Zanimljivosti o imenima u Beogradu

 

Na osnovu statističkih podataka koju nam je prosledila  Gradska uprava grada Beograda, sektor Zavod za informatiku i statistiku , ovde Vam otkrivamo neke zanimljivosti o imenima u gradu Beogradu.

 

smešna imena u Beogradu

 

Najčešća imena u Beogradu

Iako je Dušan jedino srpsko muško ime koje j konstantno u poslednjih 100 godina bilo uvek među prvih 10, ono ipak ne spada među 5 najčešćih muških imena u Beogradu. A iako Vam se čini da je Dragana sigurno među prvih 5, verovali ili ne, više Boegrađanki nosi ime Mirjana.

Bez obzira na starosnu dob, najčešća imena U Beogradu su:

Muška imena: Aleksandar, Dragan, Zoran, Milan, Nikola 
Ženska imena: Jelena, Milica, Marija, Ljiljana, Mirjana

Neobična imena u Beogradu

Zavod za Statistiku i Informatiku grada Beograda nam je na pitanje, koja su to neobična imena naših sugrađana, prosledio jednu veoma zanimljivu listu. Imena zaista jesu neobična. Možda će Vam neka biti i smešna, za neka ćete se pitati kako su uopšte dozvoljena.

Bez obzira na starosnu dob najneobičnija imena Beograđana su:

Muška neobična imena: Zeka, Plamen, Mrgud, Jorgovan, Granit, Dren, Omiljen, Ris, Jasen, Biserko, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Gljeb.

Ženska neobična imena: Svila, Vidra, Pepeljuga, Duga, Mirođija, Pobeda, Pravda, Željica, Zdravica, Lasta, Bistrica, Hajdi, Sjajna, Princeza, Blagodarna.

Imena koja se najčešće menjaju u neko drugo ime

Verovatno očekujete da neko ko se zove Gljeb ili pak Zeko ili Vidra čim napuni 16 godina brže bolje popune neophodne formulare i podnesu zahtev za promenu imena? Naime tolika starosna dob je potrebno da bi jedna osoba imala pravo da samostalno i bez odobrenja staratelja promeni ime (više o tome ovde). Možda to Zeka i Vidra vaistinu i urade, ali mi  podatke o gospodinu Zeki i gospođi Vidri nemamo, jer su pretpostavljamo, a i veoma se nadamo, jedinstveni na području grada Beograda, pa samim time i ne ulaze ni u jednu statistiku. Zato su ona imena koja se najčešće dajutakođe i na listi onih koja se najčešće menjaju , a to su:

       Muška imena

 • Nikola (promenjeno u Vladimir, Andrija, Mladen, Bojan) 
 • Saša ( promenjeno u Aleksandar, Saša-Daniel, Miša, Aleksandar-Saša )
 • Nenad (promenjeno u Nebojša, Danijel, Obren, Vladimir ) 
 • Goran (promenjeno u Marko, Zdenko, Bojan) 
 • Damir (promenjeno u Damnjan, Danilo, Dejan)

  Ženska imena: 
 • Marija (promenjeno u Valentina, Ana-Marija, Desanka, Maja, Anastasija)
 • Sanela (promenjeno u Sanja, Nela, Aleksandra, Olivera)
 • Dragana (promenjeno u Viktorija, Nina-Dragana, Dunja-Dragana, Danijela, Anđela)
 • Maja (promenjeno u Marija, Marijana, Elvira)
 • Zorka (promenjeno u Kristina-Zorka, Zorica)

 

 

Loading...