SVE O IMENU HARUN (ARON): Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA HARUN

Ime Harun je jedno od omiljenih muških muslimanskih imena u BiH, i rado se daje dječacima posljednjih decenija. Ime zvuči moderno, lako se izgovara, i ima bitan značaj u islamu.

znacenje i porijeklo imena Harun

Šta Znači Ime Harun?

Harun (arapski هارون) je muško muslimansko ime izvorno egipatskog porijekla, koje se u ovom obliku najčešće sreće u Bosni I Hercegovini, Turskoj i Albaniji.

Ime Harun je oblik biblijskog imena Aaron. Harun je bio jedan od poslanika u islamu, i u vezi sa tim, prevod imena Harun je: „prosvijetljeni“, „uzvišeni“, „onaj koji prenosi vijest (glasnik)“, jer ga je Bog poslao čovječanstvu kao uputu.

Ime stoga važi kao arapsko ime, ali ono vodi porijeklo iz egipatskog, i znači "prosvetljeni, planinski čovek".

Harun se u Bibliji u Starom zavjetu zove Aaron. Postoji i teorija da je ime izvorno hebrejskog porijekla, izvedeno od hebrejskog אַהֲלוֹן (ahǎlôn) što znači  "čovjek iz šatora".

Ime Harun u Islamu

Ime Harun na arapskom

Harun je ime koje se pojavljuje u Kuranu, i stoga je široko rasprostranjeno kod svih muslimana. Naime Harun je bio jedan od poslanika u Islamu. Bio je stariji brat poslanika Musaa i sin Imrana, i zajedno sa Musaom ja poslat od Allaha da okonča faraonovu tiraniju (Asja je bila faraonova žena, o tome i o značenju imena Asja smo opširno pisali ovdje).  

Harunov nadgrobni spomenik nalazi se u blizini grada Petra u Jordaniji (više o gradu Petra smo pisali ovdje).

Merjem, majka poslanika Isa je iz Harunove loze tj. njegov potomak.

A na jednom mjestu u Kuranu u Suri 19. je Harun po svojoj čednosti upoređen sa Merjem (koja je bila oličenje čistoće i poštenosti). Citat: "Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica."

Jedan od najpoznatijih nosioca Imena Harun je bio i peti abasijski halifa, Harun er-Rašid, koji je između ostalog osnovao legendarnu kuću mudrosti u Bagdadu. Za vrijeme njegove vladavine je Bagdad postao centar kulture i trgovine.

 

Ime Aron u Bibliji i kod Židova

znacenje i porijeklo imena Aron

Ime Haris dakle igra veliku ulogu u Islamu, ali isto tako i u hrišćanstvu. Biblijski oblik imena je Aron, i kao i u Kuranu, Aron (muslimanski Haris) je u Starom zavjetu brat Mojsija.

 

POPULARNOST IMENA HARUN

Ime Harun je zbog religioznog značaja, kako u Islamu tako i u hrišćanstvu, a posebno još kod Židova, pozna to širom svijeta u raznim oblicima. U BiH ime važi kao muslimansko i 2017. godine se našlo u top 10 najčešćih muških imena kod Bošnjaka. Top listu sa imenima možete naći ovdje: Muška muslimanska imena u BiH 

Oblici imena Harun

Ime Harun slika

Ime Harun se u tom obliku koristi kod nas, u Turskoj i Albaniji.

هارون - arapski (čita se isto Harun)

Aron - skandinavski, poljski

Áron - češki, mađarski

Aarón - španski

Aronne- italijanski

Аарон - ruski

 

Više značenja muslimanskih imena pogledajte ovdje: MUSLIMANSKA IMENA

 

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...