IMENA BOGOVA I BOGINJA IZ GRČKE MITOLOGIJE

 

 

U samoj Grčkoj ima relativno malo različitih imena, a razlog je duboko ukorijenjena tradicija, koja se i danas često primjenjuje kod Grka

Po pravilu je prvi sin dobijao ime po djedu s očeve strane. Prva kći dobija ime svoje bake , isto s očeve strane. Imena predaka iz porodice majke koriste se za drugu kćer ili drugog sina. No širom svijeta se daju imena grčkog porijekla, a za mnoge od njih možda niste ni znali da su grčka.

 

Ako tražite grčko ime za bebu, ispod Vam nudimo linkove sa popisom imena poreklom iz grčkog jezika.

50 muških imena grčkog porijekla

50 ženskih imena grčkog porijekla

A ako želite da iziđete iz okvira uobičajenog i inspirišete se sa grčkom mitologijiom, za vas smo izabrali listu imena grčkih bogova, boginja i heroja,  koja zvuče, moćno i jedinstveno, a simboliziraju temelje naše europske kulture. Mnoga imena grčkih bogova i božanstava teško se izgovaraju, zvuče komično  ili pak imaju brutalnu priču u pozadini. Ipak neka od njih pak zvuče fonetski prihvatljivo i za naše područje i prigodno i za današnje mališane. A tražeći savršeno ime za svoju djecu usput ćete naučiti ponešto i o grčkoj mitologiji.

 

MUŠKA IMENA IZ GRČKE MITOLOGIJE

imena grčkih bogova i boginja.jpg

 

ADONIS – Bog žita, smrti i ponovnog roođenja. Značenje imena Adonis se prvobitno izvodi iz hebrejske riječi „adonai“ koja je značila "bog". Grci su taj lik preuzeli u svojoj mitologiji, u etruščanskoj mitologiji zvao se Atunis.

AHILEJ –  U grčkoj mitologiji on je bio najveći grčki junak prije Troje. Sin je tesalskog kralja Peleja i morske boginje Tetide, koja ga  jeprvo skrivala među kćerima Lykomedesa. Gnjev Ahila (njegova svađa s Agamemnonom) središnji je motiv Ilijade

ARES (Mars) – Ime Ares potječe također iz grčke mitologije. Ares je bio bog rata, krvoprolića i pokolja, ali je istovremeno i  simbol hrabrosti, silovitosti i junačke snage. Ares je bio brat Atine, sin Zeusa i ljubavnik Afrodite, s kojom je imao nekoliko djece. Iako je bio bog rata, Ares nije imao veliku moć, i ustvari je uvek slušao naređenja svoje sestre Atine. Njegovo ime jeste sinonim za rat i krvoproliće. Ali bez obzira na to, Atina, boginja mudrosti i pravične borbe bila je ta koja je vodila rad, a Ares je morao da joj bude pokoran. O tome možemo pročitati u Homerovoj Ilijadi. U rimskoj mitologiji njemu je odgovarao bog Mars, a ime Marko vodi porijeklo od Marsa..

DIOMED – Grčko ime koje znači “božanski lukav”Diomed je bio proslavljeni grčki junak Trojanskog. Tidejev je i Dipilin sin a poznat je i kao kralj Arga i jedan od najdražih junaka boginje Atene. Homer ga u svojoj Ilijadi opisuje kao jednog od najboljih ratnika Ahejaca.

Po predaji pokopan je na otoku u Jadranskom moru gdje je njegov kult bio veoma raširen. Hrvatski otok Palagruža u Splitsko-dalmatinskoj županiji nazivan je Diomedovim otokom

DIONIZ – Bog vina i veselja ali i mističnih religijskih rituala. Iz njegova imena je izvedeno i ime Denis. Dionis je bio Zevsov najmlađi besmrtni sin, te njegovo ime bukvalno znači- Zeusov sin.

