Šta znači termin "muslimansko ime" i koja su to bosanska imena?

Jesu li Elvir i Danis i Lejs muška muslimanska imena? A da li su Sanela,  Melisa, Mirela i Belma ženska muslimanska imena? I šta uopšte znači termin "muslimansko ime"?

 

Uopšteno najčešća muslimanska imena širom islamskog svijeta su imena poznatih ličnosti islamske istorije kao npr. Muhamed, Ali, Husein, Ajša ili Fatima. Ili pak imena koja pominju Allaha kao npr. Abdulah („sluga božiji“) .
Budući da arapski jezik važi kao kulturni jezik Islama, većina muslimanskih imena su arapskog porijekla.  Ali to nigdje nije propisano kao neophodno. Ono što jeste neophodno je da ime ima lijepo i pozitivno značenje a o tome svjedoči hadis koji glasi: "Na Sudnjem danu ćete biti prozvani po vašem imenu i imenu vaših očeva. Stoga odaberite lijepo ime".

 

Značenje imena Elvir:   Muški oblik imena Elvira i daje se samo  u Bosni i Hercegovini.
A ženski oblik Elvira je zastupljena i u Španiji i  španskog je porijekla. O značenju  imena Elvira postoje razne teorije pa značenje nije potpuno razjašnjeno. Po jednom je ime  gotičko izvedeno od "Alwara"  što znači "kojoj se moze vjerovati" ili  je pak izvedeno od dvije riječi  alo = sve i wards = ona koja čuva, pa bi u tom slučaju značilo "ona koja sve čuva".
Po drugoj teoriji ime je arapskog porijekla i ima značenje "bijela, čista".
Ime je postalo popularno kroz Mocartov 21. koncert klavira "Elvira Madigan"

 

 

Značenje imena Lejs: Ime može da ima korijen u arapskom jeziku i tad znači "mali lav". Zanimljivo je ipak da je ime zastupljeno isključivo na području Bosne i Hercegovine.

 

 


sta znači ime danisZnačenje imena Danis: Novotvoreno ime na našim prostorima koje je postalo popularno nakon dodjele Oskara bosanskom režiseru Danisu Tanoviću. Vjerovatno je varijanta imena Denis. Denis je izvedeno od imena grčkog boga Dionisije, bog vina i plodnosti, zaštitnik grada Parisa. Takođe je moguće da je ime izvedeno od turskog imena Deniz. Na turskom "deniz" ima značenje: more, "denizi" znači: plav, plavo-zelene boje.
Ime nije arapskog porijekla jer na arapskom "danis" nema lijepo značenje. 

 


 

Značenje imena Sanela: Značenje imena dolazi od latinskog "sana"  sto znaci "zdrava" , "razborita". Po nekim tvrdnjama korjien imena se nalazi u našem jeziku i znači "san". Ime je veoma popularno isključivo  kod Bošnjaka u Bosni i Hercegovini što ga sigurno čini čistim bosanskim imenom! Isto važi i za muški oblik Sanel.

 

sta znaci ime melisa

 

Značenje imena Melisa: sasvim sigurno se ni oko jednog drugog imena nisu kružile tolike intrigantne priče po netu kao oko Melise. Za ovo ime je naime povezana potpuno suluda, po internetu rasprostranjena priča, da ime potiče iz doba ranog komunizma . Pri tom se tvrdi da je ime Melisa nastalo od početnih slova u prezimenima Marx, Engels, Lenjin i Staljin".  Priča je iskonstruisana i potpuno netačna! Da li je ime muslimansko ili ne, procijenite sami. Lijepo značenje ima svakako jer bukvalno znači - slatka kao med!
Ime Melisa je grčkog porijekla i znači "pčela". (od grčkog  μέλισσα mélitta, mélissa) tj. od μέλι (meli) što znači "slatka kao med".


Melissa officinalis je latinski naziv ljekovite biljke kod nas poznate kao "matičnjak"
A u grčkoj mitologiji, Melisa je nimfa koja se brinula o Zevsu kad je bio dijete. 
Ime Melisa je inetrnacionalno poznato i  u raznim varijantama rasprostranjeno u Njemačkoj , Španiji , Francuskoj, Švedskoj, Turskoj i Italiji. A u Americi je ime bilo konstantno među prvigh 10 imena od 1967. do 1984. godine.Značenje imena Mirela:

Ime Mirela se ime može sresti na francuskom, rumunskom i španskom govornom području. Pretpostavka je da ime potječe od latinske riječi "mirare" što znači "čudo" a i "obožavati". Odatle i svima nam poznata engleska riječ "miracle". Dakle može se reći da je značenje imena Mirela zapravo "čudesna". Ili "vrijedna čuđenja"..

šta znači ime mirela

 


Značenje imena Belma:
Isto kao i Lejs, ime ima značenje u arapskom jeziku ali se ne sreće u arapskim zemljama nego isključivo u Bosni i Hercegovini.
Značenje imena je izvedeno od arapske riječi  "balmā`" (značenje: 14. noć lunarnog mjeseca).

Muslimanski kalendar je lunarni kalendar koji se ravna prema mjesečevim mjenama. On sadrži 12 lunarnih meseci u svakoj godini, koja traje oko 354 dana. Znači jedna mjesečeva mjena je vrijeme koje proteče od mladog mjeseca na nebu do punog mjeseca i potom opet do mladog mjeseca. Dakle 14. noć lunarnog mjeseca je negdje na polovini i tada je mjesec pun. Stoga značenje imena Belma je "noć punog mjeseca".

šta znači ime belma

 

 

Dakle Elvir, Danis, Sanela, Mirela, Melisa  nisu arapska imena. A nisu ni turskog a niti perzijskog porijekla. Ali to su bosanska imena koja su već desetljećima popularna kod Bošnjaka. Da li ćete ih nazvati muslimanskim ili ne, odlučite sami.  Jer jedno je sigurno- ni jedno od tih imena nema ružno značenje.

(poto by suppakij1017 - Fotolia.com)

 

 

Loading...