SVE O IMENU EMIL (EMILIJAN): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA EMIL

Ime je široko rasprostranjeno širom svijeta, a razlog u tome leži u antičkom rimu, u poznatoj rimskoj porodici. Više o tome pročitajte ovdje.

znacenje i porijeklo imena Emil

Šta Znači Ime Emil?

Emil je ime koje je izvedeno od starog rimskog prezimena poznate familije Aemilius, koje dolazi od latinske riječi "aemulus" što znači "rival", „konkurent“, „takmičar“. Smatra se da ovo prezime potiče još iz 8. vijeka p.n.e., ubrzo nakon legendarnog osnivanja Rima od strane Romulusa.  

Ko su Bili Emilijani?

Aemilius (Emilijani) su se smatrali za "gentes maiores", što je latinski izraz za vodeće porodice. I oni su zaista bili jedna od najstarijih i najistaknutijih od svih rimskih patricijskih porodica. Porodica Emilijani potiče od Mamerkusa, čuvenog sina Pitagore (drevni grčki filozof i matematičar). On je naime prvi dobio ime Emilije (Aemilius), izvedeno od „aimylios „ znači  „onaj koji pobjeđuje“, i to na osnovu uvjerljivosti njegovog jezika; očigledno niko nije mogao da mu konkurira. Do 5. vijeka p.n.e. članovi kuće Emilijani (Aemilius) su dobili konzulat, najviše izabranu političku poziciju u rimskoj Republici.

Ime Emil u Bibliji

Jedan od oblika imena Emil je svakako Emilijan. U pravoslavnoj crkvi je ovo kalendarsko ime. Sveti Emilijan trebijski se proslavlja 18. Avgusta po julijanskom kalendaru.

Kod Muslimana

Ime Emil na arapskom

Iako muslimani s našeg podneblja često biraju ime Emil za mušku djecu, ovo ime nema korijen u arpskom jeziku i ne važi kao klasično muslimansko ime. No u islamu nije nužno davati imena arapskog porijekla, to nigdje nije propisano, osim da ime mora da ima lijepo značenje i da ne veliča nekog drugog Boga osim Allaha. Ime Emil se na arapskom piše إميل .

 

POPULARNOST IMENA EMIL

Ime Emil slika

Na Našem Podneblju

Emil trenutno uživa najveću popularnost u Federaciji BiH.

Ime Emilija je u Republici Srpskoj među 40 najpopularnijih ženskih imena, dok se muški oblik ne nalazi nigdje na listi. Isti slučaj je i na području Beograda. Ime Emili se našlo među prvih 100 takođe na listi najpopularnijih splitskih imena

U Ostalim Zemljama

Ime Emil je u Rusiji, kao i ženski oblik Emijija, već tradicionalno u vrhu liste popularnih ruskih imena.

U Njemačkoj je ime Emilje poznato još od 18. Vijeka. Isto tako i u Francuskoj. Iako trenutno nije na top listama, ono je veoma prisutno među starijim generacijama.

Na španjolskom govornom području se koriste oblici Emiliano i Emilio. Emiliano je izuzetno popularno ime u Meksiku, dok je Emilio favorizovan u Čileu

Oblici i Nadimci Imena Emil

Emil se koristi na našem podneblju tradicionalno često kod Hrvata, ali koriste ga i Srbi, a u novije vrijeme ga ponajviše koriste muslimani. Zbog svetog Emilijana, u Srbiji se sreće i ova varijanta, iako je rijetka. Međutim u Srbiji je žensko ime Emilija veoma popularno. Ovdje vam navodimo oblike imena na raznim jezicima:

 • italijanski i španski Emilio
 • portugalski Emílio
 • Émile
 • finski Eemel, Eemeli
 • bugarski, srpski, hrvatski, njemački Emil
 • nizozemski Emiel, Melis
 • ruski Emelijanan, Emilj (Емелья́н, Эмиль)
 • latinski izvorno Emilius
 • grčki Αιμίλιος(Emilios)
 • arapski إميل
 • kineski 埃米尔(Āi mǐ'ěr)
 • hebrejski  אמיל(Emil)
 • japanskiエミール(Emiru)
 • perszijski ميل (Émil)

Ženski oblici imena su : Emilija, Emilijana, Emilie, Emily, Emely, Emiliana.

Poznate ličnosti s imenom Emil možete vidjeti ovdje.

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...