Najpopularnija muška imena za bebe u Beogradu

Interesuju Vas moderna srpska muška imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 150 najčešće davanih imena dečacima u Beogradu u poslednjih 5 godina i njihovo značenje (klikom na ime). Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Beograda.

 

Ovde se nalazi aktuenla top lista:

top 150 imena u BG 2018 »

150 najpopularnijih muških imena u Beogradu 2010-2014

My Name Is Luka

Može se reći da je Luka "osvetlio" deceniju. Luka je muško ime grčkog porekla izvedeno od grčke reči "luks" što znači "svetlost". On stoji suvereno na vrhu liste aktuelnih imena za dečake. I to ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj  je na mestu broj jedan. A u Austriji i Nemačkoj je ime u formi  Luca je dospelo na listu popularnosti  posle hita My name is Luka  od Suzanne Vega još davne 1987. godine  i više od deceniju je takođe na samom čelu liste .

>

 

Luku u stopu ga prati dugogodišnji ortak Nikola. Naravno Lazar, Stefan i Vuk nikako ne mogu da fale.

Za razliku od liste imena za devojčice koja izgleda kreativno i sveže, kod dečaka na samom vrhu liste najpopularnijih beogradskih imena nema ništa novo. Mama i tate malih Beograđana su ipak nešto konzervativniji kad su dečaci u pitanju. Takođe po pitanju muških imena nema velike razlike između top 10 u Beogradu i unutrašnjosti Srbije.

Razlike u top listama za devojčice su velike. Dok je u Beogradu Dunja na mestu broj jedan, u unutrašnjosti nije ni u prvih 20. Više o tome možete pogledati ovde:

top 150 ženskih imena u BG 2014 »

 

Veliki i mali

A onda dolaze Andrej i Pavle. Iako su nam ova imena svima već dobro poznata, u unutrašnjosti Srbije su već pomalo zaboravljena, ali u Beogradu su opet tu u punom sjaju. A po značenju imena bi se moglo reći da su suprotnog značenja. I dok je Andrej “hrabar, muževan”, Pavle je "mali".

 Andrej i Pavle- najomiljenija imena 2015

Andrej je ime grčkog porekla  izvedeno od riječi “andreia” u značenju “hrabar, muževan”. U raznim varijacijama ovo  ime je poznatoo u svim evropskim zemljama a i šire.  Najviše svakako zbog toga što je to ime jednog  od dvanaestorice apostola.

Pavle  je ime latinskog porekla  izvedeno od  latinskog Paullus, što znači  "malen". Prvobitno rimsko prezime je posle prošireno kao ime, prvenstveno po Apostolu Pavlu.

Oba ova imena su kalendarska.

 

Unisex imena

 moderna srpska imena - Vuk i Srna

I dok se na listi najtraženijih imena za devojčice nalazi krotka i mila Srna, na listi muških imena su veliki i strašni Vuk, Vukan i Lav. Reklo bi se da roditelji, možda sasvim podsvesno, žele svojim sinovima da daju opasno ime dok su kćerke više poželjne kao ljupke. Međutim postoji i drugi trend, a to su takozvana unisex imena koja su istovremeno i muška i ženska. Imena Vanja i Saša su se naime našla na listi kako muških tako i ženskih najčešćih imena. Zanimljivo je da je broj Saša dečaka i Saša devojčica približno isti. A ni kod Vanja nije velika razlika:

Rođene su 52 ženske Saše i 62 muške Saše

365 ženske Vanje i  228 muških Vanja

 unisex imena koja su i ženska i muška- Vanja i Saša

Značenje imena Vanja je isto kao i Ivan, a ime Saša ima isto značenje kao Aleksandar.

 

Šuška se šuška

Imena koja se završavaju na "mir", Kao što su Branimir, Dragomir, Velimir itd. su slavenskog porekla i moglo bi se reći i da su tipična srpska.  Na ovoj listi  sa čak 150 najzastupljenijih  muških imena se nalazi samo jedno takvo- Vladimir. A trend su sasvim sigurno imena koja u sebi sadrže slovo š.

 značenje imena Balša i Jakša

Mi ovde izdvajamo tri  koja su po našem ukusu najlepša,  a to su:

Aljoša, Balša i Jakša

Aljoša je Aleksandar od milja. od grčkog  imena Aleksandros (gr. Αλέξανδρος, Aléxandros,) a znači "zaštitnik ljudi".

Balša je staro srpsko i crnogorsko ime koje u poslednje vrme uživa sve veću popularnost posebno na području Beograda. Ime izvedeno od reči "obaliti", tj. "srušiti". Dakle Balša je momak koji obara prepreke pred sobom.

Jakša znači "peta" (deo stopala). Naime Jakov je drugi od blizanaca koji se uhvatio svom bratu Isaku za petu i tako izašao na svetlo dana.

 

 

Ovde Vam nudimo listu i kratku analizu 150 najomiljenijih imena za devojčice:

top 150 ženskih imena u BG 2014 »

A koja imena su najpopularnija u unutrašnjosti Srbije možete pročitati ovde:

Top srpska imena od 1900. do danas »

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...