Najpopularnija ženska imena za djevojčice 2015.

 

100 najpopularnijih ženskih imena u BiH u 2015. godini

 

 

Kao i prošle godine Amina je na prvom mjestu najčešće nadijevanih imena curicama u Federaciji BiH. Koja imena joj prave društvo na listi najpopularnijih?

 

Žensko ime 2015. godine u Federaciji BiH je Amina

 

U principu se nisu desile nikakve velike promjene na top listi. Lamija je pala sa drugog na četvrto mjesto, Esma i Ajla se više ne nalaze među deset najpopularnijih i ustupile su mjesto Emi i Ajni.

Amina i Emina

Ime Amina je arapskog porijekla (‏آمنة‎ ) i  veoma je često ime među muslimanima. Razlog za to je da je mati poslanika Muhameda a.s. nosila ovo ime. Značenje imena Amina je  vjerna, poštena, pouzdana i sigurna a takođe se prevodi i kao "žena mira i harmonije". Na trećem mjestu najpopularnijih imena ove godine a i proteklih nekoliko godina se nalazi i ime Emina, koje je u stvari kod nas poznatija i učestalija varijanta ovog istog imena, te ima i isto značenje. Emina je za razliku od ostalih imena na listi bilo voma rasprostranjenio na teritoriji Bosne i Hercegovine od uvijek.

Medžnun i Lejla

značenje imena Lejla

Još jedno ime od ovih 10 na listi je takođe već veoma dugo zastupljeno na našem podneblju, a to je ime Lejla.  ime Lejla je arapskog porijekla i  znači " tamna noć, veče ". Pretpostavka je da je ovo ime preuzeto iz popularne arapske  legende o Medžnunu (značenje imena: bezuman, lud), tj. o momku koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku starješine susjednog plemena. Priča " Medžnun i Lejla" je nastala u 7. vijeku i u arapskim zemljama ima značenje kao i "Romeo i Julija" na evropskim prostorima.

 

značenje imena Ajla

 

Ema i Emma

I za kraj izdvajamo ime Ema. Ovo ime može biti skraćena varijanta više imena pa samim time ima i više značenja. Varijanta imena Emilijа kod Srba. Ili kod muslimana kao hipokoristika (ime od milja, varijanta imena) od Emina, Emira. Kod Hrvata pretežno uzeto od njemačkog "Emma" koje je izvedeno od germanskog "ermanischen, ermen, ermana, irmana", što znači " cijela, sveobuhvatna, cijelokupna"

Zanimljivo je da se ovo ime sudeći po statistikama kojima raspolažemo može naći i u obliku "Emma" i kao takvo uopšte nije ni rijetko te se nalazi među 50 najzastupljenijiih imena.  Takođe je i Umma na listi, zatim Ammara. A kod muških Sammed, Mohammend, Ammin, Ammar a čak i Neymmar. Da li se roditelji namjeravaju preseliti za inostranstvo pa stoga već slijede pravopis zemalja u koje planiraju da se odsele, ili je ovakav (ne)pravopis pitanje nekog modnog trenda? Šta vi mislite o tome?  Komentare možete ostaviti na našoj fejsbuk-stranici  ispod ovog članka koji je tamo i podijeljen.

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 muških imena u BiH 2014 »

top 100 ženskih imena u BiH 2014 »

top 100 muških imena u BiH 2015 »

 

 

 

 

 

 

 

Loading...