Najpopularnija ženska imena za bebe u Federaciji BiH u 2019. i prognoza za 2020.

 

!!! NOVA STATISTIKA ZA 2019/2020 !!!

 

Još smo na početku 2020. godine i kao i prethodnih godina, pripremili smo listu najčešće davanih imena u BiH sa top 100 listom. Ima li iznenađenja i novih trendova u nadijevanju imena djevojčicama, ili su mladi roditelji odabrali ista imena kao lani? Skroz na dnu vam je cijela top 100 lista sa značenjem imena.

TOP 10 - NAJČEŠĆA BOSANSKA IMENA ZA CURICE

značenje imena Sara

Ime Sara je i ove godine najpopularnije žensko ime U Federaciji BiH. Za njom slijede imena Asja, Amina, Merjem i Esma. Ovih pet imena je takođe i prošle godine bilo na vrhu top liste najpopularnijih imena za curice, samo sa malo promijenjenim redosljedom. No u top 10 se desila samo jedna smjena, a ona je bila više nego iznenađujuća.

značenje imena Ajša


Naime ime Džejla je sa čak 27. mjesta , koje je zauzelo prošle godine, uspjela u 2019. da se nađe na listi top 10 najomiljenijih imena za curice. Njoj je ustupila mjesto Ajša, koja je pala na 17. mjesto. Mnoga od imena koja se sada nalaze u vodećoj desetorci su bila totalna rijetkost prije nekih 30 godina na našem podneblju. No ovo ne važi za imena Esma i Lejla koja već desetljećima neprekidno spadaju među najomiljenija imena za curice, i koja su opjevana u poznatim hitovima, kao što je Esma od Bijelog Dugmeta ili Lejla od Vajte.

značenje imena Džejla

ŽENSKA IMENA U TRENDU I PADU

I dok Ajša gubi na popularnosti, sve više roditelja se odlučuje za varijantu Aiša. Predpostavljamo da nije u pitanju samo način pisanja, nego da roditelji namjeravaju drugačije da zovu svoju kćerku, sa dugim i. Ipak, ova verzija je nova na našim prostorima, nekad su bile uobičajene Ajša ili pak Hajša. Ena i Dalija su takođe u porastu. A isto važi za imena Ena, Ella Lejna i Nika.


Ipak, iako se našla tek na 71. mjestu, daleko najveći porast popularnposti bilježimo kod imena Jasmina. Koja je bukvalno iz zaborava uspjela da se popne da 70 mjesto ove godine. Ime Jasmina je perzijskog porijekla (‏يسمين‎), izvedeno od riječi "Yasaman ", što je naziv bijelog mirišljavog ukrasnog cvijeta, a sama riječ ima značenje "čulnost ljubavi".


U padu su imena Uma, Sarah, Farah i Nejra, koje su pale sa po 15 pozicija. A Šejla i Lara su pale za čak skoro 20 podeoka.

 

značenje imena Ajlin

PROGNOZA ZA 2020.

Ženska imena sa duplim slovima, iako se to protivi našem prvopisu, su očito u trendu u BiH. Da li je razlog što roditelji žele da im imena djece budu internacionalna, ne samo po izgovoru nego i po pravopisu, ili pak žele da tako naglase da se ime drugačije izgovara? Odgovor na ovo pitanje nemamo, ali kao što smo predvidjeli da će rasti popularnnost muškog imena Rejjan, tako nam se čini da će ime Ella biti još češće. Ove godine se Ella našla na 82. mjestu, a Hanna na 91. , a na prilično visokom 52. mjestu je ime Aylin, dok je ,pisana u skladu sa našim pravopisom, Ajlin zauzela 33. mjesto. U suprotnosti sa ovim trendom, predviđamo da će dio onih malo tradicionalnijih roditelja češće davati djeci imena Jasmina, Azra, Ajša, Lejla i Esma.

 

 

top 100 muških imena u Fed. BiH 2019 »

Ovde Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za prošlu godinu. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2017 »

top 100 muških imena u BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

 

Analizu najpopularnijih imena u 2017 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

 

Loading...