Značenje i Porijeklo Imena Dani

Šta znači ime Dani?

Ime Dani je prilično novo na našim prostorima i iako se navodi da je ime arapskog porijekla sa značenjem "bliski" mi ćemo ovdje navesti neizbježnu činjenicu a to je- na našem jeziku ovo ime znači "dani", što je plural imenice "dan" koja označava vrijeme od izlaska do zalaska sunca. Daljnu analizu imena Dani nismo u stanju ponuditi, jer fale ozbiljne statistike, buduci da je ime novo na nasim prostorima. Slicno kao kod imena Danijel, obicno roditelji daju ovo ime djetetu koje je rođeno danju, oslanjajući se tako na značenje iz domaćeg jezika. Napominjemo da hebrejskom jeziku ime Dani u doslovnom prijevodu znači "Bog je moj sud". Kod nas ime Dani nije često, ali posljednjih desetljeća postaje sve popularnije.


Ovo je bilo samo ukratko o značenju imena Dani. Ispod u članku možete naći:

  • Detaljnu analizu imena Dani, od porijekla do simbolike.
  • Načine pisanja imena Dani na različitim jezicima koji šire uvid u imensku simboliku.
  • Podatke o popularnosti imena Dani i spisak ostalih najpopularnijih imena u regionu.
  • Nadimke za ime Dani koji su prijedlozi čitalaca.
  • Analizu skrivenog značenja imena Dani pomoću numerologije, kao i test slaganja imena sa partnerom radi zabave.

Prelistajte dalje i osvrnite se na simboliku i skrivene poruke vašeg imena. Za pretragu drugih imena koristite pretragu na vrhu stranice.

Kako se pise ime Dani na arapskom?

Otkrij zavodljivost arapskog pisma klikom na dugme. Ime Dani će se pretvoriti u elegantno umjetničko djelo i pojaviti na arapskom pismu u boksu koje će se pojaviti ispod dugmeta.


Ime Dani napisano na arapskom je odlična ideja za čestitku za rođendan, ili kao poklon u obliku privjeska za ključeve ili personaliziranog omota za mobilni telefon. Neki čitaoci su trazili da im pokažemo kako se piše ime na arapskom, ruskom ili kineskom kao mustru za tetovažu. Ovdje napominjemo da se za ovakvu namjenu obavezno posavjetujemo s nekim ko je stručan da provjeri korektnost pisma.

Ispod možete naći ime Dani napisano i u drugim simbolima i pismima.

Skrivena simbolika imena Dani?

Iznad ste saznali što znači ime Dani prema tradicionalnom tumačenju imena i o njegovom porijeklu. Ali pored onomastike, postoji još mnogo više - tajne simbolike duboko zakopane u vrtlozima vremena.

Pročitajte: Skriveno značenje imena Dani

Kliknite na link iznad i saznajte što vaše ime krije iza svojih slova i numerologije – sve u duhu zabave! Pored alfabetskog tumačenja imena Dani, osvrnut ćemo se i na Pitagorinu numerologiju. Ona se temelji na vjerovanju da svako ime nosi određenu numeričku vibraciju koja utječe na karakter i sudbinu osobe.

Alternativno tumačenje imena može biti zabavno i intrigantno. No, treba ga shvatiti kao jednostavan oblik zabave i samospoznaje. Ako ste zainteresirani, krenimo s numerologijom imena Dani.


Otkud potiče ime Dani?

Ako ipak radije želite ostati u ozbiljnim vodama i opširnije istražiti značenje imena Dani po tradicionalnom tumačenju onomastičara, pozivamo vas da otkrijete njegovo porijeklo, etimologiju, rasprostranjenost, izvedenice i druge zanimljive činjenice koje su ga oblikovale kroz vijekove. Onomastičari, stručnjaci za proučavanje imena, mogu vam otkriti bogatu istoriju i simboliku koja se krije iza ovog lijepog imena. Zavirite u dubine prošlosti i saznajte sve što vaše ime ima da vam ispriča o vašoj ličnosti i precima koji su ga nosili.


Značenje imena Dani

Koliko je popularno ime Dani?

Pitate se možda, gdje se nalazi ime Dani na top listama? Posjetite posebnu rubriku gdje ćete naći svako traženo ime u kontekstu top lista popularnosti imena.

Klikom na dugme ispod, doći ćete na stranicu s top listama domaćih i stranih imena. Saznajte koja su bila najčešća muška i ženska imena proteklih godina.

Liste su razvrstane po godinama, državama, gradovima i regionima. Uz liste, dostupne su i analize trendova - koja su imena bila popularna, kao i prognoze koja će tek postati najpopularnija imena.

