Najčešće nadijevana osobna imena u Zagrebu u 2016. godini

Koja imena su bila najpopularnija ove godine u glavnom gradu Hrvatske? Na osnovu analize i obrade podataka ovdje Vam nudimo rezultate za 2016. godinu. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Zagreba

Ako Vas zanima koja imena su se našla na listi popularnosti u prvih 100, ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama u Zagrebu u 2016. godini. Klikom na ime imate pristup podrijetlu i značenju svakog ovog imena.

 

 

 

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

Najpopularnija imena u Splitu 2016. godini »

Najpopularnija imena u Zagrebu u 2015. godini »

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 muških imena u RS 2016 »

top 100 ženskih imena u BiH 2016 »

top 100 muških imena u BiH 2016 »

top 100 imena u BG 2016 »

NAJČEŠĆA MUŠKA IMENA U ZAGREBU 2016.

značenje imena Zagreb

Top lista najčešćih imena u Zagrebu ove godine se nije znatno promijenila u odnosu na prošlu godinu. Josip je pao sa 9. pozicije na 14. i ustupio svoje mjesto Mateji, koji je ovo godine zaslužno zauzeo svoje mjesto u vodećoj desetorci. Matej se tako ove godine našao na 6. mjestu najpopularnijih imena za dječake u Zagrebu. Ostala imena na top 10 listi imena za dječake su manje više ista kao i prošle godine.

No ako uporedimo 10 najčešćih imena za dječake sa top listom iz 2010. godine, možemo uočiti promjene trenda. Luka je i 2010. bio najčešće davano ime dječacima i na samom vrhu liste je već više od jedne decenije te slobodno možemo reći da je Luka osvijetlio deceniju. Naime Luka je ime grčkog podrijetla izvedeno od grčke riječi "luks" (grč: Λουκάς) što znači "svjetlost, svjetleći".

Na drugom, i trećem mjestu ove godine su se našli David i Jakov. Ova dva imena do 2010. nisu bili ni među prvih 20 imena. Koja su muška imena u Zagrebu bila najomiljenija od 1900. do 2010. možete više pročitati ovdje.

Najveći pad popularnosti u odnosu na 2010. je doživio Dominik, koji je sa 8. mjesta pao na 25. mjesto ove godine.

 

 

NAJČEŠĆA ŽENSKA IMENA U ZAGREBU 2016.

značenje imena Zagreb

Marija je sa 9. mjesta pala na 17. i svoj mjesto u vodećem timu ustupila Dori koja je sa 16. dospjela na 10. mjesto i tako se našla u top 10 najčešće davanih imena djevojčicama ove godine u glavnom gradu Hrvatske.

Ostalih 9 imena za djevojčice su malo ispremještali mjesta ali nije bilo nikakvih oveših promijena u ukusu i načinu imenovanja u odnosu na prošlu godinu, pa su stim redosljedom Mia, Lucija, Ema i Ana i ove godine zauzele prva četiri mjesta.

Ako se osvrnemo na 2010. godinu vidjećemo da je Mia, koja je ove a i prošle godine na tronu, potpuno novo ime na području grada Zagreba. Naime 2010. ovo ime se nije nalazilo ni među 20 najpopularnijih imena za djevojčice.  Poslije nje najveći uspon u popularnosti bilježimo kod imena Marta.

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom " mea" znači "moja", "samo jedna". Ime je postalo popularno na našim prostorima u posljednjih nekoliko godina, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji i u BiH.

Marta (Martha) je ime hebrejskog porijekla (מרתה Martâ) i zbnači "gosođa" ili "vladarka". U Bibliji je Marta iz Betanije sestra Lazara.

Koja su ženska imena u Zagrebu bila najomiljenija od 1900. do 2010. možete više pročitati ovdje.

 

 

Loading...