Kad se on i ona ne slažu oko imena za bebu

kako izabrati ime

Ona prezire boks, a on njene serije. Ukusi i mišljenja se razlikuju i to je sasvim ok. Ali kod traženja imena za dijete ukusi moraju da se slože jer jedno je sigurno- oba roditelja trebaju biti zadovoljni izborom imena svog budućeg djeteta. A šta ako on ne želi kao ona?!

 

Čini se da je nekad izbor imena bio ograničeniji te je lakše bilo dati ime. Po običaju je, zavisno u kojim krajevima su se rađala djeca, ime često davao i kum. Na kraju krajeva, muž je kao glava porodice imao prednost u donošenju većine odluka pa tako i za davanje imena djetetu. Pogotovo muškom.

značenje imena- kako nazvati dijete

 

Danas je izbor imena uglavnom stvar zajedničke odluke oba roditelja . A o tome koliko je bitna ova odluka govori činjenica da će ona Vaše dijete pratiti cijeli život. Mi ćemo pokušati ovdje dati par savjeta koji Vam mogu pomoći pri njenom donošelju.

 

Ime je pomalo i stvar navike

Vjerovatno ste već imali priliku čuti da neko kaže "Ako budem imao ćerku, zvaće se .....". Neki ljudi znaju već godinama prije nego sto dijete i dođe na svijet kako će se ono zvati. Ako Vi spadate u tu grupu, onda kažite to Vašem partneru što prije to bolje. Tako će imati vremena da se navikne na ime i prihvati ga kao da je najprirodnije na svijetu. Naravno ako nije npr. Fejsbuk ili Skajp, kao u slucaju na slici gore.

 

U traženju učestvuju oboje

Obično su mame te koje najkasnije u trećem trimestru počinju da nosaju sa sobom Knjigu imena ili da surfaju po netu tražeći pravo ime za prinovu. I to nije lak zadatak, ali onaj ko ime ne traži nije ni svjestan težine zadatka. Tako se lako može desiti da ona jedva nađe ime, a kad mu objelodani svoje prijednoge on počne da pravi viceve. Prepirke su neizbježne. Zato je daleko najbolje da oba buduća roditelja naprave liste. Ako se desi sretnim slučajem da se neko ime pojavi na obje liste- našli ste ime za bebu! Čestitamo!

 

Pravo veta

A ako liste ipak nemaju presijek, onda možete zajednički razmotriti svako ime na listama, ali s pravom veta. Znači svako može da spreči donošenje odluke i tu nema ljutnje. Ne dopustite da Vas neko nagovori na ime koje Vam se ne sviđa nego tražite dalje, zajedno i konstruktivno!

 

Dajte imenu malo vremena

I za kraj preporuka- imena koja su ušla u uži izbor napišite zajedno s prezimenom i nakačite npr. na frižider da stoji tu tako neko vrijeme i skreće pažnju na sebe. Dozvolite imenu da vam se predstavi. Ako se za nekoliko dana pointimite s tom kombinacijom imena i prezimena, onda je vjerovatno to ta tzv. "dobitna kombinacija".

 

Pročitajte i Kako naći ime za bebu i Kako naći ime za blizance

 

 

Loading...