U našoj banci podataka imate naravno i pristup značenju svakog od ovih imena.

TOP LISTE NAJPOPULARNIJIH IMENA »

Želite da saznate značenje još nekog imena, ili tražite ime za Vašu bebu? Pretražite našu banku podataka uz pomoć sljedećih opcija pretrage:

 


Nadimci za ime Dani

Nadimci se obično daju djeci od milja, ali često se daju po prezimenu, po nekom događaju ili po osobini. Takvi nadimci najčešće nemaju nikakve veze sa samim imenom.

Imena su ono čime trebamo da oslovljavamo druge s poštovanjem, kao što imenom predstavljamo sebe. Ipak, na osnovu brojnih upita naših čitalaca, napravili smo bazu sa nadimcima koji su oblici ličnog imena. Svatite ovu listu prvenstveno kao zabavu. Svi prijedlozi za nadimak imena Dani koje ćete naći u listi ispod su dodali sami čitaoci. Svrha ove liste je da se zabavimo, ali nikako da se vrijeđamo!

Ako imate još nadimaka za ime Dani, slobodno ih podijelite s nama kako bismo proširili ovu posebnu listu. Molimo Vas da prijedlog bude pozitivan i vezan za ime Dani. I ne dajte nikome nadimak kakav ni sami ne bi nosili. Nadimak je karma, tako da... ;)

Danilo,Danijel,Dan,Danić,Dano,Danče,Danimir,Noći,Danac,Dan

IMENA U ZAGREBU

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Zagrebu kliknite na dugme ispod: 

top 100 imena u ZG 2018 »

Najpopularnija imena u Zagrebu od 1900 do 2015:

Neka osobna imena su već cijelo stoljeće bila i ostala među 10 najomiljenijih, neka su iščezla, a neka su potpuno nova na zagrebačkoj onomastičkoj sceni. Kako su se trendovi mijenjali kroz protekle decenije i kako je na listama zastupljeno ime Dani procijenite sami, a mi Vam ovdje nudimo listu sa najpopularnijim imenima. Klikom na svako ime imate pristup značenju i podrijetlu imena

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

Top 20 ženskih imena u Zagrebu 2018.

  1. Mia
  2. Lucija
  3. Sara
  4. Ema
  5. Nika
  6. Ana
  7. Lana
  8. Marta
  9. Elena
  10. Rita
  11. Eva
  12. Marija
  13. Petra
  14. Laura
  15. Iva
  16. Lea
  17. Mila
  18. Dora
  19. Klara
  20. Lara
  21.  

Top 20 muških imena u Zagrebu 2018.

  1. Luka
  2. David
  3. Jakov
  4. Petar
  5. Ivan
  6. Mihael
  7. Filip
  8. Marko
  9. Matej
  10. Fran
  11. Leon
  12. Josip
  13. Karlo
  14. Toma
  15. Mateo
  16. Lovro
  17. Niko
  18. Borna
  19. Jan
  20. Noa
  21.  


 

IMENA U BEOGRADU

Na osnovu statističkiih podataka, koji su nam dostupni na godišnjem nivou, ovdje smo vam izdvojili po 20 najpopularnijih srpskih imena iz prošle godine. Kompletne liste za po 100 do 150 imena za prošlu, a i prethodne godine, poglejate u našoj rubrici "top liste"

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Beogradu kliknite na dugme ispod: 

top 150 imena u BG 2018 »

Na listi za devojčice najveći porast popularnosti u odnosu na prošlu godinu beleže imena Srna i Iskra, a i dalje je pravi hit ime Kalina. Na listi najpopularnijih imena za dečake novitet u vodećoj desetorki ove godine su Vukašin i Viktor.


 

IMENA U FBiH

Na osnovu statističkiih podataka, koji su nam dostupni na godišnjem nivou, ovdje smo vam izdvojili po 20 najpopularnijih imena iz FBiH i RS prošle godine. Kompletne liste za po 100 do 150 imena za prošlu, a i prethodne godine, poglejate u našoj rubrici "top liste"

Tu također možete naći i najnovije liste međunarodnih imena i ako tražite neko internacionalno ime bacite oko na liste za ruskim, italijanskim, španskim, njemačkim, turskim, grčkim, švajcarskim i ostalim imenima i vidite kako je u FBih a i internacionalno popularno ime Dani .

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Federaciji BiH kliknite na dugme ispod: 

top 100 ženskih imena u BiH 2018 »

top 100 muških imena u BiH 2018 »

A ovdje su najpopularnija imena u Republici Srpskoj:

top 100 imena u RS 2017 »

 


 

IMENA U SPLITU

Top 20 ženskih imena u Splitu 2018.