HEKTOR – On je najveći lik iz Homerove poznate epske Ilijade, iz koje dolaze mnoge današnje informacije o grčkoj mitologiji. On je bio najstariji sin kralja Troje, Priama, i njegova žene Hekube, te glavni junak i zapovjednik vojske Troje u desetoj godišnjici Trojanskog rata. Dok je njegov najveći neprijatelj Ahilej bio neustrašivi polubog, Hektor je bio običan čovjek s vlastitim strahovima koji je unatoč svemu do kraja ostao vjeran svojoj domovini, narodu, gradu i iznad svega obitelji za koju je junački položio svoj život.

LEONID – Grčko ime u značenju “lavu ravan, kao lav”. Najpoznatiji je Leonid, spartanski kralj koji je junački izginuo u bitci kod Termopila o čemu je snimljen i poznati film “300”. Kao mladić prošao je izuzetno strogu spartansku vojnu obuku koja ga je izgradila u neslomljivog ratnika i vojskovođu.

Postao je simbol junaštva, požrtvovanosti, domoljublja i rodoljublja te je nadahnuo brojna umjetnička djela.

TARAS – Rusko muško ime, osobito uobičajeno u Ukrajini; vjerojatno potječe od grčkog imena "Tarasios", koje se koristi za nekoga iz starogrčkog kolonijalnog grada Tarasa u Italiji; grad su Rimljani zvali Taranto.  U grčkoj mitologiji, Taras je Posejdonov sin i osnivač istoimenog grada, danas poznatog kao Taranto.

Poznati ukrajinski nacionalni književnik je Taras Ševčenko, a poznato djelo Nikolaja Gogolja nosi naziv Taras Buljba.

ZEFIR- Ovako se zvao bog zapadnog vjetra. Bio je sin boginje zore- Eos. Bio je najblaži od svih vjetrova i zato je donosio vlažnost. Ljudi su ga stoga smatrali zaštitnikom bilja.

 

ŽENSKA IMENA IZ GRČKE MITOLOGIJE

imena iz grčke mitologije sa značenjem.jpg

ANDROMEDA – je u grčkoj mitologiji bila žena grčkog junaka Perzeja. Njeno grčko ime Ανδρομέδη sastavljeno od ανδρος (andros) = "čovjek" i μηδομαι (mēdomai) = "misliti" i znači "misli kao čovjek". Po njoj je zviježđe na sjevernom nebu dobilo ime.

ATALANTA – Poznata ratnica i nesavladiva trkačica iz grčke mitologije.  Ime Atalanta znači „ravnoteža“, „uravnotežena“. Atalantin otac očajnički je želio nasljednika, sina. Kad se Atalanta rodila, ostavio ju je usred šume da umre. Božica Artemida je poslala medvjedicu da je othrani, a odgojila ju je skupina lovaca. Među njima i ona postaje lovac i najbrža trkačica u Grčkoj. Zaklinje se na vječito djevičanstvo i uvijek je naoružana.

ATENA –  Značenje imena Atena je po Platonu  „božiji um“, a  izvedeno je od A-θεο-νόα (A-theo-noa). Ona se rodila iskočivši naoružana ratnica iz Zeusove glave. Kada jednom stupi u bitku, nikada ne gubi rat jer izvrsno poznaje strategiju i taktiku pa joj se stoga vojskovođe obraćaju za savjet. Atena je poznata kao grčka božica mudrosti, lukavosti i inteligencije. A smatra se i božicom mudrosti, snage i pravednog rata. Ona je pomagala mnogim junacima, a po njoj je ime dobio grad-država Atena. Njen rimski pandan je božica Minerva.

DEMETRA – Ime grčkog podrijetla u značenju “zemljin rod”. Demetra je grčka majka božica  prikazivana sa sa motivima žetve i kosom zlatne boje, što asocira na boju žita, jer je ona bila božica žita. Ona je je jedno od dvanaest olimpskih božanstava i odgovorna je za plodnost zemlje, žito, sjeme i godišnja doba.

 

 GAJA – U grčkoj mitologiji je Gaja začetnica svakoga života na Zemlji, ona je sama od sebe postala. Ime joj znači “majka zemlje”.

IRENA – Izvedeno od grčkog imena Eiréne. Ona je po  grčkoj mitologiji bila božica mira i Zeusova kćer. Bizantska carica Irena Atenjanka bila je prva žena na bizantskom carskom prijestolju.

IRIS– Ime Iris znači „duga“. Ovo ime također potječe iz grčke mitologije, gdje je Iris, ili drugačije poznata kao Irida, bila božica duge i glasnica bogova. Ona posreduje između bogova i ljudi.Ona je bila žena zapadnog vjetra- Zefira. LARISA – U grčkoj mitologiji Larisa je Pelazgova kći i nimfa (nimfe su snage prirode utjelovljene u polubožanske djevojke čarobne ljepote i sposobnosti. Po njoj je nazvan i istoimeni grad, a i peti mjesec planete Neptun. Larisin lik je prikazivan na kovanom novcu. Značenje imena nije skroz jasno, moguće da je izvedeno od grčke riječi "laros" što znači "slatko". Takođe može značiti "zaštita".

LEDA – Spartanska kraljica u koju se zaljubio Zeus, oteo je i zaveo u obličju labuda, te se iz tog odnosa rodila prelijepa Helena zbog koje je izbio Trojanski rat.

MAJA – Maja je bila jedna od sedam plejada u grčkoj mitologiji. Ona je bila nimfa planine Kyllene, gdje je ostala trudna sa Zeusom i rodila sina Hermesa. Po grčkoj mitologij nimfe su bile polubožanske djevojke čarobne ljepote i sposobnosti. Maja je nakon njezine smrti bila je smještena pod zvijezdama poput ostalih Plejada.

MEDEJA – Moćna čarobnica iz grčke mitologije, koja je svoj dar dobila od boginje Hekate. Ime joj znači  “lukava”, a najpoznatija je iz mita o zlatnom runu.  Medeja takođe spada među najjače Euripidove drame tj. tragedije. Medeja je sve žrtvovala radi svoga muža Jasona. Ona je izdala svoje roditeljeda da bi mu spasila život i pomogla da dođe do zlatnog runa; radi njega ubila je rođenog brata, a zatim i Jasonovog dejeda, kralja Pelija. Posle tog ubistva Medeja živi sa mužem Jasonom  i njihovo dvoje djece u izgnanstvu u Korintu.

MELISA (Melita) – Melisa je također bila imfa iz grčke mitologije koja se brinula o bogu Zeusu, a on ju je u znak zahvalnosti pretvorio u plemenitu životinju pčelu. Ime joj znači “pčela” ili “slatka kao med”.

TALIJA –je još jedna nimfa iz grčke mitologije čije ime lijepo zvuči a ima i lijepo značenje. One je bila jedna od boginja ljepote, ljubavi, šarma i plodnosti. Ime joj je izvedeno od grčke riječi θάλλω, thallô = “cvjetati” te znači “cvjetna.

PENELOPA – Ime grčkog podrijetla, supruga legendarnog kralja Itake, Odiseja, koja ga je vjerno čekala dvadeset godina da se vrati iz Trojanskog rata. Njeno ime je simbol za vjernost, a prema jednoj teoriji dolazi od grčkih riječi za “mrežu”, “nit”, “oko” i “lice” što se povezuje s lukavošću  i oštroumnošću kraljice Penelope.

SELENA (Luna)  – Grčka božica i personifikacija Mjeseca, ime joj je izvedeno iz grčke riječi  selas što znači “svijetla”. Njen pandan u rimskoj mitologiji je Luna.  U grčkoj mittologijiona  jekći Titana Hiperiona i Teje. Njezina sestra Eja je Zora a Helios (Sunce) je Selenin brat.

 

Loading...