SVE O IMENU ZORAN

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA ZORAN

Neopravdano zapostavljeno domaće ime, divnog značenja. Među balkanskim Slavenima se ime davalo djeci još u najranijoj prošlosti. Sve o imenu Zoran opširno u ovom tekstu.

znacenje i porijeklo imena Zoran

Šta Znači Ime Zoran?

Ime Zoran je slavenskog porijekla izvedeno od imenice „zora“. Među balkanskim Slovenima ime se davalo djeci u najranijoj prošlosti. Značenje imena se tumači kroz simboliku pojma „svitanje“ i „zora“.


Jutro je rađenje svjetlosti, koje je još nevino i čisto u ovo doba dana. Zora je simbol čistoće i obećanja, "pročišćavanja vazduha" a prije svega je simbol novog početka. Jutro označava kraj noći, kraj smrti, tuge. Zorom počinje novi dan, počinje novi život. Cvijeće se otvara, biljke okreću svežem svjetlu, sve počinje da se razvija i atermi ka suncu. U mitologiji starih Slavena je Zora bila boginja jutra i svitanja. U rimskoj mitologiji je to bila Aurora.  

U hrišćanstvu, zora predstavlja Isusovu majku, Mariju. Isus je, s druge strane, sunce. Iz ovog poređenja se vidi da je zora (Marija) je uvijek zavisna od sunca (Isusa Hrista).

 

Kod Muslimana

Muslimani na našem podneblju obično ne nadijevaju djeci ime Zoran. No često ime Sabahudin ima isto značenje , jer na arapskom „sabah“ ima značenje „zora“, „svitanje dana“, „osvanuće“.

Ime Sabahudin

 

POPULARNOST IMENA ZORAN

Ime Zoran je staro slavensko ime, koje je jedno stoljeće bilo zaboravljeno, da bi na našem podneblju bilo ponovno popularno od 50-tih pa sve do 90-tih. Te četiri decenije je bilo jedno od najčešće davanih imena dječacima u bivšoj Jugoslaviji. Raspadom Jugoslavije je naglo opala i popularnost ovog imena.

Zoran se na aktuelnim statistikama 100 najpopularnijih imena nalazi još samo u Republici Srpskoj. Međutim za razliku od mnogih slavenskih imena koja zvuče neprikladno u današnje vrijeme, im Zoran je kratko, lako se izgovara, ima veoma simbolično značenje i vjerovatno će uskoro opet doći u modu.

Oblici i Nadimci Imena Zoran

Ime Zorica slika

Oblici imena Zoran: Zorana, Zorislav, Zorislava, Zorica, Zorka, Zorinka, Zorijana, Zorilo i Zorko.

Pjesme o Imenu Zoran

Tradicionalna crnogorska pjesma:

 

U izvedbi Nede Ukraden:

 

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

Loading...