Najpopularnija muška imena u Federaciji BiH 2016

 

100 najpopularnijih muških imena u Federaciji BiH u 2016. godini

 

Interesuju Vas moderna muška imena za bebe? Ovdje Vam nudimo listu sa top 100 najčešće davanih imena dječacima u BiH u 2016.godini i njihovo značenje. Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba. Ispod liste možete pročitati i analizu trenda.

 

Ime Daris je muško ime godine 2016

Godina 2016 još traje, ali mi želimo još pre praznika da Vam ponudimo liste najpopularnijih imena. Dakle može se desiti da ce još pre ponoći 31.12.2016 da se rodi još nekoliko dječaka koji će dobiti ime Amar,ali za sada je Daris na prvom mjestu i čini se da će tako i ostati. Čestitamo Darise!

 

 značenje imena Daris

Ahmed je sa prvog mjesta pao na treše i prijestolje ustupio Darisu. A Amar je kao i prošle godine na drugom mjestu najpopularnijih imena za dječake. Preostalih 10 imena iz top 10 liste su malko ispremještali pozicije i to je to. Reklo bi se- ništa spektakularno, osim Darisa. Daris je, za razliku od ostalih imena sa liste koja su godinama manje više na istim mjestima na ljestvicama popularnosti, od 2013. do 2016. uspio da se popne sa 18 mjesta na prvo. Ovo ime je arapskog porijekla izvedeno od riječi "darrās" što znači "učenik". Postoji još jedno tumačenje po kojem je Daris izvedeno od "darīs" ( دَرِيس ) što znači "djetelina". Vjerovatno ona sa četiri lista koja donosi sreću, kao što su sigurno mali Darisi ove godine donijeli svojim roditeljima širom Bosne i Hercegovine.

Do 16.12.2016. godine je na području Federacije BiH rođeno sveukupno 212 Darisa.

 

 

Čelični momak Demir

značenje imena Demir

 

Već prije dvije godine smo pisali o ovom imenu i skrenuli pažnju na porast njegove popularnosti.

Svi znate sigurno pjesmu "Kad ja pođoh na Bembašu". E pa jedan dio pjesme ide ovako:

"Sve djevojke Bembašanke
Na kapiji stajaše
Samo moja mila draga
Na demirli pendžeru"

Što znači da njegova mila draga stoji na željeznom prozoru. Ime Demir je naime turskog porijekla izvedeno od istoimene riječi koja znači "željezo". U prenesenom značenju je Demir momčina i čvrst je kao željezo, snažan i stabilan kao čelik. U BiH je nkada varijanta Damir bila popularnija, a sad se jednako uöestalo dodijeljuje i ime Demir.

 

Plavi momak Azur

značenje imena Azur

Čuli ste za Azurnu obalu koja se nalazi na jugu Francuske vjerovatno. E kad pođete tamo na odmor i skoknete malo i do Monaka, vjerovatno ćete osjetiti ljepotu tog mediteranskog plavetnila po kom je ovaj krajolik i dobio ime. A možda se po tom odlučite da svom sinu date ime Azur što na latinskom znači "plav". Na arapskom ime Azur znači "pun tečnosti".

 

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2014 »

top 100 muških imena u BiH 2014 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

 

 

 

Loading...