SVE O IMENU DARIS: Značenje i Porijeklo

ZNAČENJE I PORIJEKLO IMENA DARIS

Ime Daris je za kratko vrijeme osvojilo top liste prvo u Bosni i Hercegovini, a potom se našlo na listi najpopularnijih imena za dječake u Sloveniji. Šta znači ime Daris i odakle potiče, o tome postoji nekoliko teorija.

znacenje i porijeklo imena Daris

Šta Znači Ime Daris?

Ime Daris vodi značenje iz arapskog jezika i za to postoje dvije mogućnosti:

  • Ime je izvedeno od imenice „daris", što znači „student“, učenik“, „onaj koji istražuje“, „onaj koji voli da uči“. Na arapskom se Daris u ovom slučaju piše ovako: دارس a izgovara se sa dugim slovom a-  kao „daaaris“ (da:ris)
  • Drugo tumačenje je da je izvedeno od riječi دريس što znači „sijeno“ ili „sušena djetelina“. U ovom sučaju se ime izgovara sa kratkim a i sa dužim a , kao dariiis (dari:s)

Tumačenje imena Daris, da je izvedeno od imena Darius ili Doris itd., su veoma malo vjerovatna. Iako fonetički postoji sličnost među ovim imenima, ime Daris je popularno uglavnom na području BiH, i veoma je rijetko van granica BiH (ako izuzmemo dijasporu). Stoga je nelogično da je ime izvedeno od imena koja nikad nisu ni bila prisutna na našem podneblju. Mnogo je veća vjerovatnoća da je ime novonastalo i izvedeno iz arapskog jezika:

  1. zbog lijepog značenja u arapskom jeziku
  2. zbog modernog prizvuka

 

Ime Daris kod Muslimana

Ime Daris na arapskom

Ime Daris je na našim prostorima prilično novo, rijetko se sreće na arapskom podneblju, a takođe je rijetko i u Turskoj. Dakle ime nije na područje BiH došlo preko Osmanlija, kao što je to slučaj sa tradicionalnim imenima, koja se stoljećima koriste u BiH. Ime ima lijepo značenje na arapskom i kao takvo rado se daje dječacima u BiH. Međutim nekoliko godina poslije stupanja ovog imena na scenu medju muslimanima u BiH, ime je postalo popularno i u Sloveniji.

 

POPULARNOST IMENA DARIS

Ime Daris slika

Na Našem Podneblju

U Federciji BiH se ime Daris nalazi na samom vrhu liste najčešćih muških imena za novorođene u posljednjih nekoliko godina. Pri tom je ovo muško ime oduševilo veliki broj mladih roditelja u vrlo kratkom roku. Za samo 3 godine se popelo sa 18. mjesta na prvo mjesto, i 2016. godine je bilo najčešće nadijevano muško ime u Federaciji BiH. U Sloveniji se ime Daris 2017. takođe našlo među 100 najpopularnijih imena za dječake.

Ime Daris se takođe sreće i u Americi u varijanti Darris, no tamo važi kao egzotično ime.

Poznate Ličnosti s Imenom Daris

  • Daris Swindler, američki antropolog
  • Darris Love, američki glumac
  • Darris Kilgour, bivši profesionalni lacrosse i trener
  • Darris McCord, odbrana američkog fudbala

 

Pjesme o imenu Daris

Nismo uspjeli naći pjesmu o Darisu, ali ovdje možete poslušati turskog pjevača pod imenom Daris i njegov hit „A thu?“

Više opširnih priča o izabranim ženskim imenima možete naći u našem odjeljku:  ŽENSKA IMENA

Više opširnih priča o izabranim muškim imenima možete naći u našem odjeljku: MUŠKA IMENA

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i međunarodna, posjetite našu stranicu TOP LISTE

 

znacenje i porijeklo imena Daris

Loading...