Kako naći ime za bebu

 

Očekujete bebu? Čak i ako više ne možete ni čuti pitanje "a kako će se zvati beba?", ipak nećete moći poslije porođaja bezbrižno izaći iz bolnice i ostaviti vašu bebu prosto bezimenu sve dok vam kad tad nešto ne padne na pamet. Dakle - a kako će se zvati vaša beba?

 

Pronalaženje imena za vaše novorođeno je bitan zadatak. Ovdje vam želimo ponuditi par savjeta kako naći pravo ime:

 

Napravite liste

Vjerovatno ćete već naći načina da izbjegnete neželjene prijedloge familije, prijatelja, komšija i mnogih drugih, koji neupitani dijele savjete kako bi se vaše dijete moglo zvati. Ali ako imate partnera, vjerovatno ćete s njim pokušati naći ime koje oboje nalazite za lijepo. Prijedlog je da napravite odvojeno liste od desetak imena koja vam se sviđaju. I kad lijepo stavite liste na sto i uporedite, vidjecete da li vaši skupovi imaju presjek. Ako da- super! Ako ne, onda ćete morati naći kompromisno rješenje.

 

Treba da se slaže

Ime bi zvučno trebalo da se slaže sa prezimenom. Pri tome:

  • izbjegavajte preduga imena ako vam je prezime već predugo.
  • ime i prezime ne bi trebalo da se rimuju jer mogu tako biti vrlo lako materijal za zbijanje šale

 

Moderno ili tradicionalno

Koju ćete od ove dvije opcije izabrati, odluka leži na vama. Ipak iako se "o ukusima ne raspravlja", ne zaboravite da neki vaš hir može u školi vaše dijete učiniti popularnim, iako niko od vas takvu vrstu popularnosti ustvari uopšte ne želi. Ako ste upoznali nekog Tarzana, Enorgoinvesta ili Kleopatru, vrlo vjerovatno ih niste zapamtiti po tome što su u školi imali peticu iz geografije.

Ako živite u inostranstvu u nekoj od multikulturalnih zemalja, lista imena koja su društveno prihvaćena je mnogo veća. Na našem podneblju ćete na žalost biti poprijeko gledani čim malo iskočite iz šeme. No, imati tri imenjaka u razredu, a deset na školskom igralištu, i nije baš neka fora.

 

Za kraj

Možda ste već imali priliku čuti mame koje kažu "odlučiću kako će se dijete zvati kad ga prvi put ugledam". I ova izjava i nije bez smisla, jer ponekad je sama beba inspiracija za ime. Ali ipak nemojte da je dočekate potpuno nespremni! Jednu listu sa užim izborom trebate već imati.

Pri tome će vam zasigurno pomoći i naša banka podataka pa mnogo zadovoljstva pri traženju!

 

I još nešto

Ime vašeg djeteta ne treba da bude predmet rasprave.

Ako je odluka pala, ne govorite ljudima oko sebe za koje ste se ime odlučili. Inače postoji opasnost da će vas neko olako pokolebati u vašoj ne lako donesenoj odluci kad vam kaže "ijaooo, ma glupo je to ime!". A i ako vas ne pokolebaju i uprkos negativnoj opasci ipak ostanete pri svojoj odluci, vjerovatno vam tamo negdje baš i neće biti drago da znate da vaša prijateljica misli da je ime vašeg djeteta baš glupo.

Bebu kad se rodi dostojanstveno predstavite njenim imenom i svi će reći "drago mi je."

 

 

Loading...