Top liste ženskih i muških imena u RS u 2016. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u Republici Srpskoj? Na osnovu posljednjih zvaničnih rezultata Republičkog Zavoda za Statistiku već imamo preliminarne rezultate za 2016. godinu.

 

Ako Vas zanima koja imena su se našla na listi popularnosti u prvih 100, ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama u Republici Srpskoj u 2016. godini. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena.

Najpopularnija imena za dječake u RS u 2016. godini

 

Ime Stefan je muško ime godine 2016

Značenje imena Stefan:

Ime grčkog porijekla i varijanta je grčkog imenа Stefаnos (Στέφανος) što znači "vijenаc" ili "kruna". U prenesenom značenju ime znači "onaj koji je krunisan, koji je ovjenčan.

Stefan je ove godine iza sebe ostavio Nikolu, Luku i Lazara, a u njegovom slučaju se može reći itekako da je krunisan.

Čestitamo Stefane!

 

Veliki i mali

značenje imena Pavle

Andrej i Pavle su se takođe našli među top deset muških imena u Republici Srpskoj. A po značenju imena bi se moglo reći da su suprotnog značenja. I dok je Andrej “hrabar, muževan”, Pavle je "mali".

Andrej je ime grčkog porijekla  izvedeno od riječi “andreia” u značenju “hrabar, muževan”. U raznim varijacijama ovo  ime je poznatoo u svim evropskim zemljama a i šire.  Najviše svakako zbog toga što je to ime jednog  od dvanaestorice apostola.

Pavle  je ime latinskog porijekla  izvedeno od  latinskog Paullus što znači  "malen". Prvobitno

 

 

Najpopularnija imena za djevojčice u RS u 2016. godini

značenje imena Dunja

Ime Marija je žensko ime godine 2016

Značenje imena Marija:

Marija (na lat. Maria) je latinska forma hebrejskog imena "Mirjam" (hebr. מִרְיָם). Kao ime Isusove majke ime ima simbol čiste i duboke ljubavi.Samo značenje imena nije sigurno razjašnjeno. Po starijim tumačenjima je ime nastalo od hebrejskog "mir" = "gorko" i "jam" = "more", pa bi značenje bilo "gorčina mora". Po novijim tumačenjima se pretpostavlja da ime vodi značenje od egipatskog "mry" što znači "koja ja voljena". U Raznim formama je ovo najčešće žensko kršćansko ime. Među najpoznatije spadaju : latinska izvedenica Maria, na našem podneblju Marija, muslimansko ime Mejrema , hebrejski Mirjam. Kod katolika se ime Maria koristi i kao muško ime.

Marija je ove godine osvojila prvo mjesto i iza sebe na listi ostavila Anu, Sofiju, Milicu i Saru.

Čestitamo Mariija!

A onda slijedi Dunja.

Ovo ime se već godinama nalazi na vrhu liste najpopularnijih imena za djevojčice u Beogradu. Zanimljivo je da ime Dunja u drugim delovima Srbije nije toliko popularno.

A gdje je otišla Jelena?

moderna srpska ženska imena

A šta se desilo sa Jelenom koja je godinama bila najpopularnije žensko ime još za vrijeme bivše Jugoslavije? O tome ponešto možete pročitati ovdje: http://www.znacenje-imena.com/znacenje_imena_jelena

Na aktuelnoj listi se Jelena nalazi tek na 29. mjestu, ali razni oblici imena Jelena (Lena, Helena, Elena, Lena) su ipak svi zajedno jači čaki i od Marije.

 

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u Splitu 2016 »

top 150 imena u Beogradu 2016 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 ženskih imena u BG 2015 »

top 100 muških imena u BG 2015 »

 

 

 

 

Loading...