SVE O IMENU STEFAN (STEVAN): Značenje i Poreklo

ZNAČENJE I POREKLO IMENA STEFAN

Ime Stefan je grčkog porekla, izvedeno od grčke reči stefanos (Στέφανος) što znači kruna ili venac. Ime je duboko ukorenjeno u hrišćanskoj tradiciji i jedno od najčešćih muških imena uopšte.

znacenje i porijeklo imena Stefan

Šta Znači Ime Stefan?

Ime Stefan (a isto tako i Stevan) vode poreklo od grčke reči "stephanos" (Στέφανος), što znači "kruna, venac“, pa bi ime Stefan bukvalno značilo – krunisan, ovenčan. Ime je duboko povezano sa verom i sa simbolikom venca.

U hrišćanstvu, venac je simbol nade, večnog života i beskonačnosti. Venci prate hrišćane tokom celog života. Mnoga deca već na krštenju nose venac na glavi - kao znak novog početka. Venac po mnogim običajima dobija mlada na venčanju. I konačno, mrtvom čoveku dajemo venac kao poslednji pozdrav. 

Ime Stefan je u različitim varijantama poznato širom Sveta, zahvaljujući tome da ga je nosio prvi hrišćanski mučenik – Stefan Prvomučenik. 

Ime Stefan u Bibliji

stefan ime podrijetlo 

Sveti Stefan Prvomučenik

 

Sveti Stefan (Prvomučenik) bio je prvi od sedam đakona, pa je dobio naziv arhiđakon. Bio je poznat po svojoj elokventnosti i mudrosti, i najpoznatiji od njih sedmorice. No, moglo bi se reći da je Stefan bio isuviše uspešan za svoje dobro, jer je na kraju privukao pažnju nekih vrlo loših ljudi. Oni su optužili Stefana za bogohuljenje protiv Mojsija i Boga. Bila mu je dodeljena stara kazna kamenjanja do smrti. Pri tome je Stefan molio samo za spas njegovog neprijatelja: "Gospode, nemojte držati ovaj greh nad njima". Kao prvi hrišćanski mučenik, Stefan se slavi odmah nakon Božića, i Srbi ga slave 9. januara, a katolici 26. decembra. Kao i mnoga druga imena iz Biblije, ime Stefan je postalo popularno još u drevnim vremenima, a davalo se deci rado i tokom čitavog srednjeg veka, pošto su ljudi dali imena svojim potomcima po onima koje su poštovali. Stefanova biblijska priča je bila posebno popularna u srednjem veku, a ime se tako širilo na raznim jezicima u svim njegovim različitim oblicima:

Oblici i Nadimci Imena Stefan

Ovde navodimo samo neke oblike, iako je ime prisutno na svim jezicima.

Najpoznatiji ženski oblici imena su: Stefanija, Stefani, Stefana, Stevana, Stevanija

 • kod Srba: StevanStevaStevoStevicaStepa, Stepan;
 • kod Crngoraca: Šćepan, Šćepo;
 • kod Hrvata: StjepanStipanStipe;
 • kod Slovenaca: Štefan
 • kod Mađara: Ištvan (Pišta)(Pista);
 • kod Engleza: StivenStiv(Steven, Steve);
 • kod Španaca: Esteban(Estebán);
 • kod Italijana: Stefano;
 • kod Francuza: Etjen(Étienne);
 • Kod Grka: Στέφανος Stefanos;
 • kod Rusa: Стефан, Степан;

Slava

Kod Srba se slavi više svetaca koji nose ime Sveti Stefan:

 • Stefan Prvomučenik - 9. januara (27. decembra po julijanskom kalendaru)
 • Stevan Vetroviti 15. avgusta
 • Stefan Uroš III Dečanski - Mratindan 24. novembra.

 

POPULARNOST IMENA STEFAN

Ime Stefan slika

Ime Stefan je  jedno od najčešćih imena na svetu, i sreće se na skoro svim jezicima. Kolika je popularnost ovog imena kroz istoriju, govori činjenica da su ovo ime nosili mnogi kraljevi i pape.

Po Stefanu Nemanji, u dinastiji Nemanjić su svi kraljevi svom imenu dodavali i ime Stefan, i ono je bilo vrsta titule (gore smo rekli da je prevod za grčkog – krunisan).

Čak desetorica katoličkih papa je nosilo ovo ime

Trenutačno je ime Stevan palo u zaborav, a popularna varijanta kod Srba je Stefan. u Republici Srpskoj je Stefan zbilja krunisan, i na mjestu broj 1, dok se na području Beograda 2017. našlo na 2. poziciji. 

Kod Hrvata su i dalje Stjepan i u Dalmaciji Stipe među najčećim imenima za dječake.

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...