Najpopularnija muška imena u BiH 2015

 

100 najpopularnijih muških imena u Federaciji BiH u 2015. godini

 

Interesuju Vas moderna muška imena za bebe? Ovdje Vam nudimo listu sa top 100najčešće davanih imena dečacima u BiHu 2015.godini i njihovo značenje. Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba .

 

Ime Ahmed je muško ime godine 2015

Budući da godina 2015 još traje, a mi želimo još pre praznika da Vam ponudimo liste najpopularnijih imena, može se desiti da ce još pre ponoći 31.12.2014 da se rodi još nekoliko dječaka koji še dobiti ime Amar,a li za sada je Ahmed na prvom mjestu i čini se da će tako i ostati. Čestitamo Ahmede! .

 

 značenje imena Daris

Ahmed se sa trećeg mjesta popeo na prijestolje i tako potisnuo prošlogodišnjeg pobjednika Amara. Emir i Ajdin su napustili top listu 10 najomiljenijih imena i ustupili mjesta Darisu i Hamzi.

 

U principu nisu se desila neka oveća pomijeranja na listi najpopularnijih imena za dječake ove godine, osim jednog izuzetka. Naime Daris je sa 11. mjesta došao na mjesto broj 3. Time je ime Daris na neki način pobjednik godine 2015., jer je zabilježio najveći porast popularnosti u odnosu na prošlu godinu. Ovo ime je arapskog porijekla izvedeno od riječi "darrās" ( دَرَّاس) što znači "učenik". Postoji još jedno tumačenje po kojem je Daris izvedeno od "darīs" ( دَرِيس ) što znači "djetelina". Vjerovatno ona sa četiri lista koja donosi sreću, kao što su sigurno mali Darisi ove godine donijeli svojim roditeljima širom Bosne i Hercegovine.

Do 15.12.2015. godine je na području Federacije BiH rođeno sveukupno 186 Darisa.

 

 

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2014 »

top 100 muških imena u BiH 2014 »

top 100 ženskih imena u BiH 2015 »

 

 

 

 

 

 

 

Loading...