Biljna imena: izvedena od mirišljavih biljaka i sočnih plodova

 

 

Za sve one koji traže ime za bebu, a nisu oduševljeni vjerski nadahnutim imenima, nudimo jednu listu prelijepih imena nadahnutih florom.

imena koja znače biljke i voće

Po narodnom običaju izbor cvijeća za lično imene predstavljao je izraz roditeljske želje da dijete bude lijepo kao cvijet. Otuda i običaju slavenskim jezicima je bio da se ženskoj djeci daju cvjetna i voćna imena.

Biljana – U osnovi ovog divnog imena je imenica „biljka“. Zastupljeno je u Srbiji i Bugarskoj, ali ponajviše u Makedoniji. Poznata narodna pesma "Biljana platno beleše" za koju se ne zna sigurno da lie  li je izvorno makedonska ili bugarska, je uticala na rasprostranjenost ovog imena.

Kalina – ime izvedeno od istoimene biljke – kaline. Plodovi biljke podsjecaju na ribizle. Ime se sreće najviše u Bugarskoj, a na bugarskom kalinka znači „buba mara“.

Smiljana – Ime izvedeno od istoimenog  ukrasnog cvijeta. Najranija pisana potvrda datira iz 18. vijeka.

Cvijeta, Cvita , Cveta-  Ime domaćeg porijekla od osnove "cvijet (cvjetati)". U prenosnom značenju ovo ime znači "biti lijep i svjež kao cvijet". 

imena koja znače biljke i voće

Kasija - Kasija (grčki Κασσιανή) je ime grčkog porijekla i značenje imena je Kasija- cvetnih biljki u porodici stabla, Fabaceae. (nije isto što i kajsija!)  Ime je poznato po Kasiji Carigradskoj koja je bila bizantska monahinja, osnivačica manastira u Carigradu, kompozitor i pesnik. Ona se smatra najranijim kompozitorom Zapada. A priča o njoj veli da je bila isuviše pametna da bi postala carica.

imena koja znače biljke i voće

Dalija - Dalija je latinskog porijekla i izvedeno je od imena biljke "dahlia"poznate kod nas kao georgina. Takođe Dalia je i arapsko ime hebrejskog porijekla, koje ima značenje "nježna, vitka grana". Dal cvijet ili grana- ovo ime je definitivno „biljno“

Bosiljka – veoma aromatična biljka i božanski moćna biljka. Zbog svog slatkastog i prijatnog mirisa jedan je od omiljenijih začina u mnogim profinjenim kuhinjama svijeta, 

imena koja znače biljke i voće

Iva- Biljka iva raste u planinskim krajevima diljem svijeta i važi kao vrlo ljekovita. Vele „ trava iva, od mrtva pravi živa“. Pa nije ni čudo da je ime bilo oduvijek zastupljeno kod nas. Postoji i vrba iva. Tako da ako želite moderno i kratko ime, a sa dugom tradicijom, Iva je super izbor.

Malina – ko ne voli maline?! 

Jagoda – a tek jagode?! Crvena kao ljubav, slatko kao grijeh" Jagoda je bila atribut mnogih antičkih boginja ljubavi. Jagode su stoga često simbol seksualne želje, izraz senzualnosti, a time i mamac za "grijeh".

Mala tvrda zelena jagoda, koja sazreva u slatko, meko i crveno, smatrala se simbolom seksualne zrelosti i spremnosti za ljubav. Plodovi maline i jagode  imaju svoju zrelost početkom ljeta i smatraju se posebno senzualnim plodom.

Dunja – mnogi od nas se sjećaju mirisa dunje sa bakinog ormara. A i kompot od dunja je bio božanski.

Đurđa- Ime izvedeno od biljke s malim zvončišima, opojnog mirisa.Đurđevak predstavlja čistoću, mladost, iskrenost i tajnost. Najvažnije, đurđevak je simbol radosti i nekad se vjerovalo da donosi sreću u ljubavi.

Višnja- kisela a slatka.  Plodovi višnje se smatraju simbolima plodnosti, zavođenja i erotskih "greha", slično jabuci.

Ružica - "da bude lijepa i mirisna kao ruža“.U zapadnom svijetu, ruža predstavlja sličan simbol lotos za daleki istok. Ruža je veoma složen simbol koji predstavlja nebesko savršenstvo i zemaljsku strast. Zbog svog delikatnog mirisa, ona je simbol milosti i ljepote. Trnje ruže simboliziraju bol, krv i patnju za druge.

imena koja znače biljke i voće

Lana – Pretpostavka je da je ime izvedeno od biljke „lan“.
U prošlosti je lan bio važna biljka za odjeću. Lan je jedan od najstarijih usijeva i prati čovjeka od kamenog doba. Laneno platno je važiloza jednu od plemenitih tkanina.

Nevena – po biljci neven, ljekovito+j i prelijepoj. Neven jemiljeni cvijet mnogih vrtlara i travara. Ona je simbol transformacije i spasenja.

imena koja znače biljke i voće

Alma - Ime Alma ima više značenja. Na mađarskom jeziku znači: jabuka. I na turskom jeziku ima isto značenje, u obliku "elma". Jabuka je simbol plodnosti i mladosti. 

Jasmina-  je  perzijskog porijekla (‏يسمين‎) izvedeno od riječi  "Yasaman ", što je naziv bijelog mirišljavog ukrasnog cvijeta, a sama riječ ima značenje "čulnost ljubavi".  Ime je iz perzijskog jezika preko Španije preneseno u Evropu i potiče iz novijeg vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po nazivu cvijeća.

Rejhana - Ime Rejhana je arapskog porijekla (رَيْحَانَة), i znači: biljka bosiljak. Dakle Rejhana i Bosiljka nisu uopšte tako različita imena, kao što se u prvi mah čine jer imaju isto značenje

 

Za najpopularnija imena svih zemalja u regionu posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...