Najčešće nadijevana osobna imena u Splitu u 2018. godini i prognoza za 2019.

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u gradu pod Marjanom? Na osnovu podataka Ureda državne uprave u Splitsko – dalmatinskoj  županiji ovo su rezultati za 2018. godinu i prognoza za 2019. godinu. Ovdje Vam nudimo odvojene top 100 liste za dječake i djevojčice. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena.

 

Godišnje statistike imena i analize trenda bi bile poprilično jednolične, da ne kažemo dosadne, da nije grada pod Marijanom. Split je po mnogo čemu poseban grad, pa tako i sa onomastičnog stanovništa. 

Toni i Lovre Potisnuli Jakova i Petra

značenje imena Split

Kao i prošle godine, Luka i Ivan su na vrhu. Novi u Top 10 su Toni i Lovre, a iz vodeće desetorice su ispali Jakov i Petar. Luka se prvi put pojavio među najpopularnijim imenima u generaciji 1990, zauzevši tada 5. mjesto. Od tada pa do danas se ovo ime i zadržalo na samom vrhu rang liste. I prije 100 godina u Splitu su u prvih 5 imena bili Ivan, Ante i Josip- točno tim redosljedom su ova tri imena bila zastupljena u Splitu još 1920 godine, i od 1920. pa do dan danas su se nalazlili u top 10 listi najpopularnijih imena.

Roko - čvrst ka stina

Ove godine se u prvih 5 splitskih imena našao i Roko. Ovo ime tipično za primorje se pojavilo u vrhu lista popularnosti 2000. godine. Slijede ga Toni, Marko, Josip, Lovre i Ivano.

 

Značenje imena Roko:

Roko latinskog porijekla -lat. Rochus znači "visok čovjek". Na francuskom "roche" ili na španskom "roca"znači "mala stijena". Roko je jedno od imena, koja su karakteristična pretežito u Splitu i okolici.

značenje imena Jakov

Jakov ove godine je uspio da zauzme 13. mjesto, i tako je na ljestvici pao za tri mjesta. No ovo ime je omiljeno ne samo u Splitu nego i šire. Ime Jakob je 1930 bilo među najpopularnijim muškim imenima za novorođene. Poslije toga se više nije pojavljivalo u statistikama najčešće dodijeljivanih osobnih imena, sve do 2010., kada opet sve više roditelja se odlučuju baš za ovo ime.

Značenje imena Jakov:

Ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Jaaqov (‏יַעֲקֹב‎) koje vodi značenje od starohebrejske riječi " ‏עָקֵב‎" što znači "peta". Po biblijskoj legendi Jakov je rađajući se uhvatio svoga prvorođenog brata blizanca Isava (Ezava) za petu kako bi se rodio. 

Duje je ove godine zauzeo 12. mjesto, a ime je izvedeno od imena zaštitnika grada Splita -Dujma.

Splitska Ženska Imena Danas i Prije 100 Godina

značenje imena Rita

Ove godine je Marta uspjela da povrati mjesto na tronu i da potisne Ritu na drugo mjesto. Rita inače sve do 2016. godine nije uopće bila prisutna na top listama i može se reći da je popularnost ovog imena porasla rapidno, što je inače rijetkost kad su u pitanju imena. Roditelji su oprezni i radije koriste stare šeme. No Split za razliku od ostalih većih gradova ima šarma i na onomastičkoj sceni.

Na trećem mjestu je  kao i prošle godine Mia, a za njom slijede bez velikih iznenađenja Petra i Sara kao vodeća petorka. Sva tri imena su takođe popularna i u ostalim gradovima Hrvatske, ali ne samo U Hrvatskoj. Sara je npr. bila ila najpopularnije ime u Sarajevu prošle godine, a i Petra i Sara su u Beogradu u top 15 posljednjih godina.

Na 8. mjestu je dobra stara Ana. Ana je i 1920. godine bila na drugom mjestu najčešćih imena odmah iza Marije, koja je najčešće žensko hrvatsko ime. Danas je Marija na 11. mjestu najpopularnijih imena za djevojčice u gradu Splitu.

No Marija i Ana nisu jedina imena koja su nosile lijepe Splićanke još prije 100 godina. Sve do 1960. godine Iva je uvijek bila među 10 najomiljenijih ženskih imena. U razdoblju od 1920 do 1930 godine na četvrtom mjestu iza Marije i Ane. Prošle godine je Iva bila na 10. mjestu u Splitu a Mara na 61. mjestu.

I ove godine se poslije dugih godina opet na listi našla i dobra stara Jelena. Istina, dospjela je tek na 83. mjesto, ali je svoj rejting poboljšala za čak 77 mjesta.

Prognoza za 2019. godinu

 značenje imena Maris

Ime Maris, za koje smo predvidjeli porast popularnosti je ove godine uspjela po prvi puta da se nađe u top 20 imena. Ovo krasno ime je poboljšalo rejting za 14 pozicija.

Značenje imena Maris:

Ovo ime se daje i dječacima i djevojčicama a njegovo značenje se može tumačiti na više načina. Maris je ime latinskog porijekla i znači ''živjeti na moru'' ili ''dolazi iz mora'' od lat. riječi ''mare'' što znači ''more''. 

Prošle godine smo predvidjeli da će ime Cvita do 2027. godine uću u top 10 najpopularnijih splitskih imena. Da li će to biti tako, vidjećemo, ali svakako nismo puno promašili jer se Cvita i ove godine našla na listi.

Za sljedeću godinu, na osnovu analize trenda, smatramo da će među 20 najpopularnijih ženskih imena svoje mjesto naći i Lea, Roza i Nikol.

Na listi muških imena će sve popularnoiji biti David, Mateo i Šimun.

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjem stoljeću, kliknite ovdje. U našoj banci podataka imate naravno i pristup značenju svakog ovog imena.

 

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

SPLIT top 100 imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 200 imena u 2018. »

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim gradovima u regionu i inozemstvu kliknite ovdje:

TOP LISTE.»

 

 

Loading...