Najpopularnija ženska imena za bebe u Beogradu

 

Interesuju Vas moderna srpska ženska imena za bebe? Ovde Vam nudimo listu sa top 150 najčešće davanih imena devojčicama u Beogradu u poslednjih 5 godina i njihovo značenje (klikom na ime). Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Beograda.

 

Ovde se nalazi aktuenla top lista:

top 150 imena u BG 2018 »

150 najpopularnijih ženskih imena u Beogradu 2010-2014

 

značenje imena Dunja

Čini se da se popularnost imena u Beogradu veoma razlikuje od imena davanim deci u unutrašnjosti Srbije, te se tako na vrhu liste najpopularnijih imena za devojčice u Beogradu našla Dunja, koja je sa trona skinula Milicu i vlada suvereno već poslednje dve godine. Zanimljivo je da Dunja u drugim delovima Srbije nije ni među prvih 20 srpskih imena za devojčice.

moderna srpska ženska imena

 

A šta se desilo sa Jelenom koja je godinama bila najpopularnije srpsko žensko ime? O tome ponešto možete pročitati ovde »

Na aktuelnoj listi se Jelena nalazi tek na 45. mestu, ali razni oblici imena Jelena su itekako zastupljeni na ovoj listi najpopularnijih ženskih beogradskih imena, te su tako Lena (koja je na trećem mestu), Elena (mesto broj 21.) i Helena (mesto broj 22) zajedno jače i od Dunje.

Iz liste izdvajamo još četiri imena koja su po našem ukusu najmodernija, i najzanimljivija imena na listi, a to su Maša, Una, Zoja i Mila.

sta znači ime Maša

 

Maša je divan oblik tradicionalnog imena Marija. Da li je slučajnost da je ruski crtani film Maša i Medved (ruski Маша и Медведь) trenutno najveći hit na netu, koji u roku 24 sata posle postavljanja na YouTube ima milione klikova, to procenite sami. Ali kao i u crtiću, ovo ime asocira na malu preslatku devojčicu dobra srca.

Una je jedna jedina. Ko je nekad imao priliku da doživi lepotu reke Une u Bosni i Hercegovini sigurno će osetiti i silinu i lepotu ovog imena.

Zoja je varijanta imena Zoe i znači (na starogrčkom ζωή ) "život".

A Mila je kao što i njeno ime kaže- mila i divna. Staro ime Mila se iznenada pojavilo opet u punom ruhu i polako ali sigurno se penje u top liste najpopularnijih imena za devojčice kako u Beogradu tako i internacionalno. U Nemačkoj će se sudeći po statistikama u 2015. naći na listi najpopularnijih ženskih imena

Takođe izdvajamo i par tradicionalnih imena koja su stara a opet nekako moderna i nova na listi popularnosti, a to su : Danica, Lenka i Kalina. Danica je naše domaće ime, Lenka je veoma široko zastupljena češka varijanta Helene ili Magdalene. Kod nas je izvedeno od imena Jelena. A Kalina je slavenskog porekla gde je naziv ukrasne biljke uzet je za lično ime

srpska moderna imena ženska

 

I za kraj još da pomenemo domaća imena Srna i Iskra . Ova dva imena bi verovatno nekom strancu bila veoma teška za izgovor, ali na domaćem tlu su uprkos svoj neobičnosti sa svojom simbolikom sasvim opravdano na listi najpopularnijih srpskih imena.

Sve u svemu, ova lista od čak 150 imena su čvrst dokaz da priče o tome kako "boooože danas daju deci svakakva imena!" su samo predrasude i glasine. Trend da su u Beogradu prestale da se smenjuju stalno samo Marija, Milica i Jelena nalazimo da je veoma pozitivan. A ruku na srce, ovom listom su Beograđani pokazali da imaju ukusa. Jer sva imena , pa čak i ona skroz neobična, su lepa i dostojanstvena i dostojna novih malih Beograđanki.

Ovde Vam nudimo listu i kratka analiza 150 najomiljenijih imena za dečake. Pa vidite ko će to jednog dana više da se svidi Dunji- mali Pavle ili muževni Andreja. I da li su Srna i Vuk možda idealan par.

 

top 150 muških imena u BG 2014 »

A koja imena su najpopularnija u unutrašnjosti Srbije možete pročitati ovde:

Top srpska imena od 1900. do danas »

 

 

 

 

Loading...