Najčešće nadijevana osobna imena u Splitu u 2016. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u gradu pod Marjanom? Na osnovu analize podataka Ureda državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj  županiji već imamo preliminarne rezultate za 2016. godinu.

značenje imena Split

Ako Vas zanima koja imena su se našla na listi popularnosti u prvih 100, ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama u Splitu u 2016. godini. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena.

 

 

Prateći  trendove osobnih imena novorođenih u svim zemljama iz regiona, bez sumnje možemo reći da je splitska onomastička scena izuzetna. Ovaj po veličini drugi hrvatski grad je i pored svih vladajućih trendova u imenovanju djece zadržao neke samo za ovo područje tradicionalne principe do danas. Ako bacite oko na listu najzastupljenijih imena, pogotovo imena za dječake, vidjećete neka imena koja su svojstvena samo za ovo područje Dalmacije.

Osobna imena za dječake u Splitu u 2016. godini

značenje imena Roko

Tako se primjerice Duje nalazi već nekoliko desetljeća među najzastupljenijim muškim imenima u gradu pod Marjanom. Naime ovo prelijepo ime je verzija imena zaštitnika grada Splita - Svetog Duje. Ante i Lovre su također poznata osobna imena iz ovog regiona, a među imena koja su popularna u Splitu a rijetkost u drugim gradovima ćemo ubrojati svakako i Stipe, Bepo, Bartul, Frane i Marin.

 

Roko je također jedno od imena, koja su karakteristična pretežito za Split i okolicu, te je i ove godine među najčešćih deset. Ime je latinskog porijekla - lat. "rochus"  znači "visok čovjek". Na francuskom "roche" ili na španskom "roca" znači "mala stijena".

 

Osobna imena za djevojčice u Splitu u 2016. godini

značenje imena Maris

Kada je riječ o djevojčicama rođenim u Splitu, ove godine su se po prvih puta među 10 najučestalijih imena našle Rita i Klara, a i Antea doživjela osjetan porast popularnosti. Za razliku od dječaka, splitska lista popularnosti osobnih imena za djevojčice se ne razlikuje mnogo od ostalih gradova. Izuzetak su Maris i Marijeta koje su u Splitu među prvih 25, a primjerice u Zagrebu ih nema ni među prvih 100. Inače izdvojićemo ime Maris koje je karakterističnije za južniji Dubrovnik i okolicu, ali je posljednjih nekoliko godina veoma popularno i u Splitu

Ovo ime se daje i dječacima i djevojčicama a njegovo značenje se može tumačiti na više načina. Maris je ime latinskog porijekla i znači ''živjeti na moru'' ili ''dolazi iz mora'' od lat. riječi ''mare'' što znači ''more''. Takođe postoji tumačenje da je ime izvedenica od imena Marius koje je prvobitno bilo prezime jedne rimske porodice a ono je opet izvedeno od rimskog boga rata- Marsa.

 

značenje imena Lucija

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

ZAGREB top 200 imena u 2016. »

ZAGREB top imena u 2015.»

top 200 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 200 imena od 1900 do 2015 »

 

 

 

Loading...