Priča o jednoj Jeleni i njenom divnom imenu

 

Halo, da li mogu da dobijem Jelenu?

Kad se moj brat jednom davno zaljubio, onako kako samo student prve godine fakulteta može, sav snen mi je pričao o toj Jeleni i o njenim "belim rukavicama". Na Jeleni je bilo sve nekako blistavo i sjajno kao što to i samo njeno ime kaže, ali moj brat valjda zbog tolike čarolije nije imao hrabrosti da je pozove. A imao je njen broj telefona.

znacenje i popularnost imena Jelena

 

Nakon jednog prijepodneva samoubjeđivanja skupio je napokon hrabrost i okrenuo broj koji je nosiio danima u džepu na nekom zgužvanom papiriću. Prvo se dubokim glasom javio Jelenin tata, a potom se javila i Jelena.

Brat mi je zvučao po malo zbunjeno. I Jelena sa one strane je isto bila zbunjena.

Ipak nakon nekoliko minuta razgovora su uspjeli da razjasne da ta djevoka s druge strane žice jeste doduše bila Jelena, ali ne ta Jelena koju je on namjeravao pozvati. Moj brat je naime obrnuo posljednje dvije cifre telefonskog broja, i ipak je dobio neku Jelenu. Jednu od Jelena.

Da li iz ovog možemo zaključiti koliko mnogo Jelena ima u Srbiji?

Jelena vodi ubjedljivo drugo mjesto, a Milica je najčešće žensko ime u Srbiji. Na trećem mjestu je Marija.

Da se moj brat kojim slučajem zvao Dragan, nesporazum bio mnogo teže bio rješiv, jer svaka Jelena je sigurno upoznala nekoliko Dragana u svome životu, pošto je Dragan najčešće ime u Srbiji.

 

Kud je otišla Jelena?!

Vjerovatno se sjećate koliko je bilo popularno ime Dejan. U generaciji 1970-1980 je ovo bilo najčešće dodjeljivano ime dječaku a danas je skoro pa nestalo sa scene.

Tako i ime Jelena, iako je pune tri decenije bila na samom vrhu liste (od 1970. do 2000.), u posljednjoj deceniji se ne nalazi ni među prvih 10 najpopularnijih imena za novorođene djevojčice. Čini se da neki Luka koji je rođen u periodu od 2001 do 2011 neće doći u situaciju da kao moj brat telefonom dobije Jelenu, ali ne onu pravu.

Ime Jelena je čini se otišlo na zasluženi odmor a potom će se sasvim sigurno vratiti u punom sjaju, kao što i samo njeno ime kaže.

I to sa punim pravom, jer Jelena je, ruku na srce, divno ime.

 

Značenje imena Jelena

Ime potiče iz grčkog "hele" u značenju "sunčeva svjetlost, sjajna, blistava".

Prema helenskoj legendi to je bilo ime najljepše žene sveta, kćerke Zevsa - Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa.

U Homerovoj Ilijadi je lijepu Jelenu, ženu spartanskog kralja Menelaja ugrabio trojanski princ Paris, sin trojanskog kralja Prijama i zbog toga je vođen dugi i krvavi Trojanski rat.

U kalendar je ušla druga Jelena, supruga rimskog cara Konstantina Velikog, koji je Milanskim ediktom proglasio opštu vjersku tolerancijui time prvi ukinuo progone hrišćana. Zbog toga su Konstantin i Jelena proglašeni za svetitelje.

Od najstarijih pisanih izvora do danas ime Jelena je u raznim oblicima veoma često kod svih hrišćanskih naroda. Od ovog imena izvedena su imena Ela, Elena, Jeka, Jelenica, Jelenka, Jecka, Lela, Lena, Lenka, Lenče i Helena.

Poznajete li Vi neku Jelenu? Ako da, onda podijelite ovaj tekst na njenoj Fejsbuk stranici

Autor teksta: znacenje-imena.com

Loading...