100 najpopularnijih muških imena u Bosni i Hercegovini 2014.

Budući da Agencija za statistiku BiH ne raspolaže jedinstvenim podacima o imenima novorođenih za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu ovdje Vam nudimo liste urađene na osnovu zvaničnih podataka zaduženih entitetskih agencija za statistiku ( Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba  i Republički zavod za statistiku RS www.rzs.rs.ba ).

Šta je zajedničko na ovim listama? Pa precizno izračunato su tačno 25 imena zastupljena na obe liste i to je definitivno nešto što u bukvalnom smislu riječi liste imaju zajedničko. Inače savim očekivano na listi iz Federacije BiH preovlađuju imena arapskog porijekla, a na listi imena iz Republike Srpske srpska imena.

Mi ćemo ovdje izdvojiti po četiri imena iz svake grupe i plus jedno posebno koje je van grupacija? A koje je to i zašto? Objašnjenje slijedi!

Značenje imena Amar

Amar je već godinama prvi na listi. Značenje imena Amar se može tumačiti na više načina ovisno o tome o kom jeziku porijekla se radi i kako se izgovara.

Tako Amar na indijskom jeziku ima značenje: "dugovječni".

A na arapskom ime ima više značenja, zavisno od toga na koji način je pisano i izgovarano: te tako može biti pobožan, vjeran, a najrasprostranjenije je u stvari u verziji عَمَّار ammār i znači "onaj koji gradi kuću".

Za one koji namjeravaju da žive u Švedskoj napomena da na švedskom ammar bukvalno znači "dojenje".

 

Značenje imena Vedran

značenje imena Vedran

Ovo ime smo morali izdvojiti jer je domaće, vedro, pozitivno i dostojanstveno. Iako se lista imena u Republici Srpskoj ne razlikuje mnogo od one iz Srbije ovo ime je izuzetak, pa bi se reklo da je ime Vedran posebno i po tome što se daje dječacima u Bosni i Hercegovini.

 

Značenje imena Demir

značenje imena Demir

 

Svi znate sigurno pjesmu "Kad ja pođoh na Bembašu". E pa jedan dio pjesme ide ovako:

"Sve djevojke Bembašanke
Na kapiji stajaše
Samo moja mila draga
Na demirli pendžeru"

Što znači da njegova mila draga stoji na željeznom prozoru. Ime Demir je naime turskog porijekla izvedeno od istoimene riječi koja znači "željezo". U prenesenom značenju je Demir momčina i čvrst je kao željezo, snažan i stabilan kao čelik. U BiH se varijanta Damir čak i češće koristi nego Demir.

 

Značenje imena Dani

značenje imena Dani

 

Muško ime Dani je prilično novo na listi najčešće davanih imena u BiH i iako se navodi da je ime arapskog porijekla sa značenjem "blizak" mi ovdje nećemo izignorisati očiglednu činjenicu da na našem jeziku ovo ime znači "dani", što je množina imenice "dan" koja označava vremenski period od izlaska do zalaska sunca. Kišni dani, ljetnji dani,sunčani dani, naporni dani, divni dani, proljetnji dani... Kakvi god da su Vaši dani uživajte u njima, jer dani lete... Carpe Diem!

Značenje imena Ognjen

značenje imena Ognjen

Ime Ognjen je slavenskog porijekla izvedeno od riječi "ogаnj" u značenju "vatra i plamen". Nekada davno kad se vjerovalo da riječ ima moć magije te se ovo ime kao i mnoga druga "zaštitna imena" davalo u funkciji zastrašivanja zlih duhova. Ime je po običaju davano muškom djetetu u porodici gde su vladale smrtonosne bolesti, da bi bolest pobjegla od plamena i vatre.

 


Značenje imena Azur

značenje imena Azur

Čuli ste za Azurnu obalu koja se nalazi na jugu Francuske vjerovatno. E kad pođete tamo na odmor i skoknete malo i do Monaka, vjerovatno ćete osjetiti ljepotu tog mediteranskog plavetnila po kom je ovaj krajolik i dobio ime. A možda se po tom odlučite da svom sinu date ime Azur što na latinskom znači "plav". Na arapskom ime Azur znači "pun tečnosti".

 

top 100 ženskih imena u BiH 2014 »

Značenje imena Filip

značenje imena Filip

 

Ako volite konje onda bi svom sinu mogli nadjenuti ime Filip. Ovo ime naime potiče iz grčkog "philippos" što znači "ljubitelj konja". Ime je veoma rasprostranjeno po cijeloj Evropi i šire, najviše zbog toga što se tako zvao jedan od dvanaestorice Hristovih apostola.

 

top 150 muških imena u BG 2014 »

Značenje imena Dejan

značenje imena Dejan

 

Ime Dejan je u bivšoj Jugoslaviji generaciji 1970-1980 bilo najčešće davano ime dječacima, a onda je naglo skoro potpuno nestalo sa scene. Dejan se vraća polako ali sigurno na listu popularnosti prvenstveno zbog toga što veoma lijepo zvuči. A značenje imena Dejan je onaj koji radi, koji je poduzimljiv. Porijeklo vodi od od staroslovenske riječii "dejati,delati" što znači "raditi"

 

top 150 ženskih imena u BG 2014 »

Značenje imena Mak

 

I za kraj ostavljamo to posebno ime kome ovdje želimo posvetiti posebnu pažnju a to je ime Mak.

Zašto izdvajamo baš ovo ime? Zato što je bosansko da prostiš, zato što se ne da svrstati ni na jednu listu da prostiš! Zato što je tako odsječno i kratko ali nije banalno i bez supstance, jer zvuk i značenje ovog imena ostaje dugo u mislima i odzvanja. Značenje imena se svodi na istoimenu biljku mak, koja na različitim podnebljima simbolizuje različite pojmove. Mak je npr. nacionalni cvijet Poljske. U grčkoj mitologiji je mak simbol spavanja i zaborava. Zbog svoje jarke crvene boje simbolizuje i krv kao što je to slučaj u svima nama znanim stihovima Mihovila Pavleka Miškina .Inače biljka mak važi kao opijum...

Mak simbolizuje ipak najbolje ono osjećanje koje u vama izaziva. Možda je to kod Vas glad jer Vam se naprasno jede štrudla od maka, ali mi ćemo ovdje izdvojiti one stihove koje je sročio Mehmedalija Mak Dizdar, bosanskohercegovački pjesnik rodom iz Stolca, i po čijem je nadimku ime Mak i postalo poznato u Bosni i Hercegovini.

značenje imena Mak

Loading...