  1. Marta
  2. Rita
  3. Mia
  4. Petra
  5. Sara
  6. Lucija
  7. Ema
  8. Ana
  9. Lana
  10. Iva
  11. Marija
  12. Lea
  13. Lara
  14. Klara
  15. Eva
  16. Laura
  17. Dora
  18. Lena
  19. Maris
  20. Nika
  21.  

Ako želite da vidite top listu sa 100 najpopularnijih imena u Splitu kliknite na dugme ispod: 

top 100 imena u Splitu 2018 »

Split je poseban grad što se tiče imena. Pored svima znanog Ante tu je i Duje, kao verzija imena zaštitnika grada Splita - Dujma, među najčešćim je imenima u gradu pod Marjanom već tri desetljeća. Roko i Toni su također imena karakterističnih pretežno u Splitu i okolici te su i ove godine među najčešćima.

Kad je riječ o djevojčicama, lista popularnosti se ne razlikuje bitno od ostalih gradova. Ali razlika ipak ima. Na primjer, ime Maris se i ove se godine u Splitu našlo među najpopularnijima.

A da li je u Splitu novorođencima davano ime Dani? Pogledajte na listi najpopularnijih imena.


Kako se pise ime Dani na ruskom?

Doživi ljepotu ruskog pisma pritiskom na dugme. Tvoje ime Dani će se pretvoriti u jednostavnu, ali elegantnu kaligrafiju i prikazati na ruskim slovima u okviru koji će se otvoriti ispod dugmeta.


Ime Dani na grčkom

Kako se pise ime Dani na grčkom?

Pritiskom na dugme možeš doživjeti ljepotu grčkog pisma. Tvoje ime Dani će se pretvoriti u jednostavnu, ali elegantnu kaligrafiju i prikazati na grčkim slovima u okviru koji će se otvoriti ispod dugmeta.


Porijeklo imena

 

Nomen Est Omen
Ime Je Znak


Nomen Est Omen

Izraz "Nomen est omen" potječe iz latinskog jezika i doslovno znači "Ime je znak." Ova izreka implicira da ime koje netko nosi ima posebno značenje i može odražavati karakter, osobnost ili sudbinu te osobe.

U osnovi, ova izreka ukazuje na vjerovanje da imena nose određene simboličke i skrivene konotacije koje utječu na osobu koja nosi to ime. Također, ponekad se može protumačiti kao da osoba živi do značenja svog imena, odnosno da karakter i djelovanje osobe odražavaju značenje imena koje nosi.

Primjerice, ako netko nosi ime koje znači "snaga" ili "hrabrost", očekivalo bi se da ta osoba ima određene karakteristike koje povezuju s tim atributima.

Izraz "Nomen est omen" često se koristi u kontekstu proučavanja imena, simbolike i njihovog utjecaja na pojedinca, posebno u područjima poput numerologije i ezoteričnih praksi. Važno je napomenuti da ova izreka ima svoje korijene u povijesti i kulturi te je interpretacija i primjena može varirati ovisno o kontekstu i vjerovanjima pojedinca.

Svi ljudi svijeta imaju ime

Nema kulture u kojoj se ne nadijevaju imena, dakle ljudi bez imena vjerovatno ne postoje. Većina se ljudi također identificira sa svojim imenom. Neki kroz značenje, neki jer je prosto njihovo, kao i njihova ruka. Ali ruku su donijeli sa sobom na svijet, a ime su tek naknadno dobili. Neki nose imena svojih pradjedova.

U svakom slučaju, ime je dio njihova identiteta, i iako se zakonski može promijeniti, ovo je veoma rijetka pojava.

 

 

 

Ime je pitanje prestiža

Danas su roditelji smjeliji u nadijevanju svoje djece nego prije. Trude se da izaberu maštovitija i unikatna imena, ne oslanjahjući se na tradiciju. Ali veoma često su to imena iz takozvanih kultura prestiža. I to je Amerika, Španija, Grčka, Francuska  pa i Italija. Takođe međunaroni ugled uživaju i ruska imena .

Drugim riječima, prestiž uvijek igra ulogu u ekscentričnosti imena.

