Najčešća i najneobičnija srpska imena

 

I ove godine je najviše dečaka u Beogradu ponelo ime Luka, a Sofija je potvrdila svoje mesto na prvoj poziciji i tako već treću godinu za redom osvojila ubedljivo prvo mesto. Ipak ove godine se desila i jedna velika promena.

 

Sofija je žensko ime 2018

značenje imena Sofija

Ime Sofija je i ove godine uspelo da oduševi najviše mladih roditelja u Beogradu, a na drugom mestu se opet našla Dunja. No sudeći po statistikama koje je su objavljene ovde, na samom vrhu top liste je došlo do velikih promena u odnosu na prošlih 40 godina.

značenje imena Milica

Naime Milica je sa 3. mesta potisnuta na 11. poziciju, i time se po prvi put u poslednje četiri decenije nije našla među 10 najčešćih imena za novorođene devojčice u Beogradu. Nove u vodećoj desetorci su Petra i Tara.

Redosled prvih pet ženskih imena u 2018. godini je izgledao ovako: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Lena.

Sofija je ime grčkog porekla koje znači "mudrost", i važi za najpopularnije ime na Svetu u poslednjoj deceniji.  

 

Luka je osvetlao deceniju

značenje imena Luka

I ove godine je najviše dečaka rođenih u Beogradu ponelo ime Luka. Na drugom mestu se opet našao Stefan, a za njima kao i prošle godine u istom redosledu dolaze Vuk, Lazar i Filip.

Luka samouvereno vlada već više od deset godina, ne samo u Srbiji, već i ususednoj Hrvatskoj je već godinama na mestu broj jedan. Takođe i u Evropi se ovo ime našlo na svakoj top listi u oblicima Luka, Lukas, Luca ili Lucas.

 Luka je izvorno grčkog porekla, izvedeno od grčke reči “luks” što znači “svetleći”, te se može se opravdano reći da je Luka “osvetlao” deceniju.

Ipak i na listi za dečake su se desile promene. Vukašin je ove godine po prvi put uspeo da se nađe među top 10 imena za dečake, a nov na listi je i Viktor.

 

Teo i Ema uskoro u školskim klupama

značenje imena Zoran

U doba globalizacije se mladi roditelji sve češće odlučuju za imena koja se mogu izgovarati lako svuda u svetu. Na igralištima se neretko može čuti da majke dozivaju decu nesvakidašnjim imenima, a ove godine su zabeležena muška imena: Teo, Oleg, Mateo, Leon, Jasin. Što se tiče devojčica to su: Ema, Mia, Nika, Iris, Zoja, Tea.

Iako sve više dece nose imena, koja su neuobičajena za naše podneblje, prošle godine su se Zoran, Božidar i Slobodan nakon više od 3 decenije ponovo našli među top 100  srpskih muških imena u glavnom gladu Srbije.

 

Za najpopularnija imena svih zemalja u regionu posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...