SVE O IMENU HARIS: Značenje i Porijeklo

Ime Haris je arapskog porijekla i jedno je od onih muških imena koje se već desetljećima rado daje dječacima u BiH. Više o značenju i porijeklu imena pročitajte ovdje.

znacenje i poreklo imena Haris

ŠTA ZNAČI IME HARIS?

Ime Haris je arapskog porijekla i u ovakvom obliku je zastupljeno samo u Bosni i Hercegovini. Haris je kao muško ime varijanta arapskog imena Harith (arapski حارث)  i može može imati dva značenja:

  • Harith (حارث)znači "koji kopa zemlju", "koji ore", "orač", "ratar".
  • Haris ima značenje "čuvar ili stražar", "lav"

muslimansko ime haris na arapskom slika

Značenje na ostalim jezicima

Mi ovdje možemo navesti još šta bi sama riječ „haris“ mogla da znači na drugim jezicima, ali za značenje imena koje se nadijeva na našem podneblju bi ta značenja bila potpuno irelevantna, jer se ime Haris kao vlastito muško ime koristi samo u Bosni i Hercegovini i gore objašnjeno značenje je sigurno.

 

POPULARNOST IMENA HARIS

Ime Haris je na našem podneblju već decenijama veoma poznato i rado davano dječacima u Bosni i Hercegovini. Ime kod nas važi kao muslimansko ime. Najpoznatije ličnosti koje su nosile ovo ime su političar Haris Silajdžić i muzičar Haris Džinović. Zbog toga što je fonetički jednostavno za izgovor, ime zvuči uvijek moderno i već desetljećima se nalazi među 50 najpopularnijih imena za dječake u BiH.

Pročitajte vise ovdje: Najpopularnija imena za dječake u BiH

LIČNOSTI U ISLAMU KOJE SU NOSILE IME HARIS

Ni jedna osoba nije nosila ovo ime kao smostalno, jer kao što je običaj kod arapskih imena, ona se tvore iz više dijelova (o tome možete više pročitati ovdje). No ovo su poznate ličnosti koje su nosile u svom imenu naziv Haris:

muslimansko ime haris na arapskom u kuranu slika

  • Al Haris ibn Kalada, arapski الحارث بن كلدة الثقفي (umro oko 634) je jedan od najranijih poznatih arapskih ljekara koji je živio u doba Muhameda. Rečeno je da je uticao na Muhameda u svojim izjavama, što je rezultiralo sakupljanjem proročke medicine.
  • Zejd ibn Haris, arapski زيد بن حارثة‎ (581-629) čije je ime spomenuto u Kur'anu u 37. ajetu sure El-Ahzab. Poznati vojskovođa Bio je najodabraniji oslobođeni rob i prvi koji je prešao na islam od oslobođenih robova.
  • An-Nadr ibn Haris , arapski النضر بن الحارث (umro 624), bio je jedan od najvećih kritičara i protivnika Muhameda. Bio je na kraju pogubljen na Muhamedovu zapovijed.
  • Džuvejrija bint Haris , arapski : جويرية بنت الحارث (608- 676), jedna je od žena proroka Muhameda i kćerka Harisa ibn Dirara, vođe plemena "Benu Mustalik".
  • Mejmuna bint El-Haris, arapski ميمونه بنت الحارث, (umrla 674) je takođe bila jedna od žena poslanika Muhameda. S Muhamedom je živjela 3 posljednje godine njegova života

 
ZANIMLJIVOSTI

I za kraj izabrali smo jednu od pjesama Harisa Džinovića. Poslušajte ovdje:

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...