Najpopularnija ženska imena za bebe u Beogradu u 2015.

 

100 najpopularnijih ženskih imena u Beogradu u 2015. godini

 

 

Interesuju Vas moderna srpska ženska imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 100 najčešće davanih imena devojčicama u Beogradu u 2015. godini i njihovo značenje. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi.

 

Žensko ime 2015. godine u Beogradu je Sofija

 

najpopularnije žensko ime 2015 je Sofija

Do kraja godine je ostalo još tri nedelje, ali sudeći po prvim preliminarnim rezultatima Sofija je sa trona skinula Dunju, koja je karakteristično za Beograd bila na vrhu liste. Dunja se naime u ostalom delu Srbije nije našla ni među prvih 20 najpopularnijih srpskih imena za devojčice. Za razliku od Dunje, koja je naše domaće ime gde je naziv drveta i mirisnog ploda "dunja" uzet je za lično ime, Sofija je internacionalno veoma popularno žensko ime.

Ime Sofija je  grčkog porekla izvedeno od riječi "sophia" u značenju "mudrost". Otuda i filozofija što znači "ljubav prema mudrosti".

Ženska imena u usponu

Tačno onako kako smo predvideli prošle godine ( o tome više možete pročitati ovde), ime Mila definitivno hrli ka top 10. Ona se sa 26. mesta, koje je zauzela prošle godine, popela na 13. mesto u 2015. godini u Beogradu. Inače analiza statistika imena govori o tome da imena budu popularna neko vreme a onda idu na odmor, pa kad se zaborave imaju šanse opet da se vrate na top liste. Naime onog momenta kad mi lično poznajemo više osoba koje nose određeno ime, verovatnoća da nam neka od tih osoba nije baš simpatična raste, a time i verovatnoća da to ime damo našem detetu opada. I tako imena idu da zasluženi odmor jednu ili dve generacije pa se opet vrate, ali samo pod uslovom ako ipak zadovoljavaju trendove koji tad vladaju. 

Stoga nije ni čudo da  ime Mila opet uživa popularnost, jer ono je naše domaće ime koje opet zadovoljava sve trendove: kratko je, zvučno je i kako i samo ime kaže-milo je. Zbog svoje zvučnosti i lakog izgovora Mila je i internacionalno u punom zaletu. U Nemačkoj će se sudeći po statistikama u 2015. naći na listi najpopularnijih ženskih imena.

I drugo ime koje smo takođe predvideli da će da dobije na popularnosti je Maša. Ruska imena su definitivno u modi, a Maša je jedno od njih. Ono je naime skraćenica imena Marija.

značenje imena Maša

 

O ruskim imenima više možete pročitati ovde:

Treće ime koje smo takođe izdvojili prošle godine je Kalina. Ime Kalina je stao slavensko ime koje je sve popularnije što pokazuje i statistika. Naime ime se sa 55. popelo na 35. mesto. Ipak mislimo da Kalina nema potencijal da uđe u prvih 10 imena u budućnosti. A i ne mora. Ime je posebno i takvo možda i treba da ostane ne ulazeći ni u kakve trendove.

 

Prognoza za sledeću godinu

Predviđamo da će Minja sa 44. mesta na kojem je sad da se popne bar za 10 podeoka ka vrhu. A koje su vaše prognoze? Vaše mišljenje nam možete pisati na Fejsbuku  kao komentar na ovaj članak.

 

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama na području grada Beograda. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 150 muških imena u BG 2014 »

top 150 ženskih imena u BG 2014 »

top 100 muških imena u BG 2015 »

A koja imena su najpopularnija u unutrašnjosti Srbije možete pročitati ovde:

Top srpska imena od 1900. do danas »

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...