Dvadesetak Imena Koja Znače „SREĆA“

 

 

Moguće da ste već čitali na temu „imena koja znače sreća“, no iz našeg iskustva ta navedena imena često ne znače sreća, kao nrp. Aida, ili su pak takva da vjerovatno ne bi bila izbor roditelja na našim prostorima, kao npr. Beatris, Edgar ili pak Joy. Razlog  za rasprostranjenost ovakvih „nesrećnih“ lista koje govore o srećnim imenima je, da su takvi članci prevedeni sa nekog sajta na engleskom.

 

imena koja znače sreća

Pa eto, ako vašoj bebi želite da date ime koje znači „sreća“, ali Edgar Pavlović ili Joy Hlilović vam nisu opcija, mi vam mi ovdje nudimo jednu listu imena koja su već zabilježena na našim prostorima i zaista znače „sreća“.

Slavenska Imena Koja Znače Sreća

Srećko - Prije no što počnemo navoditi imena  iz raznih jezika diljem svijeta, kao vođu ove srećne trupe ćemo postaviti našeg domaćeg Srećka. Kao što i samo ime govori, roditeljima je on sreća i žele mu svu sreću. Naravno, ovo nije slučaj samo sa Srećkom, ali u ovom slučaju ime znači bukvalno „sreća“

Vedran - Ime izvedeno od riječi "vedar". 

Vesela, Veselin - Imena nastala od osnove "vesela". 

Radoslav, Radislav, Radosav, Radivoj, Radomir itd. - Sva ova imena su slavenskog porijekla i izvedena od dvije riječi, a jedna od njih je „radost“. Sva ova imena, osim Radivoje, imaju i žensku varijantu. Ako nekoj borkinji za ženska prava zasmeta što smo naveli muška a ne ženska imena - u pravu je. Sljedeći put ćemo staviti prvo žensku varijantu.

Desanka - Staro slavensko ime izvedeno od riječi "des" što je osnova riječi "desiti se". Nekada je riječ  "des" označavala sreću, ali ne samo onu dobru nego i lošu. Skraćena varijanta ovog imena je Desa. Zanimljivo je da je ime poslije 2. svjetskog rata naglo izgubilo na popularnosti, i iako je prijee 1945. bilo među prvim na listama popularnosti na području Srbije, slava ovog imena se više nije ponovila.

Desimira - Ovo je isto staro slavensko ime izvedeno od riječi "des" (desiti se sreca) + "mir". Muška varijanta ovog imena je Desimir. (rekosmo, prvo ćemo žensko)

 

Perzijska Hebrejska Arapska

Farah - Ime perzijskog porijekla (فرح  ) a znači "sreća", "radost". Farah može biti i žensko i muško ime, ali na našim prostorima se obično davalo dječacima.

Hana - Ime Hana se tumači na više načina, a jedno od njih je da je arapskog porijekla nastalo od riječi hana (هَنَاء) što znači "sreća ". 

Sadeta - Ime Sadeta na arapskom jeziku ima značenje „sreća“, a izvedeno je od arapskog "Sa΄āda" .

Sead- Ime arapskog porijekla. Značenje imena je - sreća, dobar predznak. Ime je, kao i Sadeta, modifikovano od arapski Sa΄d ili od arapski Sa΄āda (značenje: sreća, blaženstvo)

Mesud ili Mesut – Ime je arapskog porijekla. Koje značenje ima? Čik pogodite! Da, srećan.

Benjamin: Iako ovo ime do skora nije bilo uobičajeno na našim prostorima, posljednju deceniju skoro se nalazi na vrhu top lista najpopularnijih imena za dječake u BiH. Ime je starohebrejskog porijekla. Značenje imena je "sin desne ruke" ili "sin sreće". Ovo ime je u raznim varijantama popularno širom svijeta, kako kod muslimana tako i kod hrišćana.      

Said: Ime arapskog porijekla izvedeno od arapskog Sa΄īd (značenje: sretan) ili arapskog sā`id (značenje: gospodar, starješina)

Besima - Ime arapskog porijekla. Značenje imena je - nasmijana, vesela. Muška varijanta imena je Besim.

 

Grčka Imena Koja Znače Sreća

Gaj - Varijanta imena Gaius. Gaius (Grčki  Γάιος, Gajus ili Cajus) je je bilo veoma rasprostranjeno ime, najviše poznato po Gaius Julius Caesar. Značenje nije potpuno razjašnjeno, pretpostavlja se da je ime izvedeno od riječi "gaudium" što označava "sreću" i radost roditelja zbog rođenja djeteta.

Jevrosima - Ovo ime izvodi porijeklo iz grčkog "euphrosynos" u značenju "radosna, vesela, živahna".

Budite nam sretni i radosni, a djeci dajite imena sa lijepim značenjem.

Ovdje pročitajte:

Imena koja znače "ljubav".

Imena koja znače "vatra".

 

 

Za najpopularnija imena svih zemalja u regionu posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...