Najčešća hrvatska imena za bebe u 2019. i prognoza za 2020: Zagreb.


Koja imena za djecu su bila najpopularnija ove godine u glavnom gradu Hrvatske? Na osnovu analize i obrade podataka ovdje Vam nudimo rezultate za prošlu. godinu i prognozu za 2020.. Za sve one koji traže STARA HRVATSKA IMENA, dole ispod ovih aktuelnih tabela su i hrvatska imena od 1900. godine pa do danas. Izvor podataka su zvanični statistički zavodi i uredi grada Zagreba

 

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena za djevojčice i dječake u Zagrebu u 2019. godini. Klikom na ime imate pristup podrijetlu i značenju svakog ovog imena.

 

 

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

Top 100 HRVATSKA 1900-2015 »

Top 100 imena HRVATSKA 2018 »

Top 100 imena SPLIT 2018» 

 

značenje imena Zagreb

Ženska imena za djecu - Zagreb 2019

Ova godina nam je donijela nekoliko novih trendova, ali se oni ne primjećuju na top 10 listi najpopularnijih imena za djevojčice. Kao i prošle godine, prvih 5 mjesta su zauzele Mia, Lucija, Nika, Ema i Ana. Prve dvije su nepromijenjeno Mia i Lucija, a ostale su tri izvršile male rokade. Eva i Petra su ponovno uspjele ući u 10 najpopularnijijh imena za curice, a mjesta su im ustupile Rita i Lana. Lana je pri tom pala za cijelih 7 pozicija sa 7. na 14. mjesto.

Popularnost su izgubile, u poređenju sa prošlom godinom, Lorena, Tia, Paula, Jana, Luna i Pia. Posebice izdvajamo ime Greta, koja bilježi pad za 13 pozicija, te mislimo da ovaj pad popularnnosti ima veze sa popularnošću, ili pak nepopularnošću mlade klimatske aktivistice Grete Thunberg.

Porast popularnosti bilježimo kod ženskih imena Magdalena, Ena, Hana, Nina, Emili i Sofija. Posebice izdvajamo ime Sofija, koja se uspjela podići sa 61. na 40. mjesto, i pokazuje da trend ovog imena ne zaobilazi ni Zagreb. Ime Sofija je zastupljeno širom svijeta, a posebice je popularno kod susjeda i na samom vrhu liste u Beogradu, pored imena Dunja, koje se ove godine također po prvi put našlo na listi100  najpopularnijih ženskih hrvatskih imena u Zagrebu, i odmah je dospjelo na 74. mjesto.

Ime Sofija slika

 

 

Greta i Mara

Ime Greta- podrijetlo i značenje

Kao što smo već napomenuli, ime Greta, je u odnosu na prošlu godinu pala na ljestvici. No valja napomenuti da je ovo ime doživjelo naglu popularnost u gradu Zagrebu i prije Grethe Thungberg. Na njemačkom se bajka braće Grimm "Ivica i Marica" u originalu zove "Hensel und Gretel",  pa stoga možemo reći da je Gretel naša Marica tj naša Mara. Ime Mara se ove godine našla među 50 najpoželjnijih imena za djevojčice.

Inače Greta je sve popularnija i u Njemačkoj, a izvedeno je od grčkog „margarites“ (μαργαρίτης) što znači  "perla, biser", a Mara je naravno izvedeno od Marija.

Muška imena za djecu - Zagreb 2019

Ime Toma - podrijetlo i značenje

Evo nas na pragu nove 2020. godine i, kao što je to uobičajeno na kraju svake godine, pravimo mali ostvrt na prošlu godinu i dajemo analizu za novu. Pa odmah na početku da uočimo, Luka, David, Petar, Jakov i Ivan kao da su se pretplatili na prvih 5 pozicija na top listi najpopularnijih muških imena u glavnom gradu Hrvatske. I to za najmanje jedno desetljeće. Naime, ovih 5 imena su u vodećoj petorci već duži niz godina. Za nima slijede Matej, Leon, Mateo, Mihael i Filip.  Tako izgleda rang lista 10 najpopularnijih hrvatskih muških imena u gladu Zagrebu za 20119. godinu.

No kad pobliže bacimo oko na ovu zbvaničnu statistiku, vidimo da je ubjedljivost imena Luka na prvoj poziciji nepopljuljana. Evo koliko dječaka je tačno ponijelo pojedino ime :

LUKA 375

DAVID 255

PETAR 202

JAKOV 194

IVAN 185

MATEJ 166

LEON 161

MATEO 155

MIHAEL 149

FILIP 147

 

Novi u vodećoj desetorci su Mateo i Leon, a njima su ustupili mjesta Marko i Fran. Na 11. mjestu je Borna, koji je u odnosu na 2018. svoje mjesto poboljsao za čak 7 ljestvica, i sudeći po ovom trendu, možemo sad već prognozirati da će se sljedeće godine naći u top 10 muških hrvatskih imena, kad je riječ o glavnom gradu Hrvatske.

Najveći pad u poređenju sa prošlom godinom bilježe muška imena Vid, Bartol, Gabrijel, Benjamin koji su pali za 15-tak podeoka, a  Dino i Maks su pali za čak 24 podeoka na ljestvici.

Za sad možemo zaključiti da se trend biblijskih imena nastavlja.

Prognoza -Najčešća imena za djecu u 2020

Ime Maksim - podrijetlo i značenje

Kao što smo to predvidjeli prije par godina, a ton am se jasno potvrdilo prošle i ove godine, ime Mila je uzlaznoj putanji u glavnom gradu Hrvatske. Mila je naše domaće ime, koje je popularno širom svijeta. Ono se vrtoglavom brzinom penje na top listama najpopularnijih ženskih imena ne samo u Zagrebu, nego i u Beogradu ali i van granica bivše Jugoslavije. Tako je u sred Njemačke Mila pravi hit, a još dvije izvedenice su se našle na top listi na listi 100 najčešćih njemačkih imena: Milan i Milana. O imenu Mila možete više pročitati ovdje.

Ime Mila slika

Gore u tekstu smo već napomenuli, čini se da Borna ima šanse da se sljedeće godine nađe u prvih 10 imena, a za djevojčice očekujemo da će se vodećoj desetorci prikčljučiti kroz koju godinu ime Mila.

Po našoj procjeni, strana imena kao što su Max, Lucas, Maya, Emma, Noemi itd. će biti u modi još koju godinu, a onda će nestati. Da citiramo hrvatskog onomastičara Domagoja Vidovića:

"Nestat će mnoga pomodna imena koja se danas čine vječnima, kao što se u općemu jeziku stoljećima ne mijenjaju riječi majka, ruka, noga ili prijatelj, a turcizme su smijenili germanizmi, pa germanizme galicizmi, pa galicizme anglizmi, a anglizme će tko zna što?"

 

Ovdje Vam nudimo zanimljive liste najčešće davanih imena dečacima i najčešće davanih imena devojčicama za prošlu i ovu godinu u drugim zemljama i gradovima u regionu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2019 »

top 100 muških imena u BiH 2019 »

top 100 imena u BG 2019 »

 

 

Loading...