ZNAČENJE I POREKLO IMENA DEJAN

 

Ime Dejan je pravo domaće ime. Ono je bilo pravi hit 70-tih godina na području svih zemalja bivše Jugoslavije, i veoma je retko van njenih granica. Značenje imena dolazi is straog slavenskog.

znacenje i porijeklo imena Dejan

Šta Znači Ime Dejan?

Dejan važi kao staro ime južnih Slavena, koje je bilo zaboravljeno a onda je početkom 70-tih doživelo pravi bum, i bilo na samom vrhu najpoželjnijih muških imena na prostoru cele Jugoslavije – od Vardara pa do Triglava.

 Odakle dolazi ime Dejan? Može voditi poreklo od staroslovenske reči "dejati" u značenju "činiti, raditi tj delati" (u Hrvatskoj se u kajkavskom veli „kaj delaš?), pa ime Dejan u tom smislu znači „onaj koji je radan, vredan, aktivan“.

Drugo tumačenje je da ime dolazi od staroslovenske reči "des" u značenju "desiti se", kao i imena Desanka, Desimir i mnoga druga stara slavenska imena. Takođe je reč "des" označavala i pojam "sreća" (kako dobra tako i zla sreća).

Ime Dejan slika

Postoji mišljenje i da se ime izvodi iz latinskog "dea" u značenju "boginja" ili "deus" u znacenju "Bog", "božanstvo", ali ovo tumačenje je malo verovatno.

U pisanjima srpskih vladara ime Dejan se pominje se još u 14. veku, ali se smatra da je starijeg nastanka. Dejan Dragaš je srpski vojvoda i despot, rodonačelnik porodice Dejanovića, koji je upravljao oblašću oko Kumanova i Velbužda.

Popularnost Imena Dejan

Ime Dejan ćirilica

U generaciji 1970-1980 Dejan ovo bilo najčešće muško ime za novorođene, a danas je skoro pa nestalo sa scene. No napominjemo da ime Dejan važi i kao srpsko i kao hrvatsko i kao slovenačko itd. I bilo je popularno na celom prostoru bivše Jugoslavije, ali se sreće i u Bugarskoj.

U Sloveniji je u periodu od 1981. – 1990. prema podacima zavoda za statistiku, ime Dejan zauzimalo 6. mesto. 

Ime Dejan se u Republici Srpskoj  ina području Beograda opet nalazi se među prvih 100 imena, i sudeći po trendu traženja imena na našoj stranici, očekujemo da će se uskoro Dejan vratiti na scenu.

Sve ove podatke, kao i tumačenje i analizu trendova, možete pronaći u našem odeljku – TOP LISTE

Oblici i Nadimci Imena Dejan

Ženski oblik imena je Dejana (ono se razlikuje od Diana). Nadimci su Dejo i Deki.

Za roditeje koji žive na području nemačkog govornog područja, ime Dejan je dobar primer imena koji povezuje dva sveta. Naime na nemačkom se ime lako izgovara i fonetički zvuči veoma zanimljivo, posebno a pri tom internacionalno.

Za one koji se nalaze na engleskom govornom području napominjemo da slovo j u imenu je uvek loš izbor, jer se izgovara kao dž.

Pesme o imenu Dejan

Izdvajamo pesmu o Deji majstoru i Deji geniju (posvećeno poznatom fudbaleru Dejanu Savićeviću):

 

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Više o srpskim imenima možete naći ovdje: SRPSKA IMENA

Loading...