Najpopularnija imena u Zagrebu u 2015.

 

Roditelji dječaka su konzervativniji kod imenovanja

Uvijek se čini da su roditelji djevojčica kreativniji i smjeliji kad je u pitanju davanje imena djetetu, nego  li roditelji malih dječaka.  I dok se na listi imena za djevojčice dešavaju male kontrarevolucije,  na top listi najomiljenijih imena za male Zagrepčane se ni ove godine nije ništa promijenilo na samom vrhu.

Kako pokazuje statistika koju nam je proslijedio Sektor za građanska stanja Gradskog ureda za opću upravu iz Zagreba i dalje na vrhu liste s nepromijenjenim redosljedom stoje imena  Luka, Ivan i Marko.

Deset najpopularnijih ženskih imena u Zagrebu 2015

 1. Ana
 2. Marija
 3. Mia
 4. Lucija
 5. Sara
 6. Petra
 7. Nika
 8. Ema
 9. Iva
 10. Lana

Deset najpopularnijih muških imena u Zagrebu 2015

 1. Luka
 2. Ivan
 3. Marko
 4. David
 5. Filip
 6. Petar
 7. Josip
 8. Jakov
 9. Matej
 10. Mihael

 

 

 

Omiljena muška imena 2015

Može se reći da je Luka "osvijeetlio" deceniju. Luka je muško ime grčkog podrijetla izvedeno od grčke reči "luks" što znači "svjetlost".On je na mjestu broj jedan ne samo u Hrvatskoj, nego i u susjedstvu.A u Austriji i Njemačkoj je ime u formi  Luca je dospelo na listu popularnosti  poslije hita My name is Luka  od Suzanne Vega još davne 1987. godine  i više od deceniju je takođe na samom čelu liste .

>

 

Karlo, Fran, Dominik i Lovro su nestali sa liste najpopularnijih imena za dječake u Zagrebu, a na njihova mjesta su došli David, Jakov, Matej i Mihael.

 

Oblici imena Franjo

Tako je mali Fran bilo samo veoma kratko vrijeme na listi najomiljenijih imena za dječake. A mi se nadamo da se ovo ime neće zaboraviti, jer za razliku od mnogih drugih trend imena koja se pojave i nestanu, a niko ih ni ne upamti, Fran je nekako drugačiji, zar ne?! Ok dobro, to je pitanje ukusa, a ukusi se jelte razlikuju. Ali nama se od svih top 10 imena u posljednjih nekoliko godina ovo ime najviše sviđa.

 Fran- najomiljenija imena 2015

Ime Fran je skraćena oblik imena Franjo. Izvedenica  je od imena  Frančesko ili pak Francisko, što znači "mali Francuz". Ime je postalo poznato po Giovanniu Bernardone, poznat kao sveti Franjo Asiški. U Njemačkoj je ovo ime takođe veoma popularno u obliku "Franz".  U Hrvatskoj su takođe prisutni i sljedeći oblicui ovog imena : Frano, Frane, Franja, Fran, Francisko, Franciško, Francesko, Vrane, Franko, Frone.

 

Omiljena ženska imena 2015

 

Ime Marija se vratilo sa zasluženog odmora

Dora , Laura i Lara su napustili listu najpopularnijih imena za djevojčice u gradu Zagrebu. Na njihova mjesta su došla imena Iva, Mia i u punom sjaju je opet tu i Marija

Da su imena Iva i Mia na listi najčešće davanih imena malim zagrepčankama nije neko čudo. Imena su se pojavila sa trendom kratkih imena i u modi su već posljednjih pet godina, ne samo u Zagrebu nego i na području drugih dijelova Hrvatske a i šire. Mia je recimo u Njemačkoj bilo na prvom mjestu od 2009. do 2013. godine.  No a ako pogledamo statistike iz 1990. ovog imena nije bilo ni među prvih 100.

Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom " mea" znači "moja", "samo jedna.

No da se ime Marija 2014. godine nije našlo ni među prvih 10 je već revolucionarna promjena jer ovo se dogodilo po prvi put. Marija je od 1900. do ove godine uvijek bila u samom vrhu liste najomiljenijih osobnih hrvatskih imena kako u Zagrebu tako i na području cijele Hrvatske. Ali razloga za brigu nema- Marija je opet tu na samom vrhu liste

 

Ime Nika- just do it!

Iako je Ana zauzela prvo mjesto i nosi pobjedničku krunu stojeći na prvom mjestu najomiljenijih imena za male Zagrepčanke, može se ipak reći da je Nika izvojevala jednu veliku pobjedu i našla je svoje mjesto među vodećim ženskim imenima ove godine.

Ime Nika je izvorno grčkog porijekla. Nastalo je od grčkog Νίκη, Níkē . Nika je bila božica pobjede. Kći je Titana Palanta i personificirane božice Stiks. Njezin je pandan u rimskoj mitologiji Viktorija. Muški oblik ovog imena je ima Niko.

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u Hrvatskoj u posljednjem stoljeću kliknite ovdje:

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

SPLIT top 100 imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

 

 

 

Loading...