Najpopularnija muška imena za bebe u Federaciji BiH 2019

 

!!! NOVA STATISTIKA ZA 2019/2020 !!!

Evo nas na početku 2020. godine i već imamo preliminarne statistike najčešće davanih imena u BiH sa top 100 imena. Ima li iznenađenja i novih trendova u nadijevanju imena dječacima, ili su mladi roditelji odabrali ista imena kao lani? Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba.

 

TOP 10 IMENA ZA DJEČAKE

značenje imena Hamza

Amar, Daris, Ahmed, Hamza i Davud su ove godine, kao i prošle, zauzeli prvih pet pozicija među najpopularnijim muškim imenima novoređenih u FBiH. Ipak desio se preokret - Amar je smijenio Ahmeda na prvom mjestu i ove godine se po prvi put našao na čelu.

Stara bošnjačka imena i nove moderne varijante

U top 10 imena su se ove godine našli po prvi put Adian i Ali, a njima su ustupili imena Imran i Tarik. Ime Ali prije 5 godina nije bilo prisutno ni među prvih 20 imena za dječake, ali od tada se konstantno penjalo na ljestvici i uživa sve veću popularnost. Ime je arapskog porijekla i može se reći da je moderna izvedenica imena Alija na našim prostorima. Ime Ali je izvedeno od arapskog Alī što znači " uzvišen, plemenit, onaj iznad koga nije ništa".

 

U prvih 20 muških imena su dospjela samo dva imena, koja su se davala i prije 50 godina, a to su Emir i Emin. I dok je rođeno 198 Ahmeda (toloiko ih je bilo upisano u matične knjige zaključno sa 18.12.2019, kada smo dobili ove rezultate), rođena su samo 3 Ahmeta. Ahmet je nekada bilo sasvim uobičajeno muško ime među bosanskohercegovačkim muslimanima, a manje je bilo Admeda.

značenje imena Ahmed

Na 17. mjestu se našao Omar, što je nekada na našem podneblju bilo ime Omer, koji je ove godine zauzeo 49. poziciju. I dok je rođeno 82 Muhameda, prošle godine su upisana 25 Medmeda.

MUŠKA BOSANSKA IMENA U PADU I U USPONU

U usponu

U poređenju sa 2018. godinom, najveći porast popularnosti među prvih 20 imena bilježimo kod imena, Adi (+7 pozicija). Od dvadesetog mjesta pa na dalje najviše na popularnosti su dobili Ismail (+20 pozcicija), Arslan (+26 pozicija), Fatih (+31 pozicija), Rejjan (+37 pozicija), Malik (+29 pozicija), Zejd (+33 pozicije), Isa (+27 pozicija). Mehmed, iako se našao tek na 84. mjestu, bilježi rekordan porast za čak 78 podeoka, i sa 162. je dospio na 84. mjesto.


U padu

Što se tiče muških bošnjačkih imena, koja su ove godine manje popularna, vidimo da je ime Edin ove godine zauzelo tek 43. mjesto (-10 pozicija), Omer i Haris su pali na ljestvici za po 11 podeoka, a Kenan i Josip za po 20 podeoka, kad su u pitanju imena novorođenih u Federaciji BiH. Adnan i Anur su se spustili za po 26 podeoka.

PROGNOZA ZA 2020.

najčešća bošnjačka imena za bebe

Trend kratkih imena ne jenjava, tako da mislimo da će sljedeće godine imena Isa, Kan, Ali, Din, i dalje biti sve popularnija. Takođe imena, koja se u biti kose sa našim pravopisom, a sadrže u sebi po dva slova jedno do drugog se sve češće unose u matične knjige rođenih. Da li je ovo samo prolazni trend ili će duže potrajati, pokazaće vrijeme. Najpopularnija muška imena ovog tima su Rejjan i Ammar, a u prvih 100 se našlo i ime Kaan.

Izvor podataka je Federalni zavod za statistiku BiH www.fzs.ba

 

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2019 »

 

Ovdje Vam nudimo odvojene liste najčešće davanih imena dječacima i najčešće davanih imena djevojčicama za protekle godine. Klikom na ime imate pristup i značenju svakog ovog imena .

top 100 ženskih imena u BiH 2017 »

top 100 muških imena u BiH 2017 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2015 »

top 100 ženskih imena u Fed. BiH 2016 »

top 100 muških imena u Fed. BiH 2016 »

Analizu najpopularnijih imena u 2018 za cjelokupnu BiH možete pročitati OVDJE

 

 

Loading...