Najpopularnija ženska imena u Federaciji BiH u 2016.

 

100 najpopularnijih ženskih imena u Federaciji BiH u 2016. godini

 

 

Ove godine Amina nije na prvom mjestu najčešće nadijevanih imena curicama u Federaciji BiH. Koja imena joj prave društvo na listi najpopularnijih? Koje ime je potisnulo Aminu sa trona? Ovdje Vam nudimo listu sa top 100 najčešće davanih imena djevojčicama u Federaciji BiH u 2016. godini i njihovo značenje. Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH

 

Žensko ime 2016 godine u Federaciji BiH je Jasna

 

U principu se nisu desile nikakve velike promjene na top listi. Imena koja su već godinama u prvih 10 su i ove godine tu. Malko su se ispremještala, ali nikakvih velikih iznenađenja na listi nema ni ove godine. Esma je opet medju prvih 10 (pomak sa 12. mjesta od proše godine). Mjesto joj je ustupila Ajla koja se pomjerila iz počasne desetorke na 12. mjesto.

 

značenje imena Ajla

 

A Zasto je onda Jasna ime godine?!

Objašnjenje slijedi na kraju teksta.

 

 

 

Amina i Emina

 

I ove godine su Amina i Emina medju prvih 10 imena

Ime Amina je arapskog porijekla (‏آمنة‎ ) i  veoma je često ime među muslimanima. Razlog za to je da je mati poslanika Muhameda a.s. nosila ovo ime. Značenje imena Amina je  vjerna, poštena, pouzdana i sigurna a takođe se prevodi i kao "žena mira i harmonije". Na trećem mjestu najpopularnijih imena ove godine a i proteklih nekoliko godina se nalazi i ime Emina, koje je u stvari kod nas poznatija i učestalija varijanta ovog istog imena, te ima i isto značenje. Emina je za razliku od ostalih imena na listi bilo voma rasprostranjenio na teritoriji Bosne i Hercegovine od uvijek.

 

Medžnun i Lejla

 

značenje imena Lejla

 

Još jedno ime od ovih 10 na listi je takođe već veoma dugo zastupljeno na našem podneblju, a to je ime Lejla.  ime Lejla je arapskog porijekla i  znači " tamna noć, veče ". Pretpostavka je da je ovo ime preuzeto iz popularne arapske  legende o Medžnunu (značenje imena: bezuman, lud), tj. o momku koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku starješine susjednog plemena. Priča " Medžnun i Lejla" je nastala u 7. vijeku i u arapskim zemljama ima značenje kao i "Romeo i Julija" na evropskim prostorima.

 

Jasna i Klara

 

značenje imena Jasna

 

I za kraj izdvajamo sa top liste ime Klara. 

Ovo je popularno njemačko ime, a izvornog je iz latinskog "clarus" što znači "jasna, čista, svijetla". Klara zvuči lijepo, ali zar Jasna ne zvuči baš ni malo lijepo?! Naime ime Jasna ima potpuno isto značenje, razlika je u tome što je korijen Jasninog imena u našem jeziku.

Jasna se na žalost nije našla niti među prvih 1104 imena, koliko ih je po statistici upisano u knjige rođenih ove godine!

A rođene su između ostalih: Emi, Emili,Emeli, Emali,Emily, Emmily, Emila, Emmila i po jedna Xu Xuang Tong i Zejnep Nur.

A baš ni jedna jedina Jasna nije rođena u BiH u 2016.!?!

Svaka čast Klari, zaista lijepo ime.

 Ipak mi iz znacenje-imena.com proglašavamo Jasnu imenom decembra 2016!

Šta vi mislite o tome?  Komentare možete ostaviti na našoj fejsbuk-stranici  ispod ovog članka koji je tamo i podijeljen.

 

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2014 »

top 100 muških imena u BiH 2014 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

 

 

 

 

 

Loading...