Najpopularnija muška imena za bebe u Federaciji BiH 2017

 

Evo nas na kraju 2017. godine i već imamo preliminarne statistike najčešće davanih imena u BiH sa top 100 imena. Ima li iznenađenja i novih trendova u nadijevanju imena dječacima, ili su mladi roditelji odabrali ista imena kao lani? Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba.

 

Isto stanje, slično rastojanje

Ahmed, Daris, Amar i Davud su vodeća četvorka.

 značenje imena Daris

Kratko pred Novu Godinu redosljed izgleda ovako, ali sva četiri imena su podjednako popularna sa veoma malim razmakom između. Da li će Ahmed ostati na prvom mjestu do kraja godine je neizvjesno, ali možemo već sad reći da u odnosu na prošlu godinu nema nekih velikih promijena. Sa nešto većim razmakom na petom mjestu ich slijedi Adin, onda za njim takođe sličnom učestalošću su tu Hamza, Harun, Vedad, Imran i Tarik. I upravo ova ista desetorka je bila top 10 i prošle godine. Desila su se mala pomijeranja za mjesto ili dva, ali sve u svemu, ne samo top 10 nego i top 20 imena već tradicionalno, iz godine u godinu izgledaju identično. Jedino novo ime na listi je Adian, koji je zauzeo 18. poziciju, a prošle godine nije bio među prvih 30. 

Za svako od ovih imena kliknite na link i saznajte više o značenju imena.

Prognoza za 2027. Godinu

značenje imena Kan

 

Čak devet imena sa ove top liste su prije 30 godina bila egzotična. Ahmed je bio Ahmet, a Tarik je bio prije alternativa nego mainstream. Poznata i veoma popularna imena od prije 50 godina, kao što su Ibrahim, Sulejman, Alija, Muharem, Šefkija, Sabit, Asim itd. su skoro potpuno nestala sa scene.  Niti jedno od ovih imena više nije ni među prvih 100.

Iako se na samom vrhu top liste ne dešava ništa novo već nekoliko godina, jasno je da svaki trend ima početak i kraj i da ova imena koja su danas moderna, za deceniju ili manje će smijeniti neka druga. A ovdje vam dajemo našu prognozu koja će to imena biti.

Potpuno nova imena  u prvih 100 su Din i Kan i pretpostavljamo da će iz godine u godinu biti popularniji. Uzevši u obzir internacionalnu popularnost imena Kan, mislimo da će ono za desetak godina biti na samom vrhu liste.

Takođe izdvajamo i ime Mak koje je skočilo za cijela 33 podeoka i ove godine se našlo na 26. mjestu. Za razliku od svih ostalih gore navedenih imena koja su orijentalnog porijekla, za Maka se može reći da je  izvorno bosansko ime.

 

Značenje imena Mak

značenje imena Mak

I za kraj ostavljamo to posebno ime kome ovdje želimo posvetiti posebnu pažnju, a to je ime Mak.

Zašto izdvajamo baš ovo ime? Zato što je bosansko da prostiš! Značenje imena se svodi na istoimenu biljku mak, koja na različitim podnebljima simbolizuje različite pojmove. U grčkoj mitologiji je mak simbol spavanja i zaborava, jer biljka mak važi kao opijum. Mak je npr. nacionalni cvijet Poljske.  Zbog svoje jarke crvene boje simbolizuje i krv kao što je to slučaj u svima nama znanim stihovima Mihovila Pavleka Miškina .

Mak simbolizuje ipak ponajviše  „prokos od sna“ i one stihove koje je sročio Mehmedalija Mak Dizdar,jugoslovenski i  bosanskohercegovački pjesnik rodom iz Stolca, i po čijem je nadimku ime Mak i postalo poznato u Bosni i Hercegovini. Mak Dizdar – rođenim imenom Mehmedalija , je rođen 1917. Godine u Stocu. U književnost ulazi još kao gimnazijalac, a radove uskoro počinje potpisivati pseudonimom Mak, koji će, i privatno i službeno, koristiti do kraja života. 

Više o biografiji i kratkom pregledu života i djela Maka Dizdara možete pročitati ovdje.

Izvor statističkih podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba

 

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2017 »

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2014 »

top 100 muških imena u BiH 2014 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

 

 

 

Analizu najpopularnijih imena u 2017 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

 

Loading...