Brend – Ime je marka

Imena se ne daju samo ljudima. Potrošačka roba ili cijela poduzeća također su dobila prepoznatljiva imena. To se danas popularno zove „brending“

Pogreške u odabiru imena za neki produkt ili firmu mogu imati pogubne posljedice. Iz tog razloga, potraga za imenom novog proizvoda ili nazivom tvrtke često se predaje profesionalnim agencijama za nazive.  Čak i umjetnička imena, pseudonimi ili politička imena imaju poseban efekt i nisu izabrana tek tako

 

Ime je tradicija

Iako su mnoga najpoznatija imena rasprostranjena diljem svijeta, poput biblijskih imena, ipak je taj "tradicionalni ton" ključan pri davanju imena. Po samoj etimologiji i značenju, imena Jovan, John, Johann, Jan, Ivan ili Jovan zapravo su ista, ali nose toliko različitosti. Jer Ivan je "naše", dok je Jovan "njihovo" ime. Ili možda obrnuto. No, svejedno, tradicija i potvrđivanje onoga što je "naše" igraju važnu ulogu.

Tradicija se u velikoj mjeri prenosi kroz imena, a u nekim kulturama, pa čak i ne tako dalekim, i dalje je običaj da sin nosi ime svoga djeda. Na primjer, u Češkoj majka i kćerka često nose isto ime, baš kao i otac i sin. To nam može zvučati besmisleno i krajnje nepraktično. Međutim, tradicija nije povezana s logikom ili osobnim slobodnim izborom, već je to prenošenje običaja i vrijednosti koje seže kroz generacije.

Imenovanje Djeteta: Delikatna Vještina Balansiranja

Izbor savršenog imena za dijete pretvara mlade roditelje u vješte lingviste. Nekada su djeca jednostavno nazivana po baki, stricu, vladaru ili svecom - danas je izbor mnogo složeniji.

Donošenje djeteta na svijet je duboko iskustvo, ali i pronalaženje pravog imena može biti izazov. Pritisak da se izabere ime koje zvuči harmonično, a ipak originalno, koje ima internacionalnu privlačnost, a opet je tradicionalno, može biti zaista opterećujući. Cijeli proces imenovanja djeteta za mnoge roditelje predstavlja izazov.

Neka ime ne bude predugačko, niti previše staromodno, ali nikako pretjerano ekstravagantno ili neobično. Nije ni čudo da je New York Times prije par godina pisao opširno na temu "anksioznosti zbog imena djeteta".

Zvuk Imena bitniji Od Smisla

Većina roditelja nisu uopšte svjesni šta ime koje su izabrali znači. Najvažniji motiv pri odabiru imena je daleko od značenja. U anketama koje smo sprovodili, devedeset posto ispitanika pridaje važnost zvuku imena. Da se sviđa rodbini je kriterij za petnaest posto. Značenje imena, s druge strane, većini roditelja je prilično nebitno, ili bolje rečeno, time se nisu bavili. Ups!

To objašnjava zašto mnogi roditelji daju svojoj djeci imena s neobičnim značenjima. Na primer, Lea, kao ime iz Starog zavjeta, može poticati od hebrejske reči "la'ah," što znači "bezuspješno truditi se". Roditelji se imena više se ipak više poistovjećuju sa latinskim prevodom "lavica".

Kako lako naći ime za bebu

Više u kategoriji: zanimljivosti

kako naci ime

Očekujete bebu? Čak i ako više ne možete ni čuti pitanje "a kako će se zvati beba?", ipak nećete moći poslije porođaja bezbrižno izaći iz bolnice i ostaviti vašu bebu prosto bezimenu. Ovdje Vam nudimo par savjeta koji će Vam pomoći da nađete idealno ime za Vašu bebu.

Više o tome »

 

BiH:Imena koja nas ujedinjuju

Više u kategoriji: zanimljivosti

bosanska imena

Po imenima se često zna ko odakle dolazi, koje je vjere i nacije. Ne samo kod nas, nego i u svijetu. Ali postoje i ona imena koja se ne daju svrstati u te kategorije. Uprkos svim razlikama i u BiH postoje imena koja i Srbi i Bošnjaci i Hrvati daju svojoj djeci.

Više o tome »

 

Slavenska imena i njihovo značenje

Više u kategoriji: Slavenska imena

slavenska imena i značenje

Ako čujete neko ime i odmah znate njegovo značenje vjerovatno ćete pomisliti da je to "domaće ime".  Riječ je o slavenskom imenu, a ona su direktno izvedena iz slavenskog jezika i rasprostranjena su u svim zemljama slavenskog govornog područja.

Više o tome »

 


O Nama - Ko je Znacenje-Imena.com i Kako da nađete tražene informacije

Nomen Est Omen- Značenje Imena

Znacenje-Imene.com je najveća stranica koja se bavi imenima na području bivše Jugoslavije. Ovdje ćemo vam pojasniti strukturu naše stranice, kako da pretražujete podatke, i koje planove imamo sa ovom stranicom, da bismo vama bili što više od koristi, a i zabavni.

