Najčešća muška i ženska imena u Hrvatskoj u 2018. godini i prognoza za 2019.

Na osnovu Statističkog prikaza Ministarstva uprave koji je objavljen 26.02.2019. godine, posjedujemo i statistike za cjelokupno područje Republike Hrvatske. Ovdje Vam nudimo analize trenda, a klikom na svako ime imate i pristup značenju i podrijetlu imena.

značenje imena Zagreb

Čak ubjedljivije nego prethodnih godina, najčešće davano muško ime u Hrvatskoj je bilo Luka. Naime u 2018. je čak 1158 dječaka je ponijelo ovo ime, a za njim slijedi David, kako je nazvano 759 dječaka

Kod djevojčica je i ove godine najčešće ime bilo Mia, kako su mladi roditelji nazvali 791 djevojčicu. Za njom slijede Sara (532) i Lucija (513).

 

 

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

SPLIT top 200 imena u 2018. »

ZAGREB top 200 imena u 2018. »

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama u drugim zemljama i gradovima u regionu i inozemstvu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

TOP LISTE »

Ove godine je Ministarstvo uprave republike Hrvatske u sklopu Statističkog prikaza za prethodnu godinu objavilo i statistike o imenima novorođenih. Ove statistike obuhvataju podatke za cjelokupnu Hrvatsku i sadrže po pedeset najčešćih hrvatskih imena novorođene djece. Ako želite da bacite oko na liste sa po 100 hrvatskih imena, posjedujemo  opsežnije statistike za grad Split i grad Zagreb. Pošto su ovo dva najveća hrvatska grada, zasigurno možete da dobijete neku smijernicu o tome kakvi su trendovi i u drugim gradovima, a mi Vam nudimo ovdje analizu za cjelokupnu Hrvatsku.

 

Najčešća ženska imena u Hrvatskoj 2018.

moderna hrvatska osobna imena

 

I ove godine je žensko ime Mia uspjelo da oduševi najveći broj mladih hrvatskih roditelja. Tako je skoro 800 djevojčica ponijelo ovo ime, navodi se u statističkom prikazu Ministarstva uprave republike Hrvatske. Sve popularnija su imena Rita, Lea i Nikol, a najveći pad popularnosti u odnosu na prošlu godinu smo zebilježili kod imena Lorena, Gabriela, Tea, Paula i Dora. Ove godine je i jedno ime sa dva slova ll uspjelo da se nađe na top 50 listi- ime Ella. Naše mišljenje o tome, i uopšteno o trendu imena koja nisu u potpunosti sukladna sa hrvatskim pravopisom, iznijeli smo u članku i analizi imena u Zagrebu ovdje.

Najčešća muška imena u Hrvatskoj 2018.

moderna hrvatska osobna imena

 

Što se tiče imena za dječake, Luka je prosto neprevaziđen i još ubjedljivije nosi titulu najomiljenijeg muškog imena. U odosu na prošlu godinu, najveći skok u popularnosti bilježimo kod imena Toma, Teo, Toni. Sasvim slučajno su sva imena na početno slovo T. Ime Toni je zastupljeno ponajviše na primorju, ali je sve popularnije i u ostalim dijelovima Hrvatske. Takođe su se na listi našli ove godine i Duje i Dino. Posebice Duje je ime koje je tipično za Split i okolicu, a sudeći po statistikama, počinju ga djeci nadijevati i u unutrašnjosti.

Najveći pad popularnosti ove godine bilježimo kod imena Patrik, Andrej, Adrian i Rafael.

Prognoze za 2019.: Koja će imena za bebe biti najpopularnija?

stara hrvatska narodna osobna imena

 

I za kraj, ako uporedimoo današnju listu imena sa listom od prije 100 godina, možemo doći do zaključka, da nema tih trendova koji mogu uzdrmati Anu i Mariju, i Ivana i Josipa na vodećim pozicijama. Ana i Marija su već više od stoljeća uvijek među najomiljenijim ženskim imenaima. Ivan je bez prekida uvijek bio među 10 najomiljenijih hrvatskih imena, a Josip je samo jednom napravio pauzu u generaciji od 1970. do 1980. Ovo su ujedno i jedina dva imena iz 1920. koja su se našla među prvih 50 hrvatskih muških imena i ove godine. Dragutin, Milan, Vladimir, Branko i Mirko su narodna imena koja su trenutno nestala sa scene, a bila su među 10 najpopularnijih prije 100 godina u Hrvatskoj. Isto važi i za ženska imena: Nada, Danica, Ljubica, Vesna, Nada... No trendovi se mijenjaju, a narodna imena su, kao što im ime kaže, ukorijenjena u narodu i najvjerovatnije će se bar neka od njih ponovno nadijevati djeci za koju godinu ili deceniju.

moderna hrvatska osobna imena

A za narednih 5 godina naša prognoza za najpopularnija hrvatska imena je da će ime Toma i Teo dospjeti na sam vrh lista, a svoje pozicije poboljšaće Mihael i Šimun. Pitanje je ko će od njih smijeniti Luku koji već skoro dvije decenije se nalazi na tronu.
Na listi ženskih imena je Mia već godinama ime broj 1. Predviđamo da će se na vrhu uskoro pored nje, Lucije, Sare, Eme, Rite i Nike naći i ime Mila. Ovo ime je sve omiljenije u Hrvatskoj, a već se nalazi se na top listama u susjednoj Srbijii, a i u Njemačkoj i Americi, što pokazuju i najnovije statistike.

Ime Mila je staro narodno ime me je izvedeno od istoimene riječi “mila” koja je veoma zastupljena u mnogim slovenskim imenima u značenju "mila i draga".

 

Loading...