Liste najpopularnijih ženskih i muških imena u Splitsko- Dalmatinskoj Županiji u posljednjem stoljeću od 1900-2015

Najčešće nadijevana hrvatska osobna imena u posljednjem stoljeću na području Dalmacije

U tabelama ispod možete naći top listu sa po 10 najpopularnijih kako muških tako i ženskih osobnih imena po desetljeću sa područja Splitsko-Dalmatinske Županije od 1900 do 2015.

Neka imena su već cijelo stoljeće bila i ostala najpopularnija, neka su iščezla, a neka su potpuno nova na dalmatinskoj onomastičkoj sceni. Kako su se trendovi mijenjali kroz protekle decenije procijenite sami, a mi Vam ovdje nudimo liste sa najpopularnijim imenima. Klikom na svako ime imate pristup značenju i podrijetlu imena

 

 

 

 

 

Ako Vas interesira koja su imena bila najpopularnija u ostalim dijelovima Hrvatske kliknite ovdje:

Najpopularnija imena u Zagrebu u 2015. godini »

top 100 hrvatskih imena od 1900 do 2015 »

ZAGREB top 100 imena od 1900 do 2015 »

 

 

Najpopularnija imena u Splitu 2015

značenje imena Roko

Iako je i drugi po veličini hrvatski grad podlegao određenim državnim trendovima kada su u pitanju imenovanja djece, neke, samo za ovo područje tradicionalne principe, zadržao je do danas.

Tako primjerice Duje, kao verzija imena zaštitnika grada Splita - Dujma, među čestim je imenima u Gradu pod Marjanom već tri desetljeća. U novom mileniju osobito. Roko je također jedno od imena, koja su karakteristična pretežito u Splitu i okolici te je i ove godine među najčešćih deset. Ante i Lovre imaju snažnu regionalnu crtu, dok je neobičnost svakako i Toma među najpopularnijim imenima u Splitu. 

 

značenje imena Maris

Kada je riječ o djevojčicama, u top 10 se ove godine probilo Maris. Inače ovo ime je karakterističnije za južniji Dubrovnik i okolicu, ali je ove godine iskočilo i u Splitu. Pogledajte cijeli pregled top deset za curice i dječake:

Dječaci - Ivan, Luka, Ante, Toma, Lovre, Duje , Marko, Petar, Roko, Josip.

Djevojčice - Ana, Sara, Petra, Nina, Lana, Laura, Maris, Marija, Marta, Iva

 

Izvor:

www.srednja.hr

 

 

Loading...