Najpopularnija Turska Imena 2017. godine

U Turskoj ove godine djevojčica su najčešće ponijele ime „Zeynep” „Elif” i „Defne”, muške bebe su nazvane „Jusuf”, „Eymen” i „Omer“.

moderna turska imena

 

Anadolu News Agency, navodeći statistike Opće uprave za stanovništvo i državljanstvo, objavile su i najpopularnija imena koja su se najčešće davala novorođenčadi u Turskoj u 2017. godini.

Prvo mjesto na listi modernih i najpoželjnijjih turskih imena za djevojčice je pripalo „Zeynep” (Zejneb).  Na drugom mjestu se našla „Elif”, treće je „Defne” četvrta „Hiranur” a na petom mjestu se našla „Ebrbar ”

Ejlul, Miray, Zehra, Ecrin i Azra su se također našli na listi ženskih turskih imena koje su ove godine dobili najviše imena.

JUSUF I ZEjNEB NA VRHU VEĆ GODINAMA 

Kod dječaka je i ove godine bio najpopularniji "Yusuf" (Jusuf) i to već 5 godina za redom. Slijede ga Eymen, Omer, Emir, Mirac .  Mustafa je sa 5. mjesta pao na 7. mjesto.

Kod djevojčica je Zeynep već godinama pravi hit i na vrhu top liste najomiljenijih ženskih imena u Turskoj. Ovdje možete pogledati grafiku „Turska imena za bebe“.

Već deset godina zaredom, Zeynep jepo statistici najpopularnije žensko ime (prevedeno s arapskog jezika, riječ "Zeina" što  znači "svjetlo", "ukras" ili od arapskog „zaynab“ što ima  značenje: plašljiva, bojažljiva, ili pak od زينب što znači „pustinjski cvijet“.

Prema statistici TUIK, žensko ime Zeynep je najpopularnije među novorođenčadima još od 2000. godine. Jedina iznimka bila je 2006, kada je Elif uspjela na kratko doći na prvo mjesto i potisnuti  Zeynep na 2. poziciju u popularnosti.

Godine 2017. većina dječaka je pozvana muškim imenom "Yusuf" (hebrejsko-arapski, što znači "bog daje")

 

NAJČEŠĆA TURSKA ŽENSKA IMENA

popularna turska imena

 

Prema popisu stanovništva, najpopularnija imena žena u cijeloj Turskoj su:

  1. Fatma
  2. Ajša
  3. Emina
  4. Hatidža
  5. Zejneb

 

NAJČEŠĆA TURSKA MUŠKA IMENA

Većina muškaraca u Turskoj sa sljedećim imenima:

  1. Mehmet
  2. Mustafa
  3. Ahmet
  4. Ali
  5. Husein

 

Sva gore navedena imena važe kao muslimanska turska imena. Sva ta imena gore su i na našem podneblju u Bosni i Hercegovini već vijekovima rasprostranjena, sa izuzetkom imena Ali, jer je kod nas mnogo učestalije ime uvijek bilo Alija. Zejneb se daje u posljednje vrijeme djevojčicama, a od nas se prije češće davalo ime Zejna

 

NAJČEŠĆA TURSKA PREZIMENA

Najčešći prezime Turske je Yılmaz (Yılmaz). Nešto manje Turaka nose prezimena Kaya, Demir, Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın, Özdemir, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan, Şe, a i zfan. Iakır, Erdogan.

 

 Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku: ŽENSKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...