Koja su bila OMILJENA IMENA u BiH u 2018 i prognoza za 2019.

 

 

Koja su bila najpopularnija imena u BiH u 2018. godini?

I ove godine je u Federaciji BiH najviše djevojčica ponijelo ime Sara, a najviše dječaka ime Ahmed. U Republici Srpkoj su Stefan i Marija vladajući par. Lipe još ne cvatu, ali sve isto k‘o i lani na samom vrhu top liste. Uprkos tome, statistika je puna zanimljivosti.

 

Republika Srpska

bosanska imena za dječake i djevojčice

Najčešća ženska imena su bila: 

 1. Marija
 2. Sofija 
 3. Milica  
 4. Ana
 5. Dunja

Jedina promjena je Dunja potisnula Saru sa 5. mjesta. Na prvi pogled bi se reklo da se ništa nije desilo, ali ipak postoji jedna nevjerovarna činjenica zvana „Marija“. Naime ime Marija je bilo najrasprostranjenije žensko ime do skora, ali  Sofija je na svjetskoj sceni smijenila Mariju. Takođe u susjednoj Hrvtskoj je prošle godine prvi puta nakon 120 godina Marija ispala iz top 10. Ali Republika Srpska ne da Mariju, ona i dalje nosi krunu kao najomiljenije ime za djevojčice.

Najčešća muška imena su bila:

 1. Stefan
 2. Lazar 
 3. Luka
 4. Nikola
 5. Pavle 

Istim redosljedom istih 5 imena su i prošle godine bila najučestalija, pokazuje statistika Republičkog Zavoda. Sva imena su biblijska.

 

Federacija BiH

bosanska imena za dječake i djevojčice

Najčešća ženska imena su bila: 

 1. Sara
 2. Amina
 3. Merjem  
 4. Asja
 5. Esma

Sva imena su kuranska, osim Esme i sve je isto kao i prošle godine, osim dobre stare Esme. Esma je nova na listi, ali ona je staro bošnjačko ime koje „uvijek miriše na uspomene“. Mnogima su ovo prvi stihovi koji padaju na pamet kad čuju ime Esma. Nju je ovako opjevalo Bijelo Dugme sad već davne godine 1984. godine. Sve o imenu Esma pročitajte ovdje.

Najčešća muška imena su bila:

 1. Ahmed
 2. Daris 
 3. Amar
 4. Davud
 5. Hamza

I na ovoj listi nije došlo do promjena. No da li ste znali da je ime Daris popularno uglavnom na području BiH, i veoma je rijetko van granica BiH (ako izuzmemo našu dijasporu). Pri tom je ovo muško ime oduševilo veliki broj mladih roditelja u F BiH u vrlo kratkom roku. Za samo 3 godine se popelo sa 18. mjesta na prvo mjesto, i 2016. godine je bilo najčešće nadijevano muško ime u Federaciji BiH.

A koja će imena biti najpopularnija u 2019. godini? O analizi i top listu sa 200 imena sa značenjem imena možete naći ovdje. Jedno je sigurno - makar i da ostanu ista, imena nikad nisu dosadna. 

 

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 imena u RS 2017 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2018 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2018 »

 

Za najpopularnija imena svih zemalja u regionu posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...