Najčešća muška i ženska imena novorođene djece u Hrvatskoj u 2017. godini

Na osnovu Statističkog prikaza Ministarstva uprave koji je objavljen 21.01.2018. godine, posjedujemo i statistike za cjelokupno područje Republike Hrvatske. Ovdje Vam nudimo analize trenda, a klikom na svako ime imate i pristup značenju i podrijetlu imena.

značenje imena Zagreb

Kao i prošle godine, najčešće davano muško ime u Hrvatskoj je bilo Luka. Za njim slijede David, Ivan, Jakov, Marko, Petar, Matej, Filip, Leon i Ivano.

Kod djevojčica najčešće ime je ove godine bilo Mia. Za njom slijede Lucija, Ema, Petra, Sara, Lana, Ana, Nika, Marta i Iva.

 

 

 

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

Najpopularnija imena u Splitu 2017. godini »

ZAGREB top 207 imena u 2017. »

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 muških imena u RS 2016 »

top 100 ženskih imena u BiH 2016 »

top 100 muških imena u BiH 2016 »

top 100 imena u BG 2016 »

Najčešća ženska imena u Hrvatskoj 2017.

moderna hrvatska osobna imena

Na prvi pogled reklo bi se da sve županije slijede manje više zajednički trend što se tiče imenovanja djece u Hrvatskoj. Ipak postoji nekoliko uočljivih posebnosti, pa se tako npr. ime Hana našlo među 5 najdražih imena za curice u Krapinsko-Zagorskoj županiji 2016. godini, dok se u Zagrebu  našla tek na 33. mjestu. A Karla je čak na 2. mjestu najčešće davanih imena djevojčicama u Ličko-Senjskoj županiji, dok je u glavnom gradu na 23. mjestu. Takođe je primijetno da popularnost imena Marija na području grada Zagreba rapidno opada, dok je u Dubrovačko- Neretvanskoj i Ličko-Senjskoj županiji našlo svoje mjesto među prvih 5 imena.

Izdvojićemo još ženska imena Rita, koje uživa sve veću popularnost u Zadarskoj i Splitsko-Dalmatinskoj Županiji i može se reći da ima jaku regionalnu crtu. Dunja je u Vukovarsko-Srrijemskoj županiji među prvih 5, a u Zagrebu nije ni u prvih 70. I na kraju ime Nina. Čini se da ovo ime je veoma često nadijevano ove godine djevojčicama na području Istre, dok je u drugim dijelovima zaboravljeno.

 

Najčešća muška imena u Hrvatskoj 2017.

moderna hrvatska osobna imena

A kako izgleda trend što se tiče imena dječaka ove godine?

Da je Luka apsolutni vladar i ove godine je više nego očigledno. Ovdje izdvajamo ona muška imena, koja su učestala samo u nekim predijelima a to je pod broj 1 naravno Ante. Ovo ime je tradicionalno vezano za regione Šibensko-Kninske, Splitsko-Dalmatinske i Ličko-Senjske županije.  Dok je primijerice Toni u Zadru na 3. mjestu u Zagrebu je tek na 55.Ipak najveću razliku u trendu je ove godine napravilo ime Noel. Ono se u Istraskoj županiji našlo među 5 najčešće davanih imena dječacima, a u ostalim dijelovima je skoro pa nepoznanica. U Zagrebu  se ime Noel našlo na 67. mjestu.

 

 

Loading...