Mi smo se trudili da o svakom imenu koje tražite napišemo prvo ukratko značenje i porijeklo, pošto većina ljudi želi samo da zna što ime kratko znači. Ili drugim riječima - mnogi žele samo kratku informaciju.

No za one koji žele da saznaju više o imenu, o porijeklu, istorijskom značaju, zastupljenosti u Bibliji ili Kuranu, kao i zastupljenosti u regionu i inozemstvu, posebno smo napravili još jedan poduži članak.

Ovu "opširnu varijantu" nismo uradili za sva imena, ali za ona najzastupljenija (a njih je preko 500) poslije ovog kratkog tumačenja imena na samom vrhu ove stranice imate i link koji glasi: OPŠIRNO o skrivenom značenje imena Dani. Klikom na ovaj link vam se otvara mogućnost da saznate sve o tom imenu što smo bili u stanju da sakupimo od podataka.

Takođe imate i zabavnu rubriku koja se odnosi na numerologiju imena i alfabetsko tumačenje imena.

Pretraga banke podataka sa imenima

Traženje značenja nekog imena možete uraditi tako što u gornjem desnom uglu upišete ime koje vas zanima i pritisnete "traži".

Pored toga postoji i mogućnost pretrage preko navigacionog sistema, te klikom na željeno dugme imate mogućnost da pretražite:

Želite da saznate značenje još nekog imena, ili tražite ime za Vašu bebu? Pretražite našu banku podataka uz pomoć sljedećih opcija pretrage:

 

Naša banka podataka ima više od 18000 unosa, pa ipak može se desiti da neko ime ne možete da nađete na našoj stranici. No mi bilježimo svaku vašu pretragu i periodično unesemo u banku podataka ona imena koja ste tražili, a niste ih mogli kod nas naći.

Srpska, hrvatska, muslimanska imena - pojašnjenje

orijentalna imena u BiH

Želimo da napomenemo, da pod pojmom srpska, hrvatska ili pak muslimanska imena svrstavamo imena koja u narodu važe kao takva.

Šta to konkretno znači?

Muslimanska imena, mnogi će tvrditi, ne postoje. Postoje arapska, turska, perzijska, kuranska, bošnjačka npr. (svojstvena samo za muslimane na našem podneblju). No ipak, ako po strani ostavimo definicije, ova imena su među našim narodom poznata kao muslimanska, i mi smo ih svrstali pod tu kategoriju. U tekstu o porijeklu imena smo poslije naveli da li je ime persijsko, arapsko ili pak tursko.

Takođe za mnoga imena koja su biblijska ili pak slavenska, smo uradili svrstavanje i u kategoriju srpska i hrvatska. Dragan je npr. staroslavensko ime, koje nosi u sebi riječ "drag". Ova riječ je zastupljena u mnogim slavenskim imenima kao npr. Miodrag, Predrag. Dragica itd. Danas je Dragan najčešće muško ime u Srbiji, ali nekad se davalo i u Hrvatskoj.

Drugi primjer je npr. Jovan, ili pak Ivan.

Iako ime počinje iz starohebrejskog, danas Jovan važi kao "srpsko", a Ivan je češće u Hrvatskoj. No to nije uvijek bilo tako, i u biti su obe varijante ovog imena starohebrejske.

Moderna internacionalna imena - sve o tome pod "TOP LISTE"

spanjolska osobna imena

Mnoga imena koja se danas daju djeci su globalno veoma učestala. Moglo bi se reći da postoji presjek skupa imena svih europskih zemalja, a i šire, i u njemu se nalaze imena kao što su: Ana, Sofija, Mia, Sara, Ema itd. Od dječaka je Luka najpopularniji.

Koja imena su popularna u Evropi a i van granica našeg kontinenta, možete naći u rubrici TOP LISTE.

A listu aktualiziramo svake godine i radimo analizu trenda.

Za naše podneblje imamo izvještaje na nivou države, ali i na nivou gradova, i ovo vrijedi za Beograd, Zagreb, Split. U BiH postoje odvojene statistike za Republiku Srpsku i FbiH.

Nadamo se da vam je ovo kratko objašnjenje od pomoći zatraženju značenja vašeg imena, imena neke osobe koja vas zanima, i ponajviše da je olakšanje mladim roditeljima koji traže ime za bebu.

U buduće imamo u planu da napravimo i par projekata za mlade roditelje, te ćemo nuditi proizvode sa imenima za mame, tate i bebe.

Za kraj, pratite nas na Fejsu. Dva puta nedeljno objavljujemo ime dana, ponekad sa kratkim osvrtom na trenutačna zbivanja u regionu.

 

Redakcija Znacenje-Imena.com

 

Loading...