Josip: Ime Septembra kao znak sjećanja na prvačiće iz 70 i neke

A zašto Josip? Zasto što u septembru djeca kreću u školu, a ja se sjetih kako sam jednog davnog septembra  kao prvačić sa ogromnom torbom na leđima po prvi puta stajala u đačkom redu.

znacenje imena Josip

Tako se zvao naš zajednički drugar 

Tog septembra sam postala i pionir i dala časnu pionirsku riječ. Jeste li i vi dali časnu pionirsku riječ u kojoj se zaklinjete da ćete držati danu riječ? Ako jeste, onda smo se svi  mi vjerovatno ovim istim riječima zakleli (ijekavicom ili ekavicom, potpuno svejedno da prostite): 

„Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku riječ:
Da ću marljivo učiti i raditi
poštovati roditelje i starije,
i biti vjeran i iskren drug,
koji drži danu riječ;
Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
i ideje za koje se borio drug Tito;
Da ću cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!“

 

E zbog ovog gore pomenutog gospodina, pardon, druga Tita, ime septembra će biti Josip, jer tako se zvao taj naš zajednički drugar: Josip Broz Tito

 

Značenje Imena Josip 

Ime je hebrejskog porijekla i ima značenje "Bog dodaje". Sastoji se od riječi Yo (yahveh, Bog) i yasaf (povećao, dodao). U Starom Zavjetu je Josef 11. sin Jakobov, savjetnik faraona u Egiptu i ime jednog od 12 plemena Izraela. U Novom Zavjetu Josip je muž Marije, majke Isusove.

Ime je veoma omiljeno i rasprostranjeno širom svijeta u raznim varijantama.

Pinokiev tata Đuzepe iz Italije, dobri stari Džo (engl. Joe) koji je sudjelovao u mnogim američkim filmovima, Józef iz Poljske, Јосиф iz Srbije i Jusuf iz Bosne - svi oni imaju nose ime sa istim značenjem tj. njihova imena su forme jednog te istog imena.

Josip je, dakle, poznata i veoma rasprostranjena hrvatska i slovenačka varijanta imena Josef. Poznati nadimci su: Joso, Joža, Joško, Jože, Jozo, Pepo.

Na Hrvatskoj WikipediJa stranici ćete naći informaciju da je Josip drugo "najčešće osobno ime na svijetu poslije Ivana". Ovo nije tačno drugovi! Najčešće ime na svijetu je Muhamed, kog već unaprijed proglašavano imenom oktobra. O tome ćemo više napisati u oktobru.

 

Ovom prilikom svim prvačićima Znacenje-Imena.com želi uspješan polazak u školu.

 

Značenje imena Josip

 

 

Loading...