SVE O IMENU ALI (ALIJA): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ALI (ALIJA)

Ime Ali je arapskog porijekla, izvedeno od arapske riječi ali (علي) što znači uzvišen, visok. Ime je veoma često kod svih muslimana, a glavni razlog za to je Ali ibn Abi Talib, Muhamedov zet.

znacenje i porijeklo imena Ali

Šta Znači Ime Ali?

Ali (arapski علي) je muško ime koje ima arapsko porijeklo i koje je popularno u svim islamskim pravcima. Značenje imena je „uzvišeni“, „visoki“. Ovo ime je nosio zet Muhameda, koji se oženio njegovom dragom kćeri Fatimom. Ali je bio četvrti i poslednji pravedni kalif kod sunita, a šijiti i aleviti ga smatraju prvim imamom. On je bio prvi sljedbenik Muhameda.

Prema predanjima, prorok Muhamed je rekao: "Ja sam grad znanja i Ali je njegova kapija. Ako želite da dođete do mene, prvo morate do Alija. "

Vjenčanje Alija (Alije) sa Fatimom se smatra jednim od najsrećnijih događaja u životu poslanika Muhameda. U čast tog dana, je uveden Dan braka i porodice u Islamskoj Republici Iran. 

Stoga se ime Ali (i Alija) često tumači i kao "onaj koji je dobar prema supruzi".

Ime Ali na arapskom

Ali kod musimana u BiH  spada u kategoriju - moderno arapsko ime, a stara varijanta imena je Alija. Ime Alija ima isto porijeklo i značenje kao i ime Ali. Stotinama godiina je Alija bilo jedno od najčešće nadijevanih muslimanskih muških imena. No u novije vrijeme je ovo ime skoro potpuno nestalo sa top lista, dok se ime Ali sve češće daje dječacima među Bošnjacima. 

POPULARNOST IMENA ALI

Ime Ali slika

U Svijetu

Ali je izuzetno popularno ime u muslimanskim zemljama kao što su Irak, Iran i Turska. Ali je rangiran u top 100 u Švedskoj i Australiji. Na globalnom nivou, Ali se smatra muškim imenom, ali u SAD ga koristi za oba pola i daje se podjednako često i djevojčicama i dječacima. U Americi je Ime Ali za dječake kod mnogih inspirisano bokserskom legendom Muhammadom Alijem (rođenim kao Cassius Clay).

U Turskoj je Ali jedno od 5 najčešćih turskih muških imena uopšte.

U BiH

Na našem podneblju ime Ali uživa sve veću popularnost među bosanskim muslimanskim muškim imenima. Tako je ime Ali posljednjih godina jedno od najomiljenijih muških bosanskih imena, i 2017. godine se našao na visokom 14. mjestu u Federaciji BiH.

Oblici i Nadimci Imena Ali

Oblici imena Ali na našim prostorima su: Alija, Alaga, Ali, Alijudin i žensko ime Alijana.

Muhamed Ali

Za ljubitelje boksa, ovdje možete pogledati top 10 Muhameda Alija, koji je takođe uticao na internacionalnu popularnost imena Ali.

Ali je takođe bio popularan izvan bokserskog ringa. Tako je javno bojkotovao vijetnamski rat, negirao vojnu službu, podržao pokret emancipacije afričkih Amerikanaca i prešao je na islam:

 

 

Ali Baba

Čuvenu priču o Ali Babi i 40 razbojnika, sinhronizovano n naš jezik, možete oogledati ovdje:

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...