Filip

U svakom slučaju, ako Vam se čini da su gore pomenuta trri imena za devojčice “uvrnuta” i nekako "strana",  skrećemo vam pažnju da su ova sva tri imena naša domaća, za razliku od svih tih nama potpuno uobičajenih i poznatih muških imena. Naime, potpuno je jasno značenje šta znače Iskra, Višnja i Srna.

A šta znači Uroš? I čije je to ime?

Ime Uroš je mađarskog porekla izvedeno od  mađarskog  "ur" (gospodin) + slovenski nаstаvаk "oš". Ime se prevodi kao "gospodin", ali i kao "gospodar". Ono je među Srbima dugo važilo za isključivo vladarsko ime, zbog čega se u prošlosti izbjegavalo njegovo davanje običnim ljudima, te su ga nosili mnogi srpski srednjovjekovni vladari.

značenje imena Pavle

 A šta znači Pavle? I kojeg je porekla?

Pavle  je ime latinskog porekla izvedeno od  latinskog Paullus što znači  "malen". Prvobitno rimsko prezime je poslije prošireno kao ime, prvenstveno po Apostolu Pavlu.

 

Imena u usponu

Najveći uspon u odnosu na prošlu godinu su zabeležili Despot, Vid i Simon, koji su poboljšali svoje pozicije za oko 30 podeoka. A najveši pad je zabeležilo ime Darko, koje je palo za 30 podeoka.

Ime Despot Izvodi porijeklo iz grčkog "despotes" u znacenju "gospodar". Despot je naziv vladara Srbije posle Kosovske bitke.

Ime Vid se tumači na više načina i u ovisnosti o tome su različito tumačena i porekla imena. O svim tim tumačenjima možete više pročitati ovde. Pored svih ovih tumačenja imena mi skrećemo pažnju na činjenicu da "vid" na našem jeziku znači "moć gledanja" i "vid očinji".

Ime Simon je hebrejskog porijekla. Značenje imena  je "slušаti". U prenesenom značenju je Simon, isto kao i Simeon, poslušan dečak.

 

 

 

Loading...