SVE O IMENU MILAN: Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA MILAN

Ime Milan je naše domaće narodno ime, koje  se nalazi na top listama popularnih imena širom svijeta. Saznajte kako stranci tumače ime Milan i gdje se ime Milan daje djevojčicama.

znacenje i porijeklo imena Milan

Šta Znači Ime Milan?

Milan je je slavenski muško ime . Ženski oblik je Milana ili Milena. Ime Milan je narodno domaće ime, i najviše se koristi upravo kod nas , ali i u Češkoj, Slovačkoj, Pooljskoj i svim zemljama bivše Jugoslavije. Ime je izvorno umiljeni oblik ostalih slavenskih imena koja su započinjala s "Milo-" (slavenska često korištena riječ za ljubazno, drago i milo stvorenje). Više od 50 primjera možete naći dole pri dnu teksta.No ime Milan je defiitivno jedno od naših imena koja su poznata širom svijeta. Ono se čak daje i djevojčicama, ne samo dječacima, a u raznim dijelovima se tumače drugačije. 

Ime Milan Je Međunarodno

znacenje i porijeklo imena Milan

Ime Milan je staro domaće ime. No za sve roditelje koje traže međunarodno ime za sina, Milan bi mogao biti idealan izbor. Jer ono je, što bi u Srbiji rekli „Svetsko a naše!“.

Kako stranci tumače ime Milan: 

Za jedne, Milan je naziv mjesta koji se odnosi na jedan od najvećih gradova u Italiji - Milano. Milano su  prvobitno naseljavla keltska plemena, još vijekovima prije Hrista. Stoga je po nekim tumačenjima ime Milan izvedeno iz drevnih keltskih jezičkih elemenata, opisujući naselje koje se nalazi u "sredini ravnice". Ovo bi bilo logično, jer se Milano nalazi na ravnicama regiona Lombardije u Italiji. Drugi izvori sugerišu da se ime izvodi iz keltske riječi koja označava „svetilište“.

Ipak, pored moguće  povezanosti internacionalnog imena Milan sa istaknutim italijanskim gradom, neosporno je da je Milan muško ime slavenskog porijekla. Zanimljivo je da se Milan smatra ženskim nazivom među Amerikancima, ali kao muško ime je popularno osim kod nas, još i u Belgiji, Holandiji, Mađarskoj i slavenskim zemljama (ponajviše u Češkoj).Sa slavenske perspektive, Milan je definitivno muško ime. Napominjemo da je ženski oblik- Mila, takođe prisutna na svjetskim top listama najomiljenijih imena. Dakle ako hoćete djeci dati naša međunarodna imena, a rado biste izbjegli biblijska- Milan i Mila su idealan izbor! 

POPULARNOST IMENA MILAN

Ime Milan slika

Ime Milan jeste u modim, ali definitivno ne spada među pomodna imena, i na našim prostorima je bilo prisutno i prije sto godina. Danas se najviše koristi kod Srba, ali nije bilo rijetkost ni kod Hrvata. Iako je popularnost u zadnjih par godina malo opala, ime je ipak konstantno prisutno među 50 najomiljenijih muških imena na području Srbije.

Tako se u Beogradu 2017. našlo na 41. mjestu. U Republici Srpskoj je zauzelo nešto bolju poziciju. No ipak najbolje je Milan prošao u sred Njemačke. Na top listi su se u Njemčkoj našli i Milan i Mila a i Milana.

O tome možete više pročitati ovdje.

 

Oblici i Nadimci Imena Milan

Sva slavenska imena koja močinju sa „mil“, ili „mio“ su izvedena od istog korijena riječi . Trenutno su najpopularniji: Milan, Mila, Milana i naravno Milica. No imena koja su skoro nestala sa scene, ali ich valja pomenuti su:

Miona, Milena, Milana, Milanka, Milada, Miladin, Mileva, Mileta, Miomir, Milorad, Milenija, Milenka, Miladija, Milanko, Miladinka, Milen, Milentije, Milašin, Milevka, Milas, Miomire, Milat, Miomirka, Miodrag, Mile, Milenko, Milinko, Mile, Milanče, Mića, Mićko,  Miroslav, Milomir, Milutin, Milivoje, Milija, Milka, Miloš, Miljan, Milika, Miljenko, Milijan, Mile, Milance, Mileta, Milentije, Miloica, Milkan, Mikan, Milča,  Milica, Mika, Mileva, Milka, Mila, Milijana, Miluna, i, Milojka, Milina.

Pjesme o imenu Milan

Ime Milan je opjevano u mnogim narodnim pjesmama. Izdvajamo staru narodnu pjesmu „Moj Milane, jabuko sa grane:

 

Više o srpskim imenima možete naći ovdje:  SRPSKA  IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...