Beograd: Starinska srpska imena su u modi

 

Sasvim sigurno se može reći da je lista imena mnogo bogatija nego pre dvadesetak godina. I ako je neko od vas sad odmah pomisio kako to znači da se danas daju samo neka pomodarska imena - ne, nismo to mislili!

starinska imena

 

Lista imena je zaista raznovrsnija. U modi su neka nova, obično veoma kratka moderna imena koja su i internacionalno u trendu. Tako na listi najpopularnijih ženskih imena su ove godine Sofija i Dunja izjednačeno na samom vrhu liste, a društvo im prave , Nina, Maša , MilaSara.

 

A kuda su otišle Jelena, Marija i Milica?

Milica je i dalje tu,opet u samom vrhu odmah iza Sofije i Dunje na trećem mestu ove godine, Marija je uspela da se održi među prvih trideset, a Jelene nema ni među prvih 60 imena. Ime Jelena je od 1970. do 2000. vladalo pune tri decenije, a danas su Lena, Lenka, Elena i Helena oblici imena Jelena koji su u modi i svi zajedno ipak čine Jelenu i dalje najpopularnijim imenom.

ime jelena

U Beogradu su ponovo u opticaju starinska imena

A pored ovih standardnih a i gore pomenutih kratkih modernih imena, primećuje se opeti pojava veoma starih imena.

Od njih izdvajamo sledeća stara ženska srpska imena:Đurđa, Vasilija, Nedra, Ikonija, Tihana, Bisenija, Đurđija, Pelagija, Jefimija, Aleksija, Ognjana.

Starinska srpska muška imena koja su se pojavila na listama ove godine suNaum, Vojin, Despot, Nikodim, Makarije, Dorotej, Trifun, Atanasije, Jevrem, Kuzman, Dositej, Grigorije, Đurđe, Vukadin

Neobična, smešna, bizarna i luda srpska imena možete naći ovde

 

 

Loading...