Najpopularnija muška imena za bebe u Beogradu 2015

 

100 najpopularnijih muških imena u Beogradu u 2015. godini

 

Interesuju Vas moderna srpska muška imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 100najčešće davanih imena dečacima u Beogradu u 2015.godini i njihovo značenje. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi.

 

Ime Stefan je muško ime godine 2015

Budući da godina 2015 još traje, a mi želimo još pre praznika da Vam ponudimo liste najpopularnijih imena, može se desiti da ce još pre ponoći 31.12.2014 da se rodi još nekoliko dečaka koji še dobiti ime Luka,a li za sada je Stefan na prvom mestu i čini se da će tako i ostati. Stefan je svrgnuo dugogodišnjeg vladara Luku i preuzeo krunu. Čestitamo Stefane! .

 

 

Veliki i mali

Andrej i Pavle su u Beogradu su opet tu u punom sjaju. A po značenju imena bi se moglo reći da su suprotnog značenja. I dok je Andrej “hrabar, muževan”, Pavle je "mali". Njih dvojica zajedno su iz top 10 istisnuli Marka i Uroša i zauzeli deveto i deseto mesto

 Andrej i Pavle- najomiljenija imena 2015

Andrej je ime grčkog porekla  izvedeno od riječi “andreia” u značenju “hrabar, muževan”. U raznim varijacijama ovo  ime je poznatoo u svim evropskim zemljama a i šire.  Najviše svakako zbog toga što je to ime jednog  od dvanaestorice apostola.

Pavle  je ime latinskog porekla  izvedeno od  latinskog Paullus što znači  "malen". Prvobitno rimsko prezime je poslije prošireno kao ime, prvenstveno po Apostolu Pavlu.

Oba ova imena su kalendarska.

 

Dalibor i Slobodan

U odnosu na prošlu godinu na listi su novi Slobodan i Dalibor. Dakle nasuprot očekivanjima nikakva potpuno nova neobična imena, nego stara zaboravljena imena slavenskog porekla.

Nikša, Balša i jakša kao što smo i predvideli prošle godine su poboljšali svoje pozicije, a sa scene su nestala imena Srđan, Željko, Bojan, Miljan, Andreja i Predrag

 značenje imena Balša i Jakša

Balša je staro srpsko i crnogorsko ime koje u poslednje vreme uživa sve veću popularnost posebno na području Beograda. Ime izvedeno od reči "obaliti", tj. "srušiti". Dakle Balša je momak koji obara prepreke pred sobom.

Jakša znači "peta" (deo stopala). Naime Jakov je drugi od blizanaca koji se uhvatio svom bratu Isaku za petu i tako izašao na svetlo dana.

 

 

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama na području grada Beograda. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 150 muških imena u BG 2014 »

top 150 ženskih imena u BG 2014 »

top 100 ženskih imena u BG 2015 »

A koja imena su najpopularnija u unutrašnjosti Srbije možete pročitati ovde:

Top srpska imena od 1900. do danas »

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...