Analiza Trenda: Najpopularnija Srpska Imena 2018

 

Na osnovu najnovije analize statističkih podataka saznajemo koja su imena najčešće davana devojčicama i dečacima rođenim u Beogradu u 2018. godini.

srpska imena za dečake i devojčice

Sofija i Luka i dalje suvereno na vrhu

Na samom vrhu liste, kako za devojčice tako i za dečake, nije došlo do promene u odnosu na prošlu godinu. Luka i Sofija su se još ubedljivije nego 2017. našli na vodećoj poziciji.

Ime Luka je izvedeno od grčke reči „luks“ što znači „svetslost“, a i ime Sofija je grčkog porekla i u prevodu znači „mudrost“. Ova dva imena nisu najomiljenija novorođenima samo u našoj zemlji. Na osnovu analize statistike iz 49 zemalja sveta, Sofija je potisnula do tad najomiljenije ime na svetu Marija, i prošle godine je proglašena najpopularnijim ženskim imenom na svetu.

SOFIJA-srpska imena za dečake i devojčice

Sofija je u raznim oblicima; Sofija, Zsofia, Sofie, Sophia ili Sophie, rangirana na prvom mestu u čak 8 zemalja, uključujući pored Srbije Slovačku, Italiju, Meksiko, Estoniju, Čile, Rusiju i SAD. Sličan fenomen se beleži i kod imena Luka koji je već godinama na prvom mestu ne samo kod nas, nego i u susednoj Hrvatskoj, a širom Evrope se na skoro svakoj listi našlo u top 10 imena za dečake.

 

Milica napušta vodeću desetorku

MILICA-srpska imena za dečake i devojčice

Staro srpsko ime Milica se ove godine po prvi put u poslednje četiri decenije nije našlo među prvih 10 imena. Najviše pripadnica ženskog pola u Srbiji se za sada odaziva na ime Milica. Naime po rezultatima poslednjeg Popisa stanovništva urađenog u Srbiji 2011. Godine, Milica je čak u 84 opštine u Srbiji najčešće žensko ime. Ove godine je Milicu smenila Mila, koja se našla među 10 najučestalijih imena za novorođene devojčice.

 

Zoran i Božidar prkose trendovima

ZORAN -srpska imena za dečake i devojčice

Na listi za dečake je u top 10 novitet ime Vukašin. Iako kratka i moderna imena kao što su Teo, Leon i Mateo sve češće se daju i u Srbiji, ove godine su se nakon više od tri decenije na listi najzastupljenijh imena našli Zoran, Božidar i Slobodan.

Redosled redosled prvih pet ženskih imena izgleda trenutno ovako: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Lena.  Na listi za dečake je Luka na prvom mestu, a za njim slede Stefan, Lazar, Vuk i Filp.

 

Top 100 listu i o značenju svakog od navedenih imena možete saznati OVDE.

Loading...