Značenje i Porijeklo Imena Amar (Ammar)

ŠTA ZNAČI IME AMAR

Može se reći da je Amar ono što je nekada bio Omer u Bosni i Hercegovini. Ovaj oblik imena uživa sve veću popularnost i nalazi na samom vrhu top liste najomiljenijih muslimanskih imena za dječake. Stoga ćemo ovdje pisati opširnije o tumačenju ovog imena.

znacenje i poreklo imena Amar

Kod Muslimana

Postoji još nekoliko tumačenja ovog imena sa porijeklom u arapskom jeziku ovisno od toga na koji način je pisano i izgovoreno:

  • Arapski ΄ammār ima značenje: pobožan.
  • Arapski ΄amar ima značenje: vjera,
  • Arapski `amār ima značenje: znak. arapski pisano عَمَّار ammār znači "onaj koji gradi kuću".
  • Jedna prepostavlka je da je ime Amar varijanta imena Omer, pa bi stoga imalo isto značenje- „život“ izvedeno od arapskog (‏عمر‎ ) što ima značenje "život". Turska varijanta imena je Ümar. Ime je ime drugog arapskog halife - Umar ibn al Chattab.
  • Iz priče o Ammar ibn Yasiru, koju navodimo ispod, ime znači „nepokolebjiv u srcu“.

 

Ammar ibn Yasir

Izgovor: ammar ibn jaasir
Arapski: عمار بن ياسر
Perzijski: عمار بن ياسر

Kao što smo naveli gore, ime označava čovjeka koji vjeruje i koji je pobožan. Ali da bi ste razumjeli simboliku ovog imena i njegovo značenje, ovo je kratka priča o Amaru.

Amar, njegov otac Jasir i njegova majka Sumeja bili su među prvima koji su perešli na Islam. Amar ibn Jasir je jedan od najpoznatijih pratilaca proroka Muhameda i njegov prijatelj i vršnjak, pošto su rođeni ot prilike u istoj generaciji.

Amar je prva osoba koja se pretvarala da se odrekla islama da bi spasila svoj sopstveni život. Dok je gledao kako su njegovi roditelji brutalno mučeni i ubijani pred njegovim očima, on je obećao javno istupanje iz islama u cilju da izbjegne vlastite ubistvo. Neki su došli do proroka Muhameda i rekli mu da se Amar odrekao vjere.

Ali, Poslanik Muhamed je rekao je: "Amar je od glave do pete ispunjen vjerovanjem."

Takođe je dozvolio Amaru da negira svoje javno ubeđenje čim se više nije morao plašiti za svoj život, jer je Amar bio „nepokolebljiv u srcu“.  

 

U Hrišćanskoj i Židovskoj Tradiciji

S obzirom da se pominje u Kuranu, ovo ime se sreće uglavnom samo kod muslimana.

 

Ime Amar na Ostalim Jezicima

Amar ili Ammar na indijskom jeziku ima značenje: "dugoživotni".

Za naše ljude koji žive u Švedskoj i namjeravaju dati ovo ime djetetu napominjemo da na švedskom riječ ammar znači "dojenje".

 

POPULARNOST IMENA AMAR

Na Našem Podneblju

Ovo ime se na našim prostorima sreće isključivo kod Bošnjaka i u posljednjih desetak godina je konstantno na samom vrhu najpopularnijih muslimanskih muških imena u Bosni i Hercegovini. Takođe se i varijanta sa dva slova M- Ammar nalazi među 100 najpopularnijih imena.

U Ostalim Zemljama

Budući da je ime arapskog porijekla, ono se sreće najviše na arapskom govornom području, ali i u Turskoj.

Za najpopularnija imena svih zemalja kako u regionu tako i internacionalno, posjetite našu stranicu TOP LISTE

